Marchena: "La presó és proporcional i no vulnera drets polítics"

Nega la sortida a Sànchez, Turull, Rull, Romeva, Junqueras i Forn

 

 

El Tribunal Suprem ha rebutjat la petició per poder sortir de la presó d'Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Raül Romeva per poder participar a la campanya electoral. La sala que presideix Manuel Marchena considera que la presó és "proporcional" i "no vulnera el dret a la participació política dels acusats"

 

La sala Penal considera que els pressupostos per mantenir la mesura privativa de llibertat segueixen concorrent i amb "especial força" si es valora el "moment del judici" actual donat que una "desatenció a la crida judicial provocaria una important disfunció en el desenvolupament de la vista". Una desatenció, malgrat que el Tribunal reconeix l'actitud col·laborativa dels processats, "frustraria el sentit de tota mesura cautelar privativa de llibertat, que s'orienta, precisament a assegurar la presència del processat durant el desenvolupament del judici oral". 

 

La setmana passada, les defenses de tots els candidats a les eleccions del 28 d'abril i del 26 de maig van remetre escrits al tribunal per demanar l'alliberament dels seus clients per garantir el dret a la defensa -poder preparar les sessions del judici en llibertat- i per garantir els seus drets polítics i poder participar en la campanya. El dimarts, la fiscalia ja es va oposar a l'excarceració perquè considerava que podien reiterar o fugir i perquè les setmanes de judici han servit, segons el ministeri públic, per "consolidar les proves de participació" dels processats en els delictes que són objecte de l'acusació de la fiscalia (rebel·lió i malversació).

 

En la resolució, els magistrats consideren "d'insuficients" les propostes alternatives menys greus que apuntaven les defenses com el control telemàtic o la penyora del seu patrimoni. En el cas de Sànchez, Rull i Turull, oferien tot el seu patrimoni com a garantia per a una possible fiança i també proposaven arrests domiciliaris dins de la ciutat de Madrid.

  

 

  

 

 "La proximitat de la frontera i les facilitat de trànsit entre països de la UE revela la més que limitada capacitat de reacció dels cossos i forces de seguretat davant d'un intent de fugida per part dels processats, risc que aquestes mesures menys greus no podrien conjurar", recorda la resolució.

 

 

Marchena, que ha estat el ponent de la resolució, assegura que tenen disposició amb els advocats per preparar la seva defensa. 

 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?