El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La trampa del Fairy de l’any 1570
  • CA

 

 

El Fairy se’ns dubte ha estat una de les estrelles del Suprem. Des que l’exdelegat del govern espanyol, Enric Millo, va explicar al Tribunal Suprem que els policies espanyols havien caigut en la “trampa del fairy” -posar sabó a l’entrada dels col·legis electorals per fer caure els agents i “picar-los el cap a puntades de peu”, els mems s’han multiplicat a les xarxes. Però, aquest parany ve de lluny. De fet, un doctor en Dret ja va posar negre sobre blanc la descripció de la trampa del Fairy l’any 1570.

 

 

Així ho ha trobat l’arxiver de la Seu d’Urgell, Lluís Obiols, que en conversa en aquest diari detalla que està editant un mecanoscrit de Jeroni Grau, que va arribar a ser cònsol general de La Seu d’Urgell, on es detalla aquesta maniobra de defensa i atac. “Grau”, explica Obiols, “va escriure un manual de govern que rau a l’arxiu de la capital pirinenca després de ser doctor en Dret que havia treballat a Cardona, Cervera,  Barcelona i Andorra, i després va ser  jutge de crims i cònsol en cap de la Seu, una mena d’alcalde”. Aquest llibre es divideix en dues parts. Una primera més filosòfica i una segona més pràctica on s’hi expliquen tàctiques de guerra. 

 

“Precisament és en aquesta segona on relata com plantejar la batalla campal, un setge o una guerra naval, i és en aquesta última quan apareix, la tècnica del fairy de l’época”, ironitza Obiols. “La novena és que tingan molts vasos y bótes plenes de çabó per, al temps de la pelea, lançar-lo en la nau dels inimics, perquè lo paviment d’ella sie lúbrico y alizant, de manera que lo inimic no puga caminar ni córrer a plaer per la fusta y, axí impedits, sien millor vençuts”, s’hi llegeix al text. El document, una veritable perla, es troba a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, fons de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa