El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La intel·ligència antiterrorista de l’Estat va espiar el sobiranisme
  • CA

La peticióLa petició d’informació al CITCO

 

El poderós Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, el cervell de la intel·ligència policíaca a l’Estat espanyol, es va activar per espiar el sobiranisme. Així ho indiquen diferents documents del sumari de la causa especial del Tribunal Suprem 20917/2017 que jutja el procés sobiranista, i als que ha tingut accés El Món. Unes investigacions que les defenses volen escatir com i quan es van ordenar, així com perquè a la vista del resultat escàs de les perquisicions d’intel·ligència. Ho faran en una setmana molt especial, en què testificaran el tinent Norberto, encarregat del dispositiu del 20S a la seu d’Economia, que segons Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, els va permetre enfilar-se dalt dels vehicles.  Dimarts, però, l’estrella especial serà el tinent coronel Daniel Baena que signa tots els atestats policials de la Guàrdia Civil.

 

 

El CITCO es defineix a si mateix com “l’òrgan de recepció, integració i anàlisi de tota la informació estratègica disponible referida al terrorisme, la criminalitat organitzada i els radicalismes violents, que elabora intel·ligència estratègica i prospectiva i que valora aquestes amenaces de manera actualitzada”. La Guàrdia Civil va encarregar aquest organisme el seguiment de les webs sobiranistes que la policia sospitava que alenaven el referèndum del Primer d’Octubre. Un dels documents més evidents és la petició oficial de la influent Unidad de Policia Judicial para delitos de Terrorismo (Tepol) dirigida als especialíssims “Sistemes  informàticos SCI-SICOA” (Sistema de Coordinación de Operaciones Antiterroristas) del CITCO.  Aquest sistema és el responsable d’investigar les xarxes gihadistes o de crim organitzat a través de la ciberseguretat. 

 

 

La petició es va formular a través de la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona i amb l’aval del Jutjat d’Instrucció número 3 de Barcelona, en les diligències 82/17.  Concretament es sol·licitava investigar a data de 3 de novembre de 2017 tota la informació relativa als dominis cridademocracia.net; cridademocracia.org; cridademocracia.eu; cridademocracia.cat; cridaperlademocracia.cat i cridademocracia.com. Una investigació opaca que el mateix SICOA dóna per negatiu en intentar “l’acarament de la informació”. La mesura d’utilitzar aquesta via extraordinària i més després de la celebració del referèndum del Primer d’Octubre fa estranyar les defenses i encara sobreeixen més dubtes sobre la instrucció de la causa contra el procés. L’ús d’un sistema previst pel crim organitzat o per neutralitzar terrorisme internacional per perseguir unes webs de caire sobiranista fa emergir un mar de dubtes. 

 

 

Una investigació que les defenses miraran de contrastar en una setmana en la que declararan dos comandaments claus de la incriminació dels presos polítics. Per una banda, el tinent Norberto -identificat així en els informes dels Mossos- que fou l’encarregat del dispositiu de seguretat de l’escorcoll del 20 de setembre a Economia. L’oficial que va negociar amb Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i que els va dir que s’enfilessin als vehicles per desconvocar els concentrats. Suban, suban que al cotxe no le viene de aquí”, asseguren que els va dir.

 

 Però les defenses esperen amb totes les esperances el tinent coronel Daniel Baena,  cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya. Home d’una eterna enemistat amb els major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i que signa tots els atestats que l’institut armat a aportat a la causa contra el procés. Baena, a més haurà d’aclarir la seva doble personalitat, a Twitter com a Tàcito, un perfil amb que criticava amb vehemència el sobiranisme. Una de les escletxes de les defenses és constatar qye Baena va portar a terme investigacions prospectives contra l’independentisme. Una realitat que d’acreditar-se toparia de front amb el sistema de drets de l’Estat espanyol. “Investigar per si es troba alguna cosa, sense notitia criminis”, diuen els advocats. La setmana serà clau. 

cdfad
La resposta de petició del CITCO | QS

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa