L'escut dels Mossos, a l'estrada

Ferran Lòpez testifica aquest dimecres | Les defenses fan una clau de judo al cap d'Informació del CNP | Les proves absurdes de la rebel·lió

ferran
Ferran Lòpez, a l'entrada del Suprem durant la instrucció | ACN/Món

  

 

 

Un dels noms del procés que es mereix una biografia és el comissari Ferran Lòpez. L'home que va assumir la direcció dels Mossos després que el 155 fulminés a les poques hores el Major del Cos, Josep Lluís Trapero. S'ha de tenir sang i tremp per substituir el policia que l'opinió pública havia elevat als altars després del referèndum i, sobretot, per la seva gestió mediàtica dels atemptats del 17A. Lòpez va aguantar la tempesta, li va prendre el pols a José Antonio Puigserver, l'home que Madrid va nomenar com a director general de la Policia. De fet, Lòpez ja va ser els ulls i la veu de Trapero a les reunions prèvies del referèndum quan la guerra de gorres entre el Coronel Diego Pérez de los Cobos i Trapero va esclatar. 

 

 

 

 

Lòpez seurà demà a l'estrada. Serà la primera vegada que es podrà explicar a l'opinió pública catalana. Una opinió que tendeix a la idolatria com a la crítica amb velocitat de psicodrama veneçolà. Amb el pas del temps, i les aigües estancades, la feina de Lòpez comença a lluir com el soldat que va mantenir el rumb, va fer de tap i d'escut perquè l'aplicació del 155 no convertís els Mossos en una policia d'agents cívics o de vigilants del trànsit. De fet, ara continua de mà esquerra a la prefectura per orientar al comissari en cap Miquel Esquius, un home tant de fe com dubitatiu. 

 

 

 

 

El comissari ha d'explicar moltes coses. D'entrada, acusacions i defenses es preparen per l'enèsima versió de les famoses reunions amb el president del Govern i la cúpula de la policia. Aquelles trobades on els caps policials recomanaven a Carles Puigdemont aturar el referèndum. També Lòpez haurà de detallar com van anar les reunions amb Diego Pérez de los Cobos i els paranys que els cossos policials van posar aquells dies als Mossos. Tothom vol sentir com a primera hora del matí del Primer d'Octubre va demanar ajuda per a 233 actuacions a CNP i Guàrdia Civil i va veure com aquests només assistien a 12 i actuaven pel seu compte on els donava la gana. I sobretot, quin era el pla detallat per si calia detenir els membres del Govern. 

 

 

 

 

Lòpez parlarà abans que el comissari Joan Carles Molinero, aleshores cap de la comissaria superior de coordinació central, i ara responsable de Trànsit. Tots dos, en les seves declaracions a l'Audiència Nacional, van assenyalar que desconeixien els plans tant del Cos Nacional de Policia com de la Guàrdia Civil. Lòpez, a més, va subratllar que Quim Forn mai va donar cap instrucció directa als Mossos. Lòpez, un home respectat a Madrid, demà pot reblar el clau de treure els Mossos de l'equació de la rebel·lió. 

 

 

 

 

La informació del CNP

 

 

 

La mà dreta i esquerra de Trapero la tardor de 2017 declararan l'endemà que ho fes el cap de la Brigada d'Informació del CNP, Manuel Quintela. Una declaració que ha servit per tal que les defenses se servissin un bon plat de desmuntatge de la prova. Xavier Melero, Andreu Van den Eynde, Jordi Pina i Àlex Solà s'han deixat anar i han posat en pràctica el judo, aprofitar l'energia del declarant al seu favor. Així l'han embolicat en la seva teranyina. El comissari es vantava d'haver fet complir el 20S, al setge de la CUP, les instruccions de la Fiscalia i després no ha sabut què dir quan li han demanat perquè no va ser tant rigorós amb el compliment que del TSJC i van tancar col·legis com van fer els Mossos

 

 

Quintela ha estripat contra els Mossos. De fet, ho ha fet tota la vida. En una entrevista a isabadell ja carregava contra el model policial a Catalunya. Però se li ha vist el llautó que hi havia un montatge per fer pixar sang als Mossos. Els ha acusat d'espiar però amb una feblesa argumental que clama el cel com és acusar-los de seguiment quan precisament la policia catalana volia saber quines en feien pel territori ja que actuaven a la seva bola. 

 

 

El comissari ha estat sens dubte el més sucós de la jornada. Només se li han acostat dos càrrecs més del CNP de la policia judicial que han passat la vergonya (preparada) de no saber que se'n fa de les imatges que les gopro dels antiavalots filmen en les seves actuacions. La resta del dia el seny imposa que un dia la història faci passar per l'estrada a qui hagi portat una discussió amb urbans de Badalona o una picabaralla adolescent entre Mossos i Guàrdies Civils a Lleida com a prova de rebel·lió. La història no els hauria d'absoldre, ans al contrari. 

 

 

 

 
 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?