El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els observadors internacionals, sorpresos amb la càrrega política del procediment judicial
  • CA

 

 

Els observadors internacionals s’han mostrat sorpresos amb la “càrrega política” del procediment judicial per l’1-O. Així ho ha explicat aquest dimecres, Xavier Muñoz Soriano, de la Plataforma Internacional Tryal Watch. Consideren “preocupant” el contingut d’algunes preguntes, part dels escrits d’acusació o del sumari que fan referència a la ideologia dels acusats o a la seva participació associativa. També els causa preocupació, assegura Muñoz, que hi ha preguntes de l’acusació que afecten el dret de reunió, el de manifestació i el de llibertat d’expressió.

 

Segons la Plataforma Internacional Tryal Watch, des de l’inici del judici, han assistit 15 observadors de 9 països i 3 catedràtics de l’Estat. Xavier Muñoz Soriano ha explicat que el judici per l’1-O és un procediment en què hi ha molt interès internacional i ha tornat la lamentar que, tot i haver sol·licitat que els guardessin un espai no ho han fet i això ha causat que els observadors, que venen de lluny, hagin de fer cua a les sis de la matinada sense tenir garantida l’entrada al procediment.

 

Els observadors, que faran un informe al final del procediment, lamenten també que no s’hagi traduït molta de la documentació que consta al sumari del català al castellà. Això ha causat errors en les preguntes i pot afectar en la interpretació que se’n faci, assegura Muñoz. També posa de manifest que la no traducció simultània del català pot afectar el dret de defensa dels acusats. Finalment, consideren que les parts han estat citades amb molt poca antelació i critiquen que, a dia d’avui, encara no hi ha un calendari complet i per tant hi ha proves testificals que s’estan preparant amb molt poc temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa