L'"A por ellos" va desprofessionalitzar les brigades d'informació del CNP

Les acusacions enfilen la tesi de la violència organitzada

 

32 jornada del judici del procés. 24 testimonis. Tots membres del Cos Nacional de Policia enviat des de diferents punts de l'Estat a actuar per aturar el referèndum del Primer d'Octubre. Gairebé tots els que s'han enfilat a l'estrada han assegurat que van ser ferits en la seva actuació. Tots els seus relats, clavats. Els punts en comú de la "passivitat dels Mossos" o "l'ambient d'hostilitat" s'hi han afegit detalls claus per l'evolució del judici.  Una quantitat extraordinària de policies d'informació ferits, la insistència sobtada de les acusacions en dir que la resistència era organitzada i han afegit al paquet dels enemics de la pàtria els Bombers. 

 

 

 

 

Els policies han relatat les seves actuacions a centres de Tarragona, Barcelona i Girona. Tots seguint el mateix patró, fins i tot de lesions. La puntada de peu als testicles l'han patida tres dels efectius que han passat pel Suprem. O lesions típiques de topades amb concentrats. Però Jordi Pina, al final de la vista, ha assenyalat una de les claus que advocats com Benet Salellas, Àlex Solà o Marina Roig venien dibuixant en els seus interrogatoris. Una quantitat ingent de policies de la brigada d'informació o de la brigada judicial ferits per topades amb els votants. Un fenomen estrany quan aquests agents actuen sempre que tenen l'espai "net" que els hi procuren les unitats d'ordre públic especialitzades del cos

 

 

 

 

El TIP 87.688 que va actuar a Lleida ha informat a Pina que va actuar contra els votants perquè "com a policia nacional havia d'actuar quan veia un company en problemes, no faria com van fer els Mossos". Però els vídeos, els mateixos vídeos que ronden per les xarxes i que Manuel Marchena vol descontextualitzar en la prova, mostren com agents sense anar fornits amb material antiavalots, participen amb fruïció en el desallotjament o desplaçament de votants. Un fet insòlit en accions d'ordre públic. De fet, en un desnonament, la policia judicial no actua fins que no té l'espai tranquil i aclarit. La tesi de les defenses és que "l'a por ellos va desprofessionalitzar aquestes unitats d'informació o judicial". "Els podia el sentiment", conclouen.

 

 

 

 

En aquest sentit, recorden que els protocols d'actuació general no recomanen, quan no impedeixen, actuar sense equipament d'ordre públic en situacions de conflicte social. També, les defenses apunten una altra argumentació. D'aquesta manera interpreten que els "agents de paisà van actuar en el cos a cos perquè en cap moment van constatar perill real cap a la seva persona". "Un policia no deixa enrere un manifestant si considera que és perillós", afegeixen per recordar que aquesta tesi també l'avalen en l'informe pericial que excomandaments d'Scotland Yard van aportar a la causa. 

 

 

 

 

La resistència organitzada

 

 

 

 

Les acusacions han deixat de banda la intensitat de la violència per articular un altre element definitiu en la conclusió del procés. Fiscalia i advocacia de l'Estat, Vox sembla que treballi per la defensa, han ensinistrat als testimonis i els han fet incidir sobre si veien la resistència als col·legis d'organitzada o espontània. Tots coincidien en la preparació prèvia. En aquest sentit, incloïen detalls com ara la "presència de nens entre la policia i els centres de votació", persones amb "síndrome de dawn" o "avis". "Quan arribàvem, perquè sabíem quan arribàvem, seien al terra", alertaven. Una interpretació que ajudaria a consolidar el relat de sedició, a través d'un entramat per impedir el compliment, d'una resolució judicial.

 

 

 

 

 

 

 

 

El sedàs de les defenses

 

 

Els advocats en la sessió d'avui han repartit els papers per consolidar les seves tàctiques de defensa. Judit Gené, que porta el barret de la defensa de Quim Forn i de Meritxell Borràs, ha assolit un repoker important. El coordinador de l'ordre públic a Girona del CNP ha admès que no en tenia ni idea de la instrucció de la Secretaria d'Estat de Seguretat que s'havia de coordinar amb els Mossos i que 'havia de replegar quan veia que la intervenció podia afectar a la seva seguretat o a la dels ciutadans. Una prova més que tenien la intenció de bon principi d'actuar a la seva. 

 

 

 

 

 Pina ha desmuntat els insults que tots els policies han inclòs en el seu guió. L'advocat ha jugat amb els "càntics" i les ensarronades i els policies hi han caigut de quatre potes. Si un deia que una escola cridaven "gossos de Rajoy", l'altre deia que no deien això. Salellas i Roig han tret l'artilleria fins a fer perdre la paciència a Marchena quan els policies descrivien situacions de violència fabulades. Andreu Van den Eynde ha deconstruït una denúncia de membres de la UIP contra els ocupants d'un cotxe que li haurien tancat la finestra quan l'agent tenia el braç comprovant el DNI. 

 

 

 

 
 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?