El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC també intenta combatre el vot dual perquè Junqueras guanyi les europees a Catalunya
  • CA

El vot dual a hores d’ara obsessiona tant ERC com a Junts per Catalunya. La setmana passada va començar a intentar combatre aquesta possibilitat la candidatura de Joaquim Forn, que veu que les enquestes donen la victòria a Barcelona a Ernest Maragall –o a Colau, però en cap cas s’hi acosta l’exconseller d’Interior– tot i que en la votació per a les eleccions europees està molt ben situat Carles Puigdemont. Però sondejos publicats aquest cap de setmana indiquen que Oriol Junqueras fins i tot per darrere del PSOE, que presenta Josep Borrell. Això s’explicaria per la concentració del vot independentista en favor d’ERC en les eleccions municipals a Barcelona i en favor de Puigdemont per a l’Eurocambra.

Per això avui ERC s’ha abocat a reclamar als mítings de Barcelona el vot per a Junqueras. Ho han fet el candidat a l’Eurocambra Jordi Solé i el president del Parlament, Roger Torrent, que han intervingut en un acte polític a Gràcia, un dels feus dels republicans de la ciutat. “Aprofitem l’oportunitat històrica de fer que Barcelona tingui un alcalde independentista però també un pres polític eurodiputat, i aquesta Europa que mira cap a una altra banda es veurà obligada a mirar als ulls Oriol Junqueras i Diana Riba [dona de Raül Romeva i candidata]”. 

Torrent, en el moment més àlgid del seu discurs i amb el centenar llarg de seguidors que omplien la plaça de la Revolució de Setembre, ha tingut un lapsus que no ha passat desapercebut, quan ha demanat el vot per a Pasqual Maragall. “L’Ernest, l’Ernest, l’Ernest!”, ha corregit immediatament. Quan li ha tocat presentar el candidat a l’alcaldia, ell mateix ha tornat a fer un joc de paraules per disculpar-se. “Ara em toca presentar el pròxim alcalde de Barcelona, i és normal que quan penso en un gran alcalde em confongui, però ara no ho faré. Us deixo amb l’Ernest Maragall”.

Abans de Torrent havia parlat Jordi Solé, que ha assegurat que “un pres polític al Parlament Europeu és l’última imatge que vol veure l’estat espanyol, de la cel·la a l’hemicicle de Brussel·les i Estrasburg”. “Avui, la repressió espanyola s’ha estavellat contra el somriure de l’Oriol, un somriure que deia no ens guanyaran, que guanyarem nosaltres, un somriure de la dignitat davant dels repressors, i això ens ho han regalat els vots del 28A. Per això i hem de fer que el 26M ens tornin a regalar l’Oriol al Parlament Europeu”, ha afegit.

Per això, Solé ha demanat “que les paperetes de color blau [a l’urna europea] siguin de color groc, el d’ERC, el de l’Oriol”. “No es tracta de compensar cap vot, es tracta de recompensar la tasca i el sacrifici de l’Oriol i la trajectòria de 86 anys d’ERC defensant el país. Per tant, el 26M a Gràcia voteu l’Ernest però també l’Oriol”, ha rematat.

 

També Maragall hi ha posat de la seva part. “Que Espanya hagi de tornar a veure imatges com les d’avui, amb l’Oriol, un pres polític anant a recollir l’acte de diputat. ERC no mercadeja, no vol càrrecs. El que volem és la llibertat, el retorn dels exiliats i els presos, i un referèndum d’autodeterminació”, ha advertit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa