El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Jody Williams, premi Nobel de la Pau: “El judici de l’1-O tindrà conseqüències a tota Europa”
  • CA

 

 

Jody Williams, premi Nobel de la Pau i testimoni de la defensa de Jordi Cuixart rebutjat pel Tribunal Suprem, ha advertit que “el resultat” Judici a la Democràcia “tindrà conseqüències a tota Europa”. En el marc d’una conferència al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb el títol La societat civil davant de les regressions de drets humans, la premi Nobel de la Pau, Jody Williams, ha assegurat que l’Estat espanyol intenta silenciar veus internacionals reconegudes com la seva “té por d’escoltar-nos”. Williams és a Barcelona convidada per Òmnium Cultural i en el debat a 4 bandes al CCCB ha compartit escenari amb el vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri de los Rios, qui ha fet una crida a “ser més conscients de la força que té la ciutadania per revertir situacions injustes”.

 

La conferència ha estat protagonitzada per Jody Williams, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, Jordi Armadans de FundiPau i Andrea Costafreda d’Oxfam Intermón, i moderada per la periodista Ariadna Oltra. L’activista i signant del manifest Let Catalans Vote ha explicat la seva visita al Suprem aquesta mateixa setmana, “on vaig haver d’aguantar 15 policies i guàrdies civils mentint i assegurant que la violència de l’1-O la va exercir la ciutadania” i s’ha mostrat molt sorpresa per les contínues traves que el president del tribunal posa a les defenses per impedir exhibir vídeos que contrarrestin les versions policials. “Si això és la democràcia i la justícia espanyoles, no entenc què és democràcia i què és justícia”, ha afegit.

 

Durant el debat, Jody Williams també s’ha mostrat preocupada per l’auge de l’extrema dreta a tot el món i ha volgut deixar clar que “la regressió de drets fonamentals no és local sinó global”. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri de los Rios, ha denunciat “la situació d’involució de drets que es viu a l’Estat espanyol” i ha posat com a exemple clar el fet que Jordi Cuixart, el president d’Òmnium, estigui empresonat per denunciar drets fonamentals “acusat de violent per l’extrema dreta”: “el sol fet que jo sigui avui aquí assegut ja és una anomalia democràtica flagrant”. En aquest sentit, Mauri ha posat de relleu que la sentència del Judici a la Democràcia “pot sentar jurisprudència” i, per tant, a partir de llavors l’exercici de determinats drets fonamentals podran comportar delicte: “aquesta situació ens fa més vulnerables a tots pel que fa als nostres drets”.

 

La conferència La societat civil davant de les regressions de drets humans celebrada aquest dijous al CCCB de Barcelona ha girat al voltant de la situació dels drets i les llibertats fonamentals al món. Jordi Armadans, de FundiPau, ha assegurat que cal estar sempre alerta perquè “els drets humans quan els tens són invisibles però quan no hi són els trobes a faltar moltíssim”. Al seu torn, Andrea Costafreda d’Oxfam Intermón, els ha definit com “una eina essencial de dignitat i que et permeten realitzar-te com a persona”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa