El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tardà fa empipar a Marchena: “Aquest judici està inspirat en la revenja”
  • CA

 

 

L’etern diputat d’ERC, Joan Tardà, ha encetat aquest matí les testificals en la vista oral del judici del procés al Tribunal Suprem. Un començament que només ha estat plàcid per Tardà que fins i tot s’ha gratat la barbeta. El diputat d’ERC al Congrés ha començat a respondre en català a les preguntes de Vox. Però el president de la Sala Penal i del Tribunal que jutja la causa especial 20907/2017, Manuel Marchena, només donar la paraula al testimoni ha hagut d’aturar la declaració amb un “no comencem bé”. Marchena li ha recordat al portaveu d’ERC al Congrés que no podia declarar en català. Així diu que ho preveu la Llei Orgànica del Poder Judicial que determina que els testimonis ha de declarar amb la llengua oficial del lloc on es presta la testifical. 

 

 

A la primera pregunta de Vox, formulada pel lletrat  Pedro Fernández, Tardà ha disparat amb bala: “Aquest judici està inspirat en la revenja”. Una frase que ha tornat a aturar la vista oral. Marchena ha posat els punts sobre les is per deixar clar que no permetria valoracions polítiques en els testimonis i que s’haurien de cenyir als fets concrets pels quals se’ls pregunta. 

 

Però Marchena ha estat especialment dur amb l’equip jurídic de Vox. De fet, els ha renyat per no formular bé les preguntes. En aquest sentit, el president del Tribunal ha volgut marcar el territori a l’acusació popular. En les paraules de Marchena hi ha hagut un cert retret a la poca perícia tècnica dels lletrats del partit de l’ultradreta. A continuació, Marchena també ha aturat els peus a l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van der Eynde, per tal que centrés les preguntes. 

 

 

En la seva declaració Tardà ha negat violència durant el 20S i la defensa que ha fet sempre l’independentisme del diàleg. “Ni la independència de Catalunya ni la unitat d’Espanya valen qualsevol violència”, ha assenyalat. Tardà ha definit ERC com un partit “independentista accidental, antifeixista i socialdemòcrata a més de defensar les tesis iberistes”. També ha recordat que l’actual ministra de Defensa, Margarita Robles, va registrar una reprovació al govern espanyol per la violència policial del Primer d’Octubre que va retirar després del discurs de Felip VI que “va legitimar l’a por ellos”. 

 

 

A preguntes d’Olga Arderiu, lletrada de Carme Forcadell, Tardà ha explicat amb un teatre estuiat, la quantitat de lleis importants que s’han aprovat per lectura única. “Recordo la LOREC o la mateixa Llei Orgànica del Poder Judicial es van fer per lectura única, els reglaments són de goma, depèn de qui té la troca”, ha comentat. En aquesta línia, també ha inserit que sovint no es fa cas dels informes dels lletrats del Parlament. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa