Cristina Puig: "Molta gent es pensa que, de cop i volta, convertirem el 'FAQS' en un 'hi, hi, ha, ha'"

La nova presentadora del programa estrella dels dissabtes a la nit a TV3 parla amb 'El Món' al voltant del relleu de Laura Rosel
La periodista Cristina Puig | ACN

Cristina Puig condueix des d'aquest dissabte el programa estrella dels dissabtes a la nit de TV3, 'Preguntes Freqüents'. La productora El Terrat i TV3 han decidit substituir Laura Rosel per Puig, que torna a una cadena on ja havia treballat anteriorment. En aquesta conversa amb 'El Món' parla sobre els reptes d'aquesta nova etapa i també al voltant de la polèmica que s'ha generat amb el relleu que alguns consideren que té una motivació política.

 

En el món de teatre s’acostuma a dir que la funció d’estrena és la pitjor perquè l’estómac està ple de nervis i és difícil donar el millor. Se sent igual amb la seva estrena al ‘FAQS’?

Oferiré el millor de mi des del primer minut. Una altra cosa són les expectatives que la gent tingui. Això ja no ho puc valorar, no ho sé. Un programa de televisió no és com una obra de teatre que s’estrena i la gent no l’ha vist abans. Aquí hi ha un canvi d’actor. Imaginem un públic que cada dissabte fidelment anés a veure la mateixa obra de teatre i li canviessin l’actor principal. Potser aquell dia l’actor ho farà de conya i a la gent li semblarà bé, però l’escrutaran i se’l miraran amb lupa.

 

Quan va rebre l’oferta de El Terrat? Se l’esperava? La va sorprendre?

Quan em van trucar de El Terrat per parlar no m’esperava que fos per fer el ‘FAQS’. Em vaig sorprendre com molta gent perquè no sabia que hi hagués l’opció d’un canvi de presentador, però ells sí que la contemplaven, com ha passat altres vegades amb altres programes. Això va ser durant les festes de Nadal. La productora em va contactar després d’haver decidit amb TV3 que era un bon moment per canviar de presentador. El programa té un format potent, que tira, i cada presentador li dóna un toc personal. Consideraven que havia arribat el moment que un altra persona el presentés i li donés un altre to. Ara, el programa continua sent el mateix. Quan se’m va oferir vaig dir que, si ho tenien clar i volien que el presentés jo, la meva resposta era un ‘sí’.

 

Així va donar el ‘sí’ immediatament sense pensar-s’ho...

Davant l’oferta i en veure que tenen clar canviar de presentador i pensen amb mi per fer-ho la meva resposta és ‘pa’lante’, com diu el meu estimat Pere Mas.

 

A banda del canvi de to...

Crec que això s’ha agafat molt de manera literal. A totes les televisions i a TV3 s’han fet molts programes que han anat canviant de presentador i cada presentador té el seu to i estil. No és que es busqui un entreteniment o un canvi de to. Es busca un estil diferent, que en aquest cas s’ha anat a buscar en la Cristina Puig, com s’hagués pogut anar a buscar en un altre.

 

Més enllà d’això, l’encàrrec d’El Terrat, què inclou?

L’encàrrec inclou sortir i gaudir d’un programa que és líder d’audiència i intentar donar-li, en la mesura del possible i amb el temps —perquè això no pot passar d’avui per demà— el meu estil, fer-me’l una mica meu, com ho va fer la Laura després que marxés Ricard Ustrell. L’encàrrec és fer-lo, si es pot fer més audiència fantàstic i si no gaudim-lo. És que no hi ha un encàrrec realment, es vol canviar de presentador, coneixen com ho faig i em demanen que imprimeixi el meu estil en el programa.

 

El ‘FAQS’ es defineix per ser un programa de contingut dur perquè aborda l’actualitat política catalana. Com es combina aquest contingut amb un vessant més d’entreteniment?

Què vols dir amb un contingut dur?

 

Parlar de la situació política del país un dissabte a la nit potser no ve de gust a tothom....

Els números demostren que la gent ha decidit que els dissabtes a la nit, podent fer moltes altres coses, prefereix quedar-se davant de la tele veient un programa de quatre hores parlant de política, actualitat i temes diversos. La gent s’ha agafat molt a pit el concepte d’entreteniment, si dissabte ens miren entendran que el ‘FAQS’ continua sent el ‘FAQS’. La paraula no és la més encertada. Llegint les reaccions ens hem adonat que molta gent es pensa que aquí, de cop i volta, farem una revista musical o el ‘Sálvame’, un “hi, hi, ha, ha”. En absolut, res més lluny de la nostra idea. Què és l’entreteniment? El ‘Polònia’ és un programa de política i és d’entreteniment. No farem ara de cop i volta un magazín folklòric. La vessant de l’entreteniment es pot mirar des de molts punts de vista. El ‘FAQS’ continuarà sent un programa que parlarà de política i actualitat que el que buscarà és fer-ho amb l’estil de la nova presentadora, que en aquest cas sóc jo.

 

Així doncs el canvi no té una motivació política...

Això ha estat desmentit absolutament i rotundament tant per la direcció de El Terrat com per TV3 perquè aquí no hi ha cap component ideològic. A totes les feines de tots els sectors es produeixen canvis. El que passa és que la nostra transcendeix, és pública i té el focus posat permanentment. És comprensible que la gent tingui la sensació que ha d’estar informada de totes les decisions que es prenen pel sol fet que, en aquest cas cada dissabte a la nit, sortim per la tele de casa seva. Però això passa molt, es produeixen canvis a les feines i són decisions empresarials i ningú qüestiona després el què ha passat en un altra feina. No anem a demanar explicacions. En el nostre cas es demana perquè som mediàtics i estem en el punt de mira, però la lectura ideològica no l’entenc.

 

Aquest debat li fa sentir la necessitat de demostrar alguna cosa?

A mi em sap molt greu tot això i que tothom hi trobi un component polític o ideològic darrere d’algunes de les coses que afecten la nostra feina i la nostra professió. Prefereixo mantenir-me al marge. Perquè porto 18 anys fent aquesta feina i mai ha passat que la meva feina estigui vinculada a una ideologia. No m’he plantejat mai la meva feina a partir d’una ideologia. No sé perquè ens estem plantejant aquestes coses ara. Per què la gent hi veu una motivació política? Això és el que no entenc. M’agradaria que algú m’expliqués i raonés per què hi veuen una motivació política, perquè jo no la veig.

 

És una sensació que pot tenir qualsevol professional de la comunicació en aquest moment polític de conflicte que converteix la comunicació en un camp de batalla...

Però no entenc què hi té a veure això amb el presentador d’un programa. A mi m’agradaria recordar que he estat presentant un programa a TVE amb el govern socialista i el govern del PP més enllà del que passés després perquè la direcció de TVE a Catalunya considerés que se m’havia d’acomiadar per motius ‘x’ i a més a més en aquell cas ho van fer molt malament i el jutge em va donar la raó. Però no entenc perquè s’hi ha de veure una motivació política en el canvi d’un presentador. Hi ha molts altres aspectes que no es tenen en compte i no es pot reduir tot a una motivació política. Em dol molt que se simplifiqui i es porti sempre cap aquí, no ajuda gens a la nostra feina. Que alimentem això des dels mitjans no ens ajuda. Després no ens queixem si alimentem la bèstia que aquí al darrere hi ha una motivació ideològica, quan no hi és.

 

Amb això que comenta sobre el pas per TVE sota governs de PSOE i PP, vol dir que també defensarà la seva llibertat política davant dels partits a TV3?

No jo, ho hem de fer tots els periodistes això. És bàsic si volem que la nostra professió continuï viva. Jo l’entenc així el meu ofici, no l’entenc de cap altra manera. El ‘FAQS’ és un programa amb un públic molt fidel, que ha decidit prioritzar el dissabte a la nit davant la tele que fer altres coses i se’l sent seu. I perquè és una cosa pública se sent amb la necessitat de rebre explicacions. Puc entendre la necessitat de demanar explicacions i s’han donat. Però és comprensible que aquest cap de setmana la gent estigui a l’expectativa.

 

Havia coincidit abans amb la Laura Rosel?

Quan la Laura presentava a 8TV jo era tertuliana del programa que feia ella amb el Jordi Armenteras. Hem parlat.

 

Ha compartit impressions després de l’anunci del canvi?

Sí. La vaig trucar el primer dia, no vam poder coincidir i al cap de tres dies em va trucar ella.

 

Li va donar algun consell?

La meva conversa amb la Laura me la guardo per mi, si no t’importa.Comentaris
No perdré el temps amb gent com vosaltres
Fa massa anys que tinc vista aquesta paia. Españolismo del fino, canela en rama. I si a ella li sumes el Buenafuente, fachenderío delicatessen. El Tian Riba en aquesta història és el trepa sense escrúpuls, com la Cristina Puig. GENTE CON GENTE.
Pep
Aquesta periodista és de l'òrbita sociata? A veure si algú m'ho pot aclarir...
almogaver.cat
Doncs semble (potser) encara no probable; però si molt possible, que vostè Sra., se l'ha invitat precisament per a diluir la qualitat del programa i fer-ne un de més, de folkloric al gust de fatxes Godó's Caixa-Banc i Cia,, disfressats de xais. I més ara amb el Show i condemnaq als/dels liders Presos Polítics Que realment es un judici contra Catalunya i Catalans.
magrab
Rosel no era "presentadora", era co-directora. aquí rau la diferència. Ja hem vist el nou "to" en l'anunci del programa, la presentadora, com en l'article, una pobre victima, sortint d'una gàbia. Contingut res, espectacle barat, tot.
Ramonet
Aquesta ha vingut a carregar-se el programa per reconvertir-lo en un entreteniment vulgar. La Laura el portava massa bé, l'ha deixat a un nivell insuperable, ha fet molt bona feina, per això se l'han carregat de males maneres. Amb "companyes" com aquesta, qui vol enemics? En fi, els catalans ens quedarem sense un programa de nivell... al temps.
Ramon
Ho vaig dir un milió de vegades: en aquell context mediàtic era suïcida intentar-ho. I aquell context, a sobre, ha empitjorat. Si no som capaços ni de resoldre mínimament això, ja està dit tot de la nostra força real.
Ciutadana farta
Parla del seu estil, pero en te aquesta sra d,estil?jo crec qye no , si en disset anys qye fa que roda per les teles , mai ha fet res que valgui la pena , i ara nomes feia de tertuliana un dia per setmana , poc estil te, tor plegat sembla un fake , que parli tant del seu estil, fa olor a prepotencia, es l,impressio que dona, tortisa al nou faqs, ja s,ho faran
volen acabar amb el programa
creien q ho havien aconseguit, amb el canvi del Ustrell x l Rosel, i no va ser així.. encara q no era tant independentista i el van omplir d ñols fatxes agressius i cridaners ..ara hi posaràn aquesta bleda soleiada, x acabar d'una vegada ...NO VOLEN Q L GENT SIGUI TANT POLÍTICA, NI Q EN PARLI TANT...VOLEN ELS CATALANS COM TENEN ELS ESPANYOLS...CALLATS, SUMISOS I SOTMESOS, MENTRES ELLS (l'estat ñ) ROBA A "MANOS LLENAS".
No de cop i volta, poc a poc
i sin que se note el cuidado.
Sergi
Ho fareu progressivament. Volen una secretaria que escrigui al dictat. No perdre el temps. Malafuente i els politics cagats i escalfa adores mai més
Montserrat
Boicot al programa.
Ferran
No que va, el FAQS un hi hi, ha ha ? mai, ja us heu encarregat de fer un programa mes que seriós i equilibrat farcit fins l'afartament de feixistes i unionistes a l'engròs com Ortega Smith, Israel García, el Cañas, i resta demòcrates i tolerants de tota la vida.
Francesc
Esperem a veure com funciona i critiquem després.
Ramon
Llegeixo les mateixes crtitques que quant van posar la Rosel en lloc de l'Ustrell,que com pot ser si es la que treballa a 8tv que si en Godo no mirareel programa i bla bla bla i mireu ara la Rosel a mort per a tohom i ara la traidora es la Puig...feu-vos-ho mirar nois!
Vadim
Si el canvi s'hagués anunciat amb temps i naturalitat, i ho hagués fet la mateixa presentadora, en lloc de fer-ho subreptíciament i per la porta del darrere, potser la gent fins i tot ho hauria entès. Però aquí estem davant d'una maniobra 'burda", que recorda les decisions de Franco, comunicades pel motorista.
Jordi
El FAQS de la Laura Rosel ha estat un prograna antològic, ha marcat una època a la televisió, pel tipus d'entrevistats que hi apareixien. Un nivell molt alt per una banda i temes que mai es tractaven (per exemple, el cas de les tortures d'estat). Es deien masses veritats. El nou "FAQS" l'hauran d'encarregar a productores com les del Jaume Roures o el Toni Soler. L'Andreu Buenafuente s'ha convertit en un bugó de la cort espanyola, de fa molt de temps, la veritat real l'incomoda.
Kadra
Si interpretem el to de l'entrevista des de la bona fe, sembla que l'estratègia és eixamplar la base televisiva amb un ciment més barat. De la part del sector dels de dalt que creuen que Catalunya no serà mai independent però Catanyolàndia potser sí.
entranyable
Com que el bó és enemic del millor, i la Rosel ha estat el màxim, m'abstindré de veure el FAKS, tanmateix com un homenatge a la Laura. I el Buenafuente que s'ho faci mirar..
Marc
Endavant FAQS, l'important es que doneu veu a tothom. Hi ha persones que son molt reticents als canvis. El programa primer es vostre que sou els que l'heu creat, i prou complicat deu ser. Despres es de l'audiencia que tria segons les seves prioritats, ENDAVANT FAQS! reticents als canvis,
Rose
Una cosa quan funciona,no es toca. Olor a podrit
Fora clientelisme de la nostra tele. Volem la veritat no una realitat endulcorada.
Estem vivint una represió i vosaltres no voleu parlar ne colaboracionistes.
Amadeu
Cristina si est neutral triunfarás,no facis com la Laura que tenia un "ramalazo" de independentista
Ramon
TV3, amb 3 de TRIPARTIT... des d'abans i tot del primer.
Ramon
Fixeu-vos com tots els que exigeixen neutralitat a TV3 es refereixen sempre a neutralitat nacional. No tinguis por que es queixin perquè sigui una televisió d'adoctrinament progre fins l'ofec, això els és igual. L'única neutralitat que reclamen és la nacional. Neutralitat que massa que ja la té, TV3. Neutralitat que aquells hipòcrites mai no la reclamen a les altres cadenes.
Ramon
No ho veuré perquè el millor que es pot fer amb l'actual TV3 és no veure-la, però, coneixent els sociates, qui vegi el FAQs d'avui que no es deixi enganyar: avui dissimularan. Avui es faran els sobiranistes i catalanistes. Amb el setmanari El Món ja ho feien. Cada ics temps t'anunciaven una renovació, una nova etapa, et posaven Pedrolo en portada i a veure si picàvem.
Ramon
El tema és: per què recontracollons no sabotegem fins enfonsar l'actual espai mediàtic? Ni això, podem o gosem fer?
Gernot
Han prohibit els llaços grocs? Ni la Rahola en porta!!
Yururut
Todo una patraña habia q hacer cambios en tl programa y le toco a la Kaura El noi de Matadepera tiene una fama de vividor q se las trae , es el hombre mas bien pagado en un medio sin tener título ?!! Esto solo pasa en Turquia ?!!!
Aume
El primer FAQS que deixo passar de llarg
rosigener
Doy un voto por Cristina Puig. Lo que no me ha gustado es que en este segundo programa ha seguido la línea de la anterior presentadora, con el ordeno y mando, aunque no el todo mas suave. No me gusta el ordeno y mando que parece que los que dirijen el programa TV3-eL Terrat-Tian Ribas quieren sentar catedra en que los entrevistados y los periodistas asistentes son un don nadie y la presentadora va con el látigo. No me gusta. Espero que Cristina Puig demuestre su talante y saber hacer.
rosigener
En cuanto a Tian Ribas, sí, mi opinión (poco fundada desde luego) es que es un Trepa...- desde que le empecé a ver con Sala Martin y Tian Riba no le dejaba hablar. Le falta en mi ipinión mano izquierda y saber hacer. Siempre he pensado que el contenido del Faqs no era mérito de los presentadores. También es cierto que el presentador puede dar al traste con ek contenido, como en mi opinion y para mi, pasó con, sobre todo el anterior, Demasiado látigo y poco conocimiento de los temas.
rosigener
El conocimiento de los temas no se puede tener solo porque te den el temario. Hay que tener criterio y conocer de que va y todo el pasado (o casi todo) y toda la actualidad (sobre todo la más importante). La presentadora es una periodista y debe estar imbuida y hacer un buen trabajo, es lo que desea la audiencia. Espero que el programa vaya adelante con lo que quiere la gente que lo ve: Política buena y veraz; sin mentiras, con gente de categoria por todos los lados: Entretenimiento NO.
rosigener
Ojo, Si entretenimiento se entiende como: temas festivos, temas de actualidad pero no políticos, temas de cultura..... YO VOTO NO. Para mi los temas que afectan a la POLITICA DEL PAIS son necesarios y son cultura y entretenimiento. QUE NO SE DESVIEN.
rosigener
LO QUE ESTA PASANDO, LO QUE SE AVECINA, LOS JUICIOS, ETC . ES UN BUEN TIPO DE ENTRETENIMIENTO QUE HACE PAIS. DEJEMOS LA FARÁNDULA QUE HAY OTRAS ALTERNATIVAS. TV3 ES LA TV PUBLICA CATALANA Y CREO QUE UN PROGRAMA POLITICO COMO EL FAQS EL SABADO, CON EL +324 DE LUNES A VIERNES, ES LO MINIMO DE PROPORCIONALIDAD. Y NO DEBEN HABER INSIDIAS QUE DESVIRTUEN LO QUE SE DICE NI MENTIRAS INTENCIONADAS.

envia el comentari