El fiscal Zaragoza, el delator de Wikileaks

El fiscal del procés conspirava amb els EUA per evitar la investigació de l’assassinat de Couso i dels vols cap a Guantànamo que feien escala a Espanya
Zaragoza
El Fiscal Zaragoza i els Wikileaks | Sergi Felip/ElMón

 

Javier Zaragoza és el fiscal de sala del Tribunal Suprem que orienta l’acusació del ministeri públic en el judici del procés. De fet, n’és un dels autors intel·lectuals. Zaragoza va ser qui com a fiscal en cap de l’Audiència Nacional va signar la instrucció de cinc de novembre de 2015, -quatre dies abans de l’aprovació de la Declaració de Sobirania, amb què informava als responsables de cossos i forces de seguretat, en especial menció als Mossos, amb què feia un canvi clau en la jurisdicció penal espanyola. Zaragoza elaborava un nou llistat de delictes que havien de jutjar-se a l’Audiència Nacional, un llistat on només s’hi afegien els delictes de sedició i rebel·lió. La clau de volta que mancava en la conspiració jurídica, i un pèl matussera, de l’Estat per aturar el procés. 

 

 

Zaragoza va ser el destacadíssim fiscal contra ETA. La seva primera aparició mediàtica, i que li encanta explicar, va ser en l’operació Nècora. La seva imatge amb Baltasar Garzón enfilats en un helicòpter per desmantellar el narcotràfic gallec va obrir portades. Però les portades que no li van agradar tant, per no dir gens, quan el seu nom va aparèixer en el cas Wikileaks com el garlaire oficial de l’Audiència Nacional als agents d’informació i diplomàtics dels EUA. Zaragoza, aleshores fiscal en cap de l’Audiència Nacional, va ser la seva font, sempre segons els cables recollits al portal de Wikileaks, les autoritats americanes per intentar aturar els processos de Guantánamo oberts per la Justícia espanyola i sobre el cas especialment sensible de José Couso, el càmara assassinat per tropes nord-americanes a Iraq. 

 

Guantànamo

 

Els cables van ser difosos a través de capçaleres com El País i posteriorment es van publicar a la xarxa a través del portal de Wikileaks. Són informes d’intel·ligència i de seguretat del servei exterior dels Estats Units que recullen la tasca diplomàtica, paradiplomàtica o directament d’espionatge. Zaragoza surt implicat com a delator o garlaire dels EUA en diversos casos especialment delicats. Especialment compromès és un cable confidencial sobre el paper del Fiscal en el cas de la querella que presentada a l’Audiència Nacional per crims de guerra i tortures a la presó de Guantànamo (Cuba) el 28 de març de 2009

 

Un dels cables recull una reunió de l’assessor polític de l’ambaixada dels EUA a Espanya, William Duncan, al despatx de Zaragoza a l’Audiència Nacional, amb una advocada de la legació diplomàtica. La trobada va ser el Primer d’Abril, just quatre dies després de la querella. Segons relata l’informe, Zaragoza estava “molest” pel cas i que treballaria per tal que el cas no anés a parar en mans del magistrat Baltasar Garzón. De fet, així va passar.

 

 

El cable destaca les crítiques del fiscal a Garzón i els va fer notar que el mgistrat estava “sota sospita” per haver críticat públicament a Guantánamo i la Guerra dels EUA contra el terrorisme. El 14 d’abril, Zaragoza, sempre segons els informes de Wikileaks, va telefonar a l’ambaixada i els va informar que el seu cap, el Fiscal General de l’Estat, Cándido Conde Pumpido, acabaria amb l’afer i així va ser. 

 

Cas Couso 

 

Un altre dels cables d’informació revela una telefonada de Zaragoza el 14 de maig de 2007 amb un conseller polític de la legació diplomàtica nord-americana. Una trucada en la qual informa, cinc dies abans que es fes pública, que s’havia oposat al processament judicial dels militars dels EUA acusats de la mort del periodista gràfic Jose Couso, una causa que havia obert dues setmanes abans el magistrat instructor Santiago Pedraz.

 

L’aparició d’aquests cables va causar una querella criminal dels familiars de Couso que acusaven a membres de la fiscalia i la judicatura de conspirar amb els Estats Units per cloure el cas. Zaragoza lluny de negar els contactes, va assegurar aleshores que eren contactes dins la “més estricta legalitat”. 

 

Viatge a Israel...

 

No fou però la primera vegada que Zaragoza es veia implicat en tèrboles relacions internacionals. El febrer de 2016, eldiario.es detallava un viatge del fiscal poques setmanes després que la Sala de la Penal de l'Audiència Nacional ordenés anul·lar la fitxa oficial de Benjamin Netanyahu, que el magistrat José de la Mata havia ordenat obrir en el marc de la causa per l’atac a la flotilla de la llibertat.Comentaris
Tonto
Es gentuza bien cosiderada,
Una joia aquest merda. Justicia espanyola = una gran merda
Cartanya
I que? la justicia es igual per a tots!!!!!!; Si es que algú s`ho creu. HAHAHAHAHAHA. Ens veiem dema a Madrid!!!! es una manifestació, per que aquesta justicia no tingui continuïtat, t'ho perdràs?
don
Si algun dia hi ha justicia en aquest pais vei podrit, ens adonarem perque tota aquesta mala gent entrara a la garjola per sempre.
miquel
Quin perla, no?. I aquest és el que ha d'acusar als nostres presos?. Anem be.
//*//
Clavagueres?
Francesc
Dons a TV3 diuen que dels fiscals progressites
jg
no se ha vuelto a oir hablar al amigo Assange....no?
fideli
aquests feudals són una colla de malparits
Jesus
Li haurien d'esparrecar les mànigues i tatuar-li alguna cosa com "volador de drets". Evidentment el tatuatge seria temporal, i podria fer-se assistir d'un advocat.
Ramonet de Salou
Inquisidor amb els dèbils i servil amb els poderosos.
Anem coneixent
les vergonyes del personal que representa "l'estat de dret". Fins quan??????
prou
Catalans ! A per ells!!!!!!
La merda de fiscalía del estat, només cal veure la seva bancada, o les seves cares, per adonar-te que son autralophitecus!
cavaller negre
En resum, un "talp" oligarquic E, ha sou o amic de la CIA, per tapar les bruticies dels militars dels EUA. Aquest és el poder DIABOLIC i FASTIGOS que s'enfrontan els nostres politics a la farsa de judici vengatiu contra ells. FASTIC es poc................son INHUMANS, i MALES PERSONES.
Angels
ESTEM BEN SERVITS AMB AQUESTA JUSTICIA
Trapotero
Amb un tret al cap el pelen hi ja callarà .Aquesta mala persona no mereix seguir contaminant la terra .
Pere-perot
Si aquest és lo que diuen els diaris, de la Unión Progresista de Fiscales . . . . . . com seràn els de la Unión de Fiscales Carcamales. . . . . només de pensar-ho és com una onada de clima siberià que ens amenaça.
xup
i els tontos de Ñ anar votan a les perletes, els pares del Sr. Couso esteran molt contents, aquest inpresentables anar escampant merde
X*2
Quina "joia" feixista aquest paio merda
Ferran
Cara, lenguaje y maneras de hijo de la gran Q (es la letra que sigue a la P), ya tiene ya, este sinvergüenza.

envia el comentari