Volkswagen i la UE acosten a Martorell la fabricació d’un cotxe elèctric

Volkswagen confirma que vol portar a la planta de SEAT a Martorell la fabricació d’un cotxe elèctric a partir del 2025. Els directius de la firma ho han assegurat aquest dijous en una roda de premsa a Wolfsburg, la ciutat alemanya on té la seu central. Els mateixos responsables de la companyia han insistit que aquests plans estan subjectes als ajuts del govern espanyol i, de fet, hi ha un altre projecte de la mateixa Volkswagen per fabricar un SUV a Pamplona. Però justament avui mateix la Comissió Europea ha donat llum verda als ajuts públics de 3.000 milions d’euros a través del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE). És la via que l’executiu de Pedro Sánchez vol utilitzar per impulsar el vehicle elèctric fins dels plans de recuperació econòmica després de la crisi causada per la pandèmia, i s’ha de finançar en part amb fons europeus.

Brussel·les ha aprovat l’ajuda perquè considera que permetrà “accelerar la transició cap a una mobilitat més sostenible i connectada” i després de constatar que creu que “no distorsiona la competència”, un factor que sempre es té en compte abans d’aplicar grans ajuts públics. En aquest cas, la Comissió Europea ha decidit que aquest pla facilitarà la inversió en R+D+I i també la reconversió industrial cap a un model que permetrà una protecció mediambiental més elevada, amb mesures d’eficiència energètica.

Per al conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, la decisió de VW, que ha qualificat de “transcendental”, “garantirà el lideratge de Catalunya en la transició cap a la mobilitat sostenible”. Segons el seu punt de vista, la fabricació del vehicle elèctric és “l’element més important de la cadena de valor”, perquè té un “efecte tractor i genera una indústria al seu voltant que permetrà a Catalunya liderar la transició cap a la mobilitat sostenible” .

Aquests anuncis es produeixen justament el mateix dia que ha transcendit que l’empresa xinesa Gotion, que fabrica bateries per a Volkswagen –de fet, la multinacional alemanya n’és l’accionista majoritària– vol instal·lar a Barcelona un centre europeu d’R+D. Segons TV3, la firma xinesa està buscant activament a Catalunya treballadors amb perfils molt qualificats per a aquest tipus de recerca, amb la idea de cobrir una cinquantena de places d’alt valor afegit. La segona part, seria aconseguir que la fàbrica de bateries, per la qual també lluita l’Aragó, vingui a Catalunya, que ofereix ubicacions a Tarragona i a Lleida.

Comentaris

    ton c. Desembre 10, 2021 | 10:03
    Espanya no ho permetrà mai que facin una fàbrica de bateríes a CAT, m´hi jugo un pésol, qui s´hi apunta.

Nou comentari