El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’acusació apunta ara el muntatge d’una “unitat militar d’alta prestació” als Mossos
  • CA

Nova clau de volta més sobre el paper dels Mossos durant el Primer d’Octubre segons el relat de l’Estat. Aquesta tarda, durant la testifical de l’aleshores ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, tant la fiscal de sala i exfiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, i l’advocat de Vox, Javier Ortega-Smith, han apuntat el muntatge d’una “unitat militar d’alta prestació” als Mossos . 

 

Zoido ha explicat que quan vaig ocupar el càrrec de ministre hi havia una “sol·licitud pendent de compra d’armament, de la que els mossos utilitzen freqüentment i unes armes que es diuen de guerra, i munició, la tradicional que solen consumir”. Una comanda d’armes que la fiscal i Zoido han qualificat de “guerra”. “Van dir que estava pendent i vaig dir que ho tramitessin” ha continuat i es va comunicar al ministeri de Defensa. “Es va estimar que no estava justificat ni el nombre ni el tipus d’arma que es requerien ni el tipus de munició“, ha assenyalat i es va desautoritzar.

  

 

 

 

Vox, que reclama la pena per organització criminal, li ha demanat el detall d’aquestes  armes de guerra. Concretament si “existia un nombre de subfusells, granades d’assalt i rifles de franctiradors que, segons els informes de la Policia, van ser denominats com suficient per a la dotació d’una unitat militar d’alta prestació i no un cos policial?”. Zoido ha contestat que no ho recordava perquè això es tramita a través de la Secretaria d’Estat. “Es van demanar els informes oportuns i conforme s’havien facilitat els informes favorables es va concedir l’autorització”, ha conclòs sense tenir present que abans havia dit que almenys part d’aquest armament no s’havia autoritzat. 

 

 

Aquest relat el llavors conseller d’Interior, Joaquim Forn, va negar en la seva declaració assegurant que s’havia autoritzar la compra de munició per armes llargues.   De fet, la fiscalia intenta així rebatre una de les proves de descàrrec de Forn. L’advocat de l’exconseller va demanar en el seu escrit de defensa i en la declaració del seu representat que s’havien comprat aquestes armes sense problemes per part de l’Estat. Una evidència que el ministeri de l’Interior confiava de ple en el cos dels Mossos d’Esquadra pocs dies abans dels fets de setembre i octubre i que desvirtuaria l’enviament de policia espanyola a Catalunya. 

 

 

Més informació en breu

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa