Comandaments del CNP admeten que a les 3 de la tarda es van ordenar aturar les càrregues

L'anunci no quadra amb la declaració del coronel De Los Cobos

 

 

 

Un dels misteris més ben guardats de l'operatiu de l'Estat és perquè al migdia es va aturar la intervenció de les tropes espanyoles als col·legis electorals de Catalunya durant el Primer d'Octubre. De fet, a la tarda, i molt a primera hora, només hi va haver una intervenció a Sant Esteve de ses Rovires (Baix Llobregat). Però un testimoni d'aquest matí ha admès que van rebre una ordre d'aturar les intervencions. Una ordre que va arribar a les tres de la tarda. 

 

 

El coordinador policial de l'Estat contra el referèndum, Diego Pérez de los Cobos, així com els caps del CNP i de la Guàrdia Civil a Catalunya durant la tardor de 2017, el comissari principal Sebastián Trapote i el tinent general Angel Gozalo, van justificar que les unitats es van aturar per relleu natural després d'un "extraordinari esforç físic" dels agents. 

 

 

Fins i tot, el llavors ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va assegurar al Tribunal Suprem que era una decisió operativa. Per la seva banda, el seu número dos José Antonio Nieto, va negar haver rebut una ordre política de retirada, sinó que es van fer les "actuacions previstes". "No es pot demanar més esforç a les persones que estaven desplegades", va emfatitzar.

 

 

Però aquest matí, ha aparegut una altra via. Per primera vegada, un comandament policial ha admès que va rebre l'ordre de no intervenció a les tres de la tarda. Ha estat l'inspector del CNP amb TIP 85186, que coordinava el presonal no uniformat, policia judicial i agents d'informació, en el districte de Nou Barris, de Barcelona. 

 

 

Ha explicat amb detall quin era l'operatiu i el llistat de col·legis on havia d'actuar. De fet, ja tenien clara la ruta des del dia abans. L'inspector ha detallat que el 26 tenien el llistat sencer i van fer tasques d'intel·ligència i informació durant el 27 i el 28. Van actuar a diversos col·legis de la ruta però van parar a les tres per ordre del seu centre de coordinació. A preguntes de Marina Roig, advocada de Jordi Cuixart, l'inspector ha estat concloent: "A  les 15.00 vam rebre ordres de parar d'intervenir".

 

 
 

Comentaris