El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gorka Knörr (JxCat): “Vam guanyar i tornarem a guanyar”
  • CA

Aprofitant l’acte central de la campanya de Junts per Catalunya a les eleccions municipals a Vic, on Anna Erra vol revalidar la seva majoria, la formació que encapçala el President a l’exili, Carles Puigdemont, ha dut, a més de la dibuixant Pilarín Bayés, dos dels seus candidats a diputats al Parlament Europeu als propers comicis, Gorka Knörr i Erika Casajoana. En un parc de la Bassa dels Germans Maristes que s’ha omplert amb més de dues-centes persones, Lliures per Europa, el nom que ha triat el partit per a la seva llista a les elecions europees, ha insistit en la necessitat d’una victòria independentista el 26-M per continuar fent conèixer la causa de Catalunya al món i, en paraules de Carles Puigdemont, que l’esperit dels qui van anar a votar el primer d’octubre de 2017 “prengui la paraula” a les institucions europees malgrat la repressió i les traves que li volen imposar tots els estaments de l’estat espanyol.

Per a fer-ho, els números 4 i 5 de la llista de JxCat, Erika Casajoana i Gorka Knörr, han pres la paraula juntament amb el President a l’exili, que ho ha fet per videoconferència des de Berlín, a Alemanya. Casajoana ha recordat als assistents que la papereta de la formació en aquests comicis és “la del President legítim i la dels consellers exiliats”, en referència especialment a Toni Comín i Clara Ponsatí, i ha afirmat que la llista sempre ha tingut “una vocació unitària” malgrat que, al final, “no ha estat tan unitària” com haurien volgut. A més, però, la candidata ha demanat el vot per “internacionalitzar la causa catalana” enmig d’una “campanya surrealista” que, ha explicat, només es pot entendre tenint en compte “el deteriorament de la democràcia a Espanya”, que il·lustren actuacions com la de la Junta Electoral Centra i el govern de Pedro Sánchez. Aquest deteriorament, ha continuat, és la raó que la fa apel·lar “a tots els demòcrates” en uns comicis on, en el seu parer, “està en joc la democràcia”. En aquest sentit, i en resposta a aquest desafiament, Casajoana ha cridat a “la màxima mobilització” no només a Catalunya sinó també a la resta dels Països Catalans.

Gorka Knörr i Erika Casajoana | A.S.

Gorka Knörr i Erika Casajoana | A.S.

En clau estrictament europea, a més, ha recordat que les males arts de l’Estat també arriben a Brussel·les, a Estrasburg i a la resta del món, on fa “molta pressió diplomàtica” per frenar el coneixement i la simpatia per la causa de la independència. Les institucions comunitàries, però, que Casajoana ha titllat d'”Europa burocràtica”, també actuen contra els interessos de l’independentisme. No obstant, ha reblat, l’actitud europea podria canviar segons els esdeveniments futurs com ha recordat que va passar amb Escòcia abans i després del vot favorable del Regne Unit a sortir de la UE. Per tot això, Gorka Knörr, número 5 de la candidatura de JxCat, ha obert la seva intervenció afirmant que la victòria independentisme el 26-M és necessària i “s’ha de lluitar”. El candidat bascocatalà ha recordat que ja té experiència al Parlament Europeu -hi va ser diputat per Eusko Alkartasuna en coalició amb Esquerra Republicana- i coneix perfectament com hi funcionen les coses. En aquesta ocasió ha volgut estar del costat del president Puigdemont i “de la democràcia”, per denunciar allà on calgui que Espanya “no compleix amb els mínims exigibles per a ser un Estat veritablement democràtic”. Com a exemple, Knörr ha posat les pressions i les amenaces del govern espanyol al Parlament de Catalunya davant la seva negativa a acceptar el socialista Miquel Iceta com a substitut de Jose Montilla com a senador.

Aquesta, ha explicat, la darrera de les “aberracions democràtiques” que ha comès l’estat espanyol, que se suma a l’actitud de Felip IV animant els policies espanyols de l'”a por ellos”, l’aplicació de l’article 155 per “fer callar el poble de Catalunya”, l’ús partidista de la Junta Electoral Central per silenciar el president Puigdemont, el procés a treballadors públics per associació criminal -el cas dels caps de la Corporació Catalana dels Mitjans Audiovisuals- i, per acabar, el “judici farsa” encapçalat per un Manuel Marchena que, ha recordat Knörr, coneix molt bé. Quan era vicepresident segon del Parlament Basc, la Mesa de la cambra va ignorar les advertències del Tribunal Suprem en relació al “Pla Ibarretxe” i, per això, ell va ser condemnat pel mateix Marchena. Després, però, va ser absolt pel Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg. “Vam guanyar i tornarem a guanyar”, ha conclòs el candidat, que el 26-M ha demanat la victòri per defensar “els drets i les llibertats de tothom, dels que són catalans i dels que no ho són”.

Carles Puigdemont durant la seva intervenció | A.S.

Carles Puigdemont durant la seva intervenció | A.S.

 

Carles Puigdemont, aquest cop des d’Alemanya, ha intervingut a l’acte per videoconferència per afirmar que la seva llista és la de “la fraternitat dels pobles d’Europa”. Afirmant que a tot el continent ja hi ha molta gent que “ja ens coneix”, ha demanat una gran afluència de vots per a tots els partits independentistes per fer saber arreu que “l’esperit de l’1-O es manté sòlid” i que, a través de les institucions europees, es posa dempeus i “demana la paraula”. Puigdemont també ha recordat els seus viatge per arreu del continent, on es pot moure amb llibertat, per fer conèixer la causa i reivindicar, una vegada més, que el seu projecte és el d'”el diàleg per acabar amb la repressió”, una repressió, ha dit, que cal “convertir en vots”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa