L'UxU del judici del procés

Un adjectiu per a cada protagonista

 

 

Novena setmana del procés. Després de la munió de testificals del CNP, les errades de Vox i els enèsims guàrdies urbans de Badalona, aquest és l'UxU dels seus protagonistes:

 

Melero, segur

 

melero

 L'advocat de Joaquim Forn ha reblat aquesta setmana la seva estratègia de defensa. El seu objectiu ha estat constatar per activa i per passiva que les policies espanyoles van anar a la seva i que tenien en cartera un pla específic i ben preparat per acabar policialment amb el referèndum. Amb dues o tres preguntes a testimonis escollits ha fet aixecar algun somriure als magistrats que fa dies li han pres la mida. Ha convertit el judici en una prova evident que els diferents models policials eren absolutament ineficaços per aturar la consulta. Es compleix el principi que no hi ha prou policia per aturar milions de "delinqüents".

 

Marchena, defensiu

 

marchena

 El president de la Sala Penal s'ha mostrat menys cansat que la setmana passada. Les sessions han estat més suaus a l'espera dels propers testimonis polítics. La confiança després de 30 jornades de vista li permet jugar entre la condescència i l'estirada d'orelles amb les parts. Aquesta setmana va mantenir un teva meva gruixut amb Jordi Pina, que amb picardia el sap posar nerviós. Ha deixat més corda a l'advocada de l'Estat i amb Salelles va mantenir un pols interessant en la darrera jornada de testificals del CNP. L'advocat gironí va burxar els testimonis fins que Marchena va fitar que n'hi havia prou.

 

Pina, murri

 

Pina

 L'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull ha tingut una bona setmana. Conscient que està marcat de prop per Marchena va saber jugar al límit els interrogatoris i aprofitar les seves dots de comunicació no verbal per aguantar bé els cops. Ha estat brillant i astut en els interrogatoris als testimonis del CNP que si bé potser no mentien si que explicaven fets on no havien estat. Els interrogatoris aclaridors de Pina van fer posar vermell uns inspector de policia, amb comandament a Barcelona, que fabulaba sobre col·legis electorals sense aclarir al Tribunal que ell no hi era. Algú li hauria d'haver insinuat un fals testimoni.

 

 

Zaragoza, tàctic

 

zaragoza

 El fiscal de sala Javier Zaragoza ha continuat en la seva línia interpretativa des del principi de la vista. Continua amb les seves inflexions de veu, jocs d'ulls i acompanyant les mans a una orquestra de sorpreses i indignacions expressades quan un policia confessa sobreactuat com els avis li deien "feixista" o "fills de puta". Marchena, però ja no li deixa tan carret, i és sovint, quan no inspirat per alguna defensa, que li para els peus per la seva manera de formular preguntes amb resposta inclosa. Com a gat vell, Zaragoza no perd el compàs. 

 

Solà, sacrificat

 

alex solà

 Un dels advocats de Jordi Cuixart continua neguitejant Marchena. El seu estil alentit i amb veu de Darth Wather són un impàs al judici i inquieta a molts testimonis, sobretot els que hi han posat més pa que formatge. Però dia rere dia, tot i les tocades de crostó de Marchena, la seva tesi d'actuació preparada de la policia es va afiançant. Aquesta setmana ha fet gala de la seva ironia sobretot quan un inspector li venia vuits i nous i cartes que no lliguen amb la suposada tasca d'intel·ligència prèvia que havien fet. "¿No vieron que ponia escuela concertada? Pues vaya inteligencia...", va fer befa. Marchena piatós amb els policies i la treure la targeta groga. Decisió del magistrat que fa tota la sensació que tant li fa al lletrat. 

 

Seonae, còmoda

 

L'advocada de l'Estat que manté un pols amb Marchena que ha aixecat tota, però tota mena, de suspicàcies, ha tingut una setmana profitosa. Marchena ha entès que la seva actitud amb la lletrada de l'Estat era carnassa de comentaris als mitjans, i el president de Sala té un dimoni a cada orella amb els mitjans. Aquesta setmana ha deixat fer a Seoane però val a dir que després d'una trentena de jornades aquesta ha agafat més el to i el ritme, cal afegir que la seva petició de sedició és més simple ara defensar que no pas la dels seus companys d'estrada, amb la rebel·lió. 

 

Roig, incisiva

 

Roig

 L'advocada de Cuixart, coneguda al Suprem com The Closer -en referència a la sèrie policíaca basada en interrogatoris- continua tenint a Marchena de costat. Roig però manté la seva seguretat en els interrogatoris i clava les dents en aquells testimonis que no s'ajusten a la realitat dels vídeos. És tot un espectacle visual veure les expressions del seu rostre depèn les respostes dels policies.N'ha enxampat uns quants. Arrenca l'aplaudiments dels periodistes quan pronuncia les lletres de les cançons que entonaven els votants del Primer d'Octubre. Incommensurable quan diu "¿Cantaban 'som gent pacífica, només volem votar'?". I els testimonis després d'haver descrit un Vietnam, abaixen el cap i responen: "Sí cantaban eso".

 

Moreno, mandrós

 

Moreno

 El Fiscal de Sala Javier Moreno segueix amb el su posat desmenjat. És una mena de fiscal zen però amb mal de cap. Moreno fa els interrogatoris sense garbo i arrossegant els peus. De fet, encara està sobtat de com uns informàtics van demanar mig milió d'euros al Govern per fer l'entramat xip del referèndum i van renunciar perquè els de Puigdemont no pagaven per endavant. Encara manté la sorpresa quan li van recordar l'edat que tenien aquells informàtics. Deu pensar... " i jo aquí fent preguntes per 80.000 euros l'any...".

 

Van den Eynde, prudent

 

Andreu

 L'advocat de Junqueras i Romeva ha tingut una presència relativa en les vistes d'aquesta setmana. S'ha reservat de cara els propers dies quan han de venir els polítics d'ERC i membres del Govern. Moderat en les seves intervencions, i vigilat de prop per Marchena, ha enganxat un parell de policies que volien fer passar garsa per perdiu. Tot i que dos policies, saltant el protocol ritual de sala -Marchena ho hauria d'haver aturat- l'han assenyalat com un mediador en una escola de Sarrià.  

 

Bernaola, ràdar

 

Ana Bernaola

 L'advocada de Turull ha intervingut dues vegades. Una ha obligat a Marchena a pronunciar una de les frases que més molesten als jutges en les vistes orals: "Tiene usted razón, señora letrada". Bernaola va elevar protestes sobre el format de les preguntes de les acusacions absolutament proselitistes i orientades a donar una resposta més pròxima a les raons de fiscalia que no pas a la veracitat dels fets que el testimoni va copsar i observar.  Bernaola continua picant compulsivament l'ordinador per guionar la quantitat de prova testifical que haurà de contrastar amb la documental de vídeo. Però encara queden molts, moltíssims testimonis.

 

Cadena, aliè

 

Fidel

 El fiscal Fidel Cadena no troba ni el to, ni la forma ni el contingut dels seus interrogatoris. Ho fa per professionalitat però estaria més content acusant els presos sobre el paper. Els seus interrogatoris no discorren amb comoditat i segueixen un guió preconfigurat al que no atorga marge ni flexibilitat.  

 

 

Salelles, inspirat

 

Salellas

 L'advocat de l'equip de Cuixart ha protagonitzat interrogatoris i enganxades amb Marchena que han posat en evidència la feblesa de moltes testificals. Amb una actitud decidida i jugant molt bé amb l'enquadrament de la càmara i la mirada a l'estrada ha fet trontollar relats o descarnar la fredor dels agents contra els catalans durant el Primer d'Octubre. L'interrogatori a l'inspector que va actuar a La Mariola se'n va endur la palma de la deshumanització de l'adversari. La'gent va reconèixer a un despert Salellas que no calia aturar l'actuació (recordem que era retirar urnes) perquè l'infartat (un home de 70 anys), "no molestava". 

 

 

Vox, reis del pròpia porta

 

Vox

 Els dos lletrats de Vox semblen lletrats de la defensa. Un cop els testimonis han passat per l'adreçador de les fiscalies -més professionals- s'han ficat de peus a la galleda marcant gols en pròpia porta. Han formaulat preguntes com ara si hi havien símbols polítics, si hi havia gent pegant o si els hi tiraven objectes. Els policies, amb franquesa, deien no a tot. Les defenses somreien i alguns magistrats aixecaven les celles. El moment màgic va ser quan Pedro Fernández va preguntar a dos testimonis si els votants portaven un llaç groc. aquest símbol va aparèixer després del referèndum, quan van ser detinguts Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. 

 

 

 

Bergés, precís

 

Berg

 L'advocat de Bassa  continua amb les seves intervencions justes, precises i amb a una intenció determinada que anirà descobrint amb el pas dels dies de la vista. Compta amb certa complicitat de Marchena. Vigila de prop conceptes com barricada o el temps que van trigar a intervenir. Dues preguntes que incomoden i molt als policies.

 

 Sáenz, 'genial'

 

saénz

 L'altra advocada de l'Estat, 'la catalana', que li diuen pels passadissos del Suprem, ha tingut intervencions professionals fins que en els darrers testimonis de la tarda de dijous va cometre una errada que va retronar a la majestàtica sala plens, en replicar una resposta d'un testimoni: "Genial".  Els magistrats, funcionaris i defenses van aixecar el cap com una molla.

 

 

Madrigal, tèbia

 

Madrigal

 L'exFiscal en Cap de l'Estat continua desconcentrada aquest plet. A volstes sembla dominar els interrogatoris i de cop, es despista del guió. Té una avantatge:  sap veure quan ha perdut els marges i la vertebració de l'interrogatori i és llavors que acaba les preguntes en sec.  Una retirada a temps, en el present judici, és una expectativa per les conclusions definitives de les acusacions. 

 

 

 

Gené, amatent

 

Gené

 L'advocada de Meritxell Borràs no ha intervengut durant la setmana, però serveix per aclarir molts conceptes en els recessos. Dotada d'un excel·lent sentit de l'humor, el seu posat a sala té en atenció als magistrats. FIns ara ha interrogat poc però quan ha fet ha crucificat els testimonis. Marchena li té molt respecte. 

 

 

 

 

Don Paco, recuperat

La setmana de les vistes va començar amb un ensurt. L'agent judicial Don Paco, un home atent i amable amb tothom, va patir una indisposició. Marchena es va alterar i va aturar el ple. El doctor Porres, el forense del Suprem, el va atendre. El que semblava un infart va ser una indigestió. Don Paco ha estat en plena forma durant tota la setmana. 

 

 

 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?