El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Trapero tenia un pla per detenir el Govern i treu els Mossos de l’equació de la rebel·lió
  • CA

El Major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, s’ha defensat aquest matí de les acusacions que s’han versat sobre ell durant les declaracions en el judici del procés al Tribunal Suprem. El Suprem ha aprofitat la seva testifical a la causa per assegurar que tenia un pla dos dies abans de la DUI del 27 d’Octubre per detenir els membres del Govern si ho reclamava el TSJC o la Fiscalia i ha explicat les dues reunions en què va demanar a Carles Puigdemont desconvocar el referèndum.

 

També ha insistir que l‘operatiu que va preparar per aturar el referèndum “estava pactat” amb Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia. De fet, ha emfatitzat que el famosos “binomis” formaven part pla més ampli de coordinació amb cossos i forces de seguretat de l’Estat i acordat a les reunions de coordinació amb Diego Pérez de los Cobos. Trapero ha desvinculat el cos i la prefectura del projecte indepedentista. Fins i tot, ha arribat a titllar al conseller Joaquim Forn, “d’irresponsable” que “encara estem pagant” i de sentir-se “incòmode” amb el procés.

 

 

El major ha tret de l’equació de la rebel·lió als Mossos i, de retruc, amb l’ajuda del fiscal de sala Javier Zaragoza, ha posat difícil les coses al ministeri públic de l ‘Audiència Nacional que jutja la seva causa. També hi ha un joc de revenja entre fiscals. Zaragoza manava fins fa dos dies a l’Audiència Nacional. Sense Mossos és molt difícil ara sostenir que la violència era només enviar la gent contra la policia. De fet, els atestats sempre consideraven els Mossos “necessaris” per acomplir el procés independentista. 

 

 

La testifical ha començat còmode per Trapero. L’interrogatori confús, destartal·lat i poc professional de l’acusació particular de Vox, en boca de Javier Ortega-Smith, li ha deixat terreny joc al Major per explaiar-se. La poca traça i la imperícia de Vox ha ajudat a les defenses que, en una jugada de pissarrin del lletrat de Forn, Xavier Melero, ha obligat al president del Tribunal, Manuel Marchena, a suspendre la vista. Trapero declarava com a testimoni proposat per Vox.  Per tant, les altres parts que no han demanat la seva veu s’havien de circumscriure a les seves declaracions per preguntar i no podien “desbordar” amb preguntes que anessin més enllà dels fets que havia preguntat Vox

 

Les reunions 

 

Així en l’interrogatori del Fiscal Zaragoza, arribat al punt que li preguntava per les reunions del 26 i 28 de setembre, que els comissaris Manel Castellví i Emili Quevedo van detallar en la seva compareixença, Melero ha aixecat protesta. Melero ha al·legat que desbordava el marc que havia determinat Vox al·legant que era una doctrina usada per Marchena durant la vista. La sala  ha acceptat l’esmena després d’un debat entre els magistrats. Finalment s’ha suspès la vista fins a les quatre de la tarda. En tornar, Marchena ha declarat impertinent la pregunta. Zaragoza hi ha tornat girant la pregunta, però Melero, perspicaç ha acusat al fiscal de “sortir per la porta i entrar per la finestra”. Marchena li ha donat la raó. De fet, ha estat el president del Tribunal qui li ha tret la paraula i li ha fet acabar l’interrogatori. 

 

 

 

Però, Marchena tenia ganes de saber el contingut de les reunions. S’ha guardat un as a la màniga. El president del Tribunal ha aprofitat  la possibilitat que li dóna l’article 708 de la Llei Criminal de preguntar per poder aclarir els fets. Ho ha fet. Trapero portava la lliçó apresa i ha desgranat fil per randa els missatges que va voler traslladar. 

 

Trapero ha detallat que el 26 va celebrar una primera reunió a petició pròpia amb el president Puigdemont i Forn en la que va estar acompanyat dels comissaris superiors Ferran Lòpez i Joan Carles Molinero. “Vaig instar-los a complir amb la legalitat” els va avisar per afegir que el cos de Mossos havia de complir amb la “fiscalia”. “No vam sortir de la reunió especialment satisfets”, ha admès. 

 

 

Després d’aquesta trobada i de la reunió del 27 de la Junta de Seguretat, el Major va demanar una nova reunió. Segons ha relatat va telefonar al conseller Forn i li va traslladar que “el cos no estava bé” i que tenien necessitat de “traslladar missatges”. Va reclamar que a la reunió s’unís la presidenta de Parlament, Carme Forcadell, perquè “tot plegat transcendia més enllà de l’1-O”, que finalment no s’hi va afegir.  Va demanar a més comissaris que l’acompanyessin per fer “imatge del cos i que no tinguin cap dubte de la nostra posició”. A la reunió s’hi van afegir el comissari Planificació Tècnica, Emili Quevedo, i el comissari en cap de la Comissaria General d’Informació, Manel Castellví. Prèviament, havia recordat de l’avís d’una “escalada de violència”.

 

 

A la trobada, Trapero li va traslladar la “preocupació”.  “Hi haurà dos milions de persones i entre 12 o 15 mil policies i hi haurà conflictes d’ordre públic i seguretat ciutadana”, ha glossat.  “Els vam emplaçar a complir la legalitat i que compliríem les ordres jurisdiccionals, que no s’equivoquessin amb nosaltres”, ha reblat. “Que no acompanyaven  el procès independentista, estàvem molestos amb les declaracions que s’estaven fent“, ha indicat. Així com, els va alertar que estaven notificats pel Tribunal Constitucional i que “corríen riscos personals”. Una declaració que desfà absolutament una de les peces claus de la rebel·lió, que el Govern comptava amb un ‘exèrcit’ per complir el seu propòsit. En qualsevol cas, Trapero ha subratllat que estaven per defensar “l’ordre Constitucional i la Constitució” i ha admès que no els van donar cap contraordre. “Feu la vostre feina”, ens van dir. 

 

 

Tres objectius

 

Abans i després de la suspensió, la testifical de Trapero ha servit per tres objectius. En primer terme, la seva més estricta defensa. En segon terme, ha esmerçat molts esforços en desvincular els Mossos del procés sobiranista i del Govern. I, en tercer lloc, defensar l’operatiu i, de retruc, el cos. A més ha tingut l’ajuda del fiscal de Sala, Javier Zaragoza, exfiscal en cap de l’Audiència Nacional. Zaragoza creu que ja té al parany a Forn i, a més, considera que pot desmuntar l’acusació de la fiscalia a l’Audiència Nacional. Dos ocells amb un tret. Em carrego el fiscal de l’Audiència que ocupa el meu lloc i, de pas, puc enxampar Forn, deu pensar Zaragoza que es vanta de ser molt “rencorós”

 

 

 

No s’ha estat de romanços el Major i ha disparat en bala contra el conseller i el Govern. Trapero s’ha referit a les declaracions del 19 de juliol de Forn amb què assegurava que els Mossos permetrien que els catalans poguessin votar. Ha titllat “d’irresponsable” el conseller després d’assegurar que ell estava “incòmode” amb el procés sobiranista. Unes declaracions que segons el seu criteri “encara està pagant” el cos de Mossos. Tantmateix ha expressat que les declaracions dels líders polítics i el fet que “s’impulsés un acte il·legal un govern del que depèn governativament una policia que necessàriament havia d’anar en contra generava inquietud al cos”.

 

Trapero ha defensat l’operatiu del cos tant del 20 de setembre com del Primer d’Octubre i ha limitat la seva batussa amb el coordinador Diego López de los Cobos a una guerra de gorres. Ha admès que a reunió del dia 23 no va actuar bé i per això li va dir al comissari Lòpez que anés a les reunios preparatòries. 

 

En aquesta línia ha ressaltat que l’operatiu dels “binomis” tant denostat durant les declaracions dels caps policials espanyols, van ser “pactats” amb el CNP i la Guàrdia Civil. I que en cap moment, es va fer cap retret. És més, ha defensat un pla d’actuació basat en la interlocutòria de la magistrada del TSJC Mercedes Armas, que demanava la preservació de la convivència ciutadana. “Ens va dir que ho apliquèssim als tres cossos amb paciència, contenció i mantenint la pau social”, ha asseverat.

 

En aquest sentit, ha explicat que els Mossos van fer cas, visitant totes les escoles per tal de requisar material. “Al igual que podien fer els altres cossos policials”, ha assenyalat. El Major s’ha vantat dels col·legis que no van obrir, dels 134 que van tancar i de l’actuació en els cassos necessaris de la força a través de les unitats ARRO. “Els binomis formaven aprt d’un dispositiu conjunt amb els efectius dels la Guàrdia Civil i el CNP”, ha repetit. Precisament en aquest punt, ha volgut concisar que considerava “ofensiu” que Pérez de los Cobos apuntés que el cos facilitava el referèndum en reclamar un ús proporcional de la força pública. 

 

Pla per detenir el Govern

 

Trapero també ha detallat que dos dies abans de la Declaració Unilateral d’Independència del 27 d’Octubre va preparar un pla per si s’havia de detenir el Govern per ordre del TSJC i de la Fiscalia. En aquest sentit, ha detallat que va enviar sengles cartes al president del TSJC, Jesús Barrientos, i al Fiscal en Cap de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, posant-se a la seva disposició per complir les seves ordres. Així, el Món ha tingut accès al mail de la prefectura de la policia catalana amb què s’especificaven les claus per un operatiu d’aquestes característiques. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa