El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els Jordis van proposar que un diputat desconvoqués el 20S
  • CA

 

Canvi de terç en les testificals. Aquesta tarda al judici del procés han començat a passar els primers testimonis de les defenses. Després de l’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, que ha relatat una protesta tranquil·la al departament d’Economia el 20S, ha estat el torn d’Anna Teixidó, cap del Gabinet de Relacions Externes i Protocol del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda. Teixidó s’ha deixat anar relatant amb tot detall tot el que va viure a la seu d’Economia. El seu testimoni ha estat acollit per les defenses del líder d’Òmnium i de l’aleshores president de l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Teixidó ha assegurat que va tots dos van desconvocar la concentració conscient que no tothom reconeixia la seva autoritat. Per això van proposar que ho fes un diputat perquè tenia més autoritat  o més representativitat. També ha detallat que van proposar una sortida de la comitiva judicial, un a un, acompanyat de diputats o dels líders de les entitats. 

 

 

Solé ha detallat el seu periple durant el 20S. Primer al departament d’Exteriors, on ell hi havia treballat, i després a la seu de la conselleria. Solé ha hagut de reconèixer que va veure algun cop, empenta i escoltar alguns insults a la Guàrdia Civil quan treien un dels detingts d’Exteriors. Després ha relatat un ambient tranquil a la seu d’Economia. A les preguntes del fiscal Javier Zaragoza ha admès que tenia coneixement que els escorcolls es feien per una ordre judicial.   Un punt bàsic per l’estratègia de les acusacions. 

 

 

Per la seva banda, Teixidó ha exposat que es va estar fins la matinada a la seu d’Economia. Va poder entrar i sortir amb normalitat i va constatar converses durant tot el dia al “hall” de l’edifici. “Eren converses obertes”, ha remarcat. Teixidó ha reconegut que en un principi va sorprendre la presència de Sànchez al vestíbul de la seu, però que era una situació normal quan s’havia de mediar amb els Mossos. Teixidó ha assegurat que a Cuixart no el va veure fins el vespre. 

 

Precisament va ser a la nit quan ha narrat que “els Jordis, jo i alguna persona més vam parlar de la necessitat de desconvocar perquè era tard”. Va ser llavors quan van sospesar que potser calia que la desconvoqués un diputat amb més representativitat que ells. Segons la cap de protocol, tots van pensar que hi havia gent que no els consideraven cap referent. 

 

Una sortida de la comitiva 

 

 

Atès el relat de Teixidó, a la tarda nit es va començar a parlar de la sortida de la comitiva. La lletrada volia sortir per la porta principal amb tots els agents”, ha declarat Teixidó. Per fer-ho es va plantejar que cadascun dels ‘referents’ acompanyés a un membre de la comitiva. Per exemple, que Lluís Llach acompanyés a la secretària judicial. Finalment, es va desistir aquesta solució i es va proposar la del terrat.

 

 

“La sortida per la part de darrere me la va suggerir un responsable de seguretat de l’edifici i la vaig traslladar als Mossos. Els cossos de seguretat van valorar la viabilitat d’aquesta proposta. Van parlar amb el responsable del teatre i ho veien viable”. Va ser la tria definitiva.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa