El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un informe destapa la trama amb què Amazon ha aconseguit evadir impostos
  • CA

Amazon ha generat més beneficis no tributats que els impostos que ha pagat l’última dècada, segons una investigació de la Universitat de Londres encarregada per l’Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL). L’informe publicat aquest divendres insinua que la multinacional dirigida per Jeff Bezos ha utilitzat uns 13.400 milions de dòlars en pèrdues de les filials internacionals per compensar guanys i rebre una rebaixa fiscal. En canvi, al llarg de la seva història el grup Amazon ha pagat poc més 11.700 milions de dòlars en impostos, segons les estimacions dels investigadors, que acusen la multinacional d’utilitzar Luxemburg com a centre d’una trama internacional per esquivar impostos.”Amazon opera amb un esquema d’arbitratge fiscal coordinat a través de Luxemburg”, diu l’estudi. Segons aquest, la companyia desvia les pèrdues d’altres filials a la subsidiària de Luxemburg per “obtenir beneficis fiscals”.

L’informe indica que fins en el 2020 Amazon ha acumulat uns 13.400 milions de dòlars en pèrdues de les seves filials estrangeres per compensar els guanys i així pagar menys impostos. A més, tindria uns 17.200 milions de dòlars d’efectiu que no declara als comptes com a ingressos, sinó que els comptabilitza com a “reinversió” i, per tant, no es tenen en compte a nivell fiscal.

A partir d’aquestes dades, els investigadors conclouen que la companyia està obtenint més beneficis lliures d’impostos que tots els impostos que ha pagat fins ara.

Malgrat l’intent de “seguir els diners” entre l’eixam de subsidiàries que té l’empresa de comerç electrònic per tot el món, no han pogut quantificar el volum d’impostos que estaria esquivant. “És impossible identificar l’import precís que Amazon paga o evita”, admet l’informe, que atribueix aquest buit d’informació a “l’opacitat” de la multinacional a l’hora de presentar els seus comptes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ferran a maig 14, 2021 | 17:49
    Ferran maig 14, 2021 | 17:49
    Y a los pobres por robar un nabo para comer los meten a la cárcel...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa