El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil investigava el procés des del 2014
  • CA

 

 

Una investigació prospectiva. Així es pot interpretar part de la declaració del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya la tardor de 2017, l’actual tinent general Ángel Gozalo i ara destinat a Madrid. En la seva testifical d’aquesta tarda al judici del procés i a preguntes del lletrat de Raül Romeva i Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ha reconegut que la Guàrdia civil investigava el procés des de 2014. “Tenim molta història i molta intel·ligència bàsica”, ha emfatitzat per afegir que ho feien des d’abans del 9-N de 2014, data de la consulta sobiranista. Així mateix, ha aclarit que investigava l’actual procés per ordres del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona des de finals de 2016. 

 

 

 

Per altra banda, en respostes a la defensa de l’exconseller Joaquim Forn, ha justificat que la Guàrdia Civil no evités l’obertura dels col·legis electorals abans de la jornada electoral. “Vam valorar que precintar els recintes ho havien de fer els Mossos, per no fer una interferència poc amistosa en el cos competent”, ha justificat. Segons ha explicat, els serveis d’informació 

van advertir-los d’una “gran exitació” a través de les xarxes socials, missatges institucionals, mitjans públics i privats, per omplir els centres de votació però no preveien la resposta de la gent. “El que no teníem ni idea era el grau de mesura, contundència o violència “ que utilitzava “maniobres d’oposició activa al pas dels oficials de la Guàrdia Civil”.  Ha negat l’ús de gas pebre. De fet, ha assegurat que és un altre tipus d’esprai de defensa personal que es va fer anar a Aiguaviva. Ha indicat que es va utilitzar per  “obrir camí” i facilitar l’entrada dels agents que s’havien d’endur les armes i que no li consta “cap denuncia de cap ciutadà”. 

 

Armes llargues per pilotes de goma 

 

L’advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha estat el responsable de treure-li el suc sobre la situació del 20S. Gozalo ha assegurat que els cotxes no hi cabien dins el parquing de la conselleria. Segons ha explicat, quan van arribar a la conselleria els agents no van fer cap perímetre al voltant dels vehicles ni van acordonar els cotxes amb un precinte del cos que indica ‘No passar’. Pina, però, li ha posat exemples d’altres registres d’aquell mateix dia on sí es va usar (i respectar) aquest precinte. Gozalo ha replicat que no hi ha un protocol quan s’ha de posar o no aquest precinte. Així mateix ha justificat que els vehicles els van vigilar des dins l’edifici i que van estar fora fins que “humanament va ser possible”

 

 

Preguntat per les armes que hi havia a dins dels vehicles afectats, ha relatat que eren “armes llargues susceptibles de llençar projectils de goma” i que usen unitats antiavalots, però ha negat que fossin armes amb “munició convencional”. L’ús de pilotes de goma està prohibit pel Parlament. En tot cas, es van denunciar el robatori de dues motxilles on hi havia munició.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa