Mauri: "El govern espanyol encara és a temps de retirar les acusacions si creu en el diàleg"

Òmnium Cultural engega el cicle de tertúlies 'Judici Jo Acuso' per denunciar la "criminalització" de l'independentiste des del Tribunal Suprem

 

 

 

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, avisa al govern espanyol que "encara és a temps" abans que acabi el judici de l'1-O, retiri unes acusacions que "no s'aguanten per enlloc". Mauri creu que l'advocacia de l'estat hauria de replantejar-se la petició de penes per sedició i malversació contra els líders independentistes "si encara creu en el diàleg" amb Catalunya.

 

 

Mauri ha recordat que aquests dies al Tribunal Suprem "al costat de l'extrema dreta s'hi asseu l'advocacia de l'estat que rep ordres directes del govern espanyol". Ho ha dit a Santa Coloma de Gramenet en el marc del primer judici popular Jo Acuso, que Òmnium Cultural organitza dins la campanya Judici a la Democràcia. "El govern espanyol encara ara no ha donat les explicacions pertinents de com és que està acusant els presos polítics de malversació i de sedició", ha afirmat Mauri de los Ríos i ha afegit: "El que estem vivint en aquest judici és que s'està intentant criminalitzar la desobediència civil, la mobilització amb voluntat transformadora i els drets fonamentals". "Aquest judici no hauria hagut d'haver començat mai", ha sentenciat el vicepresident d'Òmnium Cultural.

 

A més de Mauri de los Ríos, en el primer Jo Acuso també hi han participat; Jaume Asens, tercer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona; Gabriela Serra, exdiputada del Parlament; i Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla. La periodista Sara Muñoz ha estat la presentadora i moderadora del debat.

 

Tots els ponents han coincidit en denunciar la politizació del judici i han posat de relleu la vulneració de drets que estan patint els acusats. "Aquest és un cas d'ús venjatiu del dret", ha assegurat Pérez Royo, que ha afegit: "No es fa ús del dret per a impartir justícia, sinó per venjar-se. Tota la instrucció s'ha fet a partir d'un delicte imaginat. Utilitzen el dret com a instrument de persecució política". Per a Serra, aquest judici té una voluntat clara "d'atemorir", perquè segons ha assegurat: "Es diu a tota la població que aneu en compte, que anem en compte. En aquest judici s'empra l'eina que més mata, la por". L'activista colomenca ha qualificat el judici: "d'arbitrarietat total. Injustícia absoluta. Aquest judici és una farsa", ha dit.

 

Asens ha qualificat el procés judicial de "judici polític", perquè "aquest judici té un rerefons clarament polític i amaga una arbitrarietat disfressada de dret. Però quan grates una mica veus una acusació infundada, unes presons que no s'haurien hagut de dictar mai i on se jutgen fets absolutament distorsionats".

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?