El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Partits, sindicats i societat civil criden a “aturar-ho tot” el 21-F per l’autodeterminació
  • CA

 

L’inici del judici contra els presos polítics independentistes ha tingut com a reacció un acte unitari convocat per partits polítics i entitats de la societat que, aquest dimarts al vespre, han mostrat el seu rebuig a la persecució judicial de l’independentisme a la plaça de Catalunya de Barcelona. Milers de persones s’han reunit en un acte de protesta que ha comptat amb la presència d’alguns dels principals líders cívics i polítics del país, com la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie; el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri; la consellera de Presidència, Elsa Artadi; el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, el portaveu parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià; o el diputat de la CUP, Carles Riera. El manifest unitari, que ha estat llegit pels representants anteriors a més d’Estel Solé, David Fernàndez, Martí Anglada, Anna Sallés o Gerardo Pisarello, entre altres, ha cridat a “aturar-ho tot” durant la vaga del proper 21-F en defensa dels drets polítics, civils i socials i del dret a l’autodeterminació dels pobles.

 

Manifest vaga
Assistents a l’acte en contra del judici als presos polítics i a favor de la vaga general del 21-F | A.S.

Alguns dels representants cívics i polítics han declarat que el país està assistint al començament d’un judici que, segons ha afirmat Marcel Mauri, no és altra cosa que “la constatació de la vulneració dels drets fonamentals” dels independentistes per part de l’estat espanyol. Entre crits de “llibertat, presos polítics”, “independència” i “1 d’octubre, ni oblit, ni perdó”, el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha repetit diverses vegades que veure els presos polítics asseguts al banc dels acusats és “la imatge de la vergonya” que constata que l’Estat s’ha “carregat la democràcia i els drets civils” i ha afirmat que el procés judicial no s’acabarà al Tribunal Suprem. “Tenim totes les eines per defensar-nos i no ens aturarem, ha dit Sabrià, que ha afirmat que arribarien a les darreres instàncies. Carles Riera (CUP), per la seva banda, ha afirmat que “la millor resposta contra la repressió és la lluita”.

 

El manifest unitari, que ha acabat amb una crida a “aturar-ho tot” el proper 21-F, quan hi ha convocada una vaga general, també ha estat interromput diverses vegades amb crits d'”independència” i “llibertat, presos polítics”. El text ha destacat l’acord ampli de partits i entitats de la vida política, social, sindical i veïnal del país, que s’han unit davant la necessitat de “defensar els drets civils i els drets polítics perquè estan amenaçats”. Fins i tot “la mateixa democràcia està en perill”, s’ha afirmat, davant d’una actuació de l’Estat que està jutjant els presos en un procés “amb múltiples irregularitats” i unes acusacions que no tenen “res a veure amb els fets que es pretenen jutjar”.

 

Manifest vaga
Assistents a la convocatòria contra el judici als presos polítics durant l’actuació de Joan Dausà | A.S.

 

Les entitats que s’han adherit al manifest han pres “la paraula en defensa de la democràcia” tot i haver reconegut que hi ha grans diferències que les separen perquè, s’estigui a favor o en contra de la independència, l’estat espanyol “vol jutjar la democràcia” i la possibilitat “de debatre, de votar i de decidir”, perseguint tan líders polítics com cívics i, fins i tot, activistes de base per donar-los “un càstig exemplar decidit per endavant”. Davant d’aquesta demostració de consens transversal per una causa comuna, però, els crits d'”unitat” que han sorgit dels assistents han estat rebuts de maneres molt diferents, de l’entusiasme de Martí Anglada i Elisenda Paluzie a la cara de circumstàncies, amb els ulls clavats a terra, de Gerardo Pisarello, passant per l’aplaudiment tebi del vicepresident Aragonès.

 

L’acte, que ha acabat amb l’actuació del músic Joan Dausà i el cant d'”Els Segadors” per part dels assistents, ha deixat la imatge, malgrat tot, d’una societat catalana que té molt clares quines són les seves línies vermelles, aquelles que aconsegueixen unir una gran majoria per defensar un judici que consideren injust i que ha estat conseqüència de l’organització d’un referèndum per exercit un dret fonamental. És per això que, tot i les sensibilitats molt diferents que s’han reunit, la crida a la vaga general i a aturar el país per acabar amb una situació que troben que amenaça a tots els ciutadans ha rebut el suport unànim dels representants reunits.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa