El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suprem va incorporar com a prova un regal de conya a Aragonès pel seu comiat de solter
  • CA

 

 

Un regal de casament al cap, prova de càrrec per una rebel·lió. Només així es pot interpretar un dels documents que consten aportats al sumari de la causa 20907/2017, el judici contra el procés sobiranista. De fet, un document brandat per dos comandaments de la Guàrdia Civil que han participat en la recollida de proves i indicis contra els presos polítics i que ha passat per l’estrada de la vista oral. Un judici que aquesta setmana espera les testificals de més comandaments del Cos Nacional de Policia i de Mossos d’Esquadra, entre ells, el substitut de Ferran Lòpez, l’home que va aguantar la pressió de dirigir la policia catalana després de la destitució de Josep Lluís Trapero, com a comissari en cap. 

 

 

La qualificació de la prova per part de les defenses, però, està portant sorpreses. Una de curiosa és l’errada clamorosa tant de la Guàrdia Civil com del jutge instructor del Suprem, Pablo Llarena, que li van donar garsa per perdiu. Concretament, una prova documental de càrrec que els analistes de la Guàrdia Civil van considerar clau per inculpar l’estratègia independentista a la cúpula d’Economia, l’ara vicepresident del Govern i aleshores secretari d’Economia, Pere Aragonès. Però la realitat és que es tracta d’un PDF que expliquen uns suposats “pressupostos per la República 2018”. Un document que, en paraules dels testimonis, van trobar entre la “ingent documentació” recollida en la interceptació dels correus de Lluís Salvadó, llavors secretari d’Hisenda. De fet, durant les testificals els comandaments policials van emfatitzar aquests números per donar realisme a la intenció del Govern de portar a terme una virtual Catalunya independent. 

 

 

Ara bé, les coses són el que són  per molta salsa que s’hi posi. Els documents aportats al sumari són dues portades amb el títol Pressupostos de la República Catalana en format PDF. Dos papers que eren un “regal de comiat de solter” per Aragonès, que es va casar en aquella legislatura, el mes de juny de 2017. El personal d’Economia li va fer aquest present utilitzant la imatge dels pressupostos de la Generalitat, amb un títol de pomposament independentista i amb una fotografia tractada de fons de Pineda de Mar, el poble del Maresme d’on era regidor i on va créixer políticament. 

 

 

És més, el PDF com un regal no tenia cap tipus de confusió si els analistes de la Guàrdia Civil també haguessin llegit el mail on estava adjunt el document dels suposats “pressupostos de la República Catalana” amb el segell de Govern de la República. El correu electrònic, numerat com a 39 per la Benemèrita, era d’Anna Tarrach Colls, la directora general de Pressupostos, a Salvadó que acompanyava el PDF amb un escrit ben amical: “Propostes que podeu decorar i esmenar com vulgueu. La segona pàgina, suposadament, és Pineda. Que algú ho comprovi!!!”. Un plantejament per tal de corregir o ampliar la conya del present a fer-li al cap.  Consultat Pere Aragonès sobre aquesta estrambòtica confusió no amaga la seva sorpresa. “És una broma que em van fer pel casament,… però, aquest és el nivell dels informes”, ha lamentat. De fet, el vicepresident del Govern haurà de declarar el judici el pròxim dia de Sant Jordi.  

el mai
El mail de 20 de juny amb què demanava modificacions i la comprovació de si la imatge era de Pineda | QS

 

 

Comandaments de Mossos i policies 

 

 

Aquesta setmana començarà una nova tongada de declaracions policials que s’allargarà fins al 17 d’abril. Aquest dimarts el Tribunal presidit per Manuel Marchena escoltarà les testificals del comissari en cap de la brigada d’informació de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya, Manuel Quintela i del cap de la Brigada Provincial de Policia Judicial de Barcelona, ??ja jubilat, Santiago Lubián.

 

Però el plat fort serà dimecres testificarà el comissari Ferran López, el substitut del major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. López, que va aguantar una pressió inèdita al cos, es manté a la prefectura i s’ha guanyat la fama com l’home que va evitar danys pitjors de la intervenció al cos. Aquest mateix dia està també citat un altre comissari dels Mossos, Joan Carles Molinero.

 

Les defenses, acusacions i Tribunal esperen amb delit els dos comandaments per tal que expliquin la reunió celebrada al Palau de la Generalitat el 28 de setembre de 2017 a la tarda en què els comandaments dels Mossos d’Esquadra haurien advertit els llavors president Carles Puigdemont, vicepresident Oriol Junqueras i conseller d’Interior Joaquim Forn que el dia del referèndum es podrien registrar actes violents i li recomanaven que suspengués. Així com el pla de detenció del Govern si ho requeria la Justícia. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa