El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els sindicats de Mossos van retreure als caps que no els defensessin prou
  • CA

 

 

L’advocat de Joaquim Forn, Xavier Melero, podrà descansar més tranquil. I el seu client, més. El judici del procés d’aquesta setmana ha acabat amb una declaració valuosíssima per la defensa del conseller d’Interior durant el Primer d’Octubre. Aquest dimarts a la tarda ha tancat la testifical el secretari general del Sindicat Autònom de la Policia (SAP), Pere Garcia Quer. El portaveu del síndicat majoritari de l’escala bàsica dels Mossos ha assegurat que Forn va desvincular els Mossos de la iniciativa política, ha acusat a les policies espanyoles de saltar-se l’operatiu i sobretot ha emfatitzat que van retreure als seus caps que no defensessin prou l’actuació del cos durant el Primer d’Octubre. “Vam ser els que més col·legis vam tancar”, ha sentenciat. 

 

 

Garcia Quer ha relatat a preguntes de Melero que a mitjans de novembre es van “queixar” a la prefectura, concretament al comissari Ferran López,  perquè consideraven que el cos estava sotmès a un “atac mediàtic” tot i ser “el que més col·legis va tancar”, i consideraven que els membres de la Prefectura “no sortien a defensar el cos”. “A nosaltres qui ens defensa si no ens defensa ni el propi cos”, es va queixar.

 

 

 

Acatar i res més 

 

 

Per altra banda, també ha rememorat davant del Tribunal que van “lamentar” la “sensació de tutela” quan es va designar el coronel Diego Pérez de los Cobos com a coordinador. “Mossos no té cap altra obligació que acatar i complir”, ha ressaltat però ha retret que pogués ser “per una presumpta falta de professionalitat dels mossos quan feia poc que s’havia demostrat en la resolució dels atemptats de Barcelona i de Cabrils”. De fet, ha admès que quan van preguntar al director de la policia imposat pel 155, Joan Antoni Puigserver, sobre més de tres mil expedients oberts a Mossos va replicar que no en sabia res. Fins ara no n’han tingut cap més notícia. 

 

 

 

El portaveu sindicat també ha assegurat al Tribunal que el cos “tenia clar que volia acatar tota ordre judicial” d’impedir l’1-O i ha posat en valor que el dispositiu s’havia fet “respectant els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat”. “És el que ens ensenyen a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya”, ha etzibat. A més, s’ha carregat alguns mites, com ara la solicitud d’un permís per votar com en una jornada electoral.  “A ningú se li va acudir”, ha remarcat. 

 

En aquest sentit, ha volgut posar en valor que es “van posar efectius amb la garantia de tenir més efectius”. Així mateix jha reconegut que pel referèndum van treballar gent d’Afers Interns, de la Unitat Central d’Investigació, d’Estafes o Atracaments.  També ha criticat que les unitats espanyoles trenquessin el dispositiu conjunt pactat. Per altra banda, ha negat que es modifiquessin les actes de les escoles de l’1-O sinó que es van ampliar. 

 

 

Forn desvinculat 

 

 

Garcia Quer ha afirmat  Forn els va traslladar en la reunió del Consell de la Policia del 14 de setembre del 2017 que desvinculava els Mossos d’Esquadra de qualsevol “iniciativa política” que partís del conseller “Es deixa clar i es recull en l’acta”, ha recordat. Una acta aprovada en plena aplicació del 155. Segons ha dit, hi havia neguit al cos. “Forn va voler deixar clar que el cos s’havia de mantenir al marge de qualsevol pressió mediàtica” en relació a les actuacions de l’1-O. Garcia Quer ha afegit que amb el relleu de l’equip d’Interior al juliol del 2017 no van tenir “cap” dubte sobre el paper dels Mossos com a policia judicial, i que no li consta que hi hagués hagut cap “ingerència” o “canvi de directrius” arran d’aquest relleu.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa