El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una frase a la ‘Moleskine’ de Jové serveix a la Guàrdia Civil per argumentar una rebel·lió
  • CA

 

 

Aquest dilluns s’ha encetat la desena setmana del judici del procés. Una jornada marcada per un protagonista esperat i especial, el coautor dels atestats de la Guàrdia Civil que han convertit líders polítics i socials independentistes en presos polítics. Ha estat el comandament de la Benemèrita  amb TIP N29100C,  secretari del tinent coronel Daniel Baena, cap de la unitat de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya. Un home condemnat per tortures però absolt, ves per on, pel mateix Tribunal Suprem. 

 

 

El comandant s’ha centrat en el relat oficial de l’institut armat contra l’independentisme. De fet, una mica més i cau a la trampa de l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, d’admetre que des del 2015 van portar a terme una investigació prospectiva a l’independentisme. En el seu relat, però ha volgut destacar el paper de guia i de prova de càrrec del que sembla vertebrar la fabula del relat de l’Estat contra el procés: l’agenda “moleskine” de Josep Maria Jové, aleshores mà dreta de Junqueras a Economia i Vicepresidència. 

 

 

L’agenda no és res més que un bloc amb 48 pàgines escrites on Jové prenia notes de les reunions que va mantenir amb diversos protagonistes del procés en la passada legislatura. Un document que la Guàrdia Civil s’ha pres com un Sant Grial que ben amanit pot resultar definitiu per l’opinió pública espanyola alimentada pels mitjans afins a l’Estat. La llibreta conté les notes manuscrites amb les trobades de les quals Jové en va fer de notari. De fet, fins i tot la policia judicial s’escandalitza que els portaveus dels grups parlamentaris es reunissin per configurar Govern, fet absolutament necessari per regir les institucions catalanes. 

 

 

Ara bé, el TIP N29100C ha volgut destacar una frase que va trobar a la Moleskine. Concretament, unes notes sobre una suposada reunió de juny del 2016. A la trobada hi haurien participat, -segons els acrònims- Oriol Junqueras, Marta Rovira, Raül Romeva, Artur Mas i Jordi Turull. Segons, els analistes de la Guàrdia Civil les notes d’aquella trobada porten a concloure als líders del procés (Turull encara no era conseller) que “l’única opció que els queda és prendre la via de la unilateralitat”. 

 

 

La interpretació de la Guàrdia Civil és que el referèndum només era “un pas previ a la declaració d’independència”. Tot i deixar clar al Tribunal Suprem que el referèndum com a tal “primer era pactat amb l’Estat i després evoluciona”. Sorprèn però que aquest argumentari es basteixi sobre una sola frase manuscrita en un context de pluja d’idees o de plantejaments expressats en comú. A la moleskine, a la que ha tingut accés El Món, obre un full amb majúscules on s’hi llegeix “RI/RUI”, els acrònims segons la Guàrdia civil de Referèndum d’Independència i de Referèndum Unilateral d’Independència. Una trobada on hi assisteixen “Puig., Mas, Turull, OJ, MR, RR”, els acrònims de Puigdemont, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Raül Romeva.

 

En la pàgina hi ha notes disperses sobre com sortir de l’atzucac de no poder aprofitar la majoria independentista JxSI i la CUP al Parlament. S’apunten possibilitats de referèndum al juny o a l’octubre. En les reflexions apareix la frase: “És evident que no hi haurà cap proposta espanyola, per tant, unilateralitat”. Però a continuació, i sempre segons el relat mecanoscrit, el debat d’idees continua sobre la impossibilitat d’utilitzar el marc legal espanyol o la dificultat d’un “marc legal català nou”. De fet, consideren que aquesta és l’única via “malgrat que és contradictòria”. El debat continua fins que els participants conclouen: “Busquem una finestra de legalitat”. 

 

 

En cap cas, la reunió és concloent i més si es tenen presents les anotacions posteriors que són un garbuix d’idees, possibilitats i tàctiques polítiques més que no pas assenyalar una estratègia a llarg termini. En qualsevol cas, la Guàrdia Civil n’ha tingut prou amb una frase solitària per dibuixar el plànol de la rebel·lió. I per 25 anys de pena, hi hauria d’haver alguna cosa més que una frase. 

 

moles
La plana de la Moleskine amb què la Guàrdia Civil argüeix la rebel·lió | Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa