El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UE, a favor d’acceptar els pagaments en efectiu com a exercici dels drets fonamentals
  • CA

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Giovanni Pitruzzela, ha recordat als estats membres l’obligació d’acceptar els pagaments en efectiu.

Pitruzzela ha ressaltat que les competències de política monetària a l’eurozona estan exclusivament en mans de la UE, de manera que els estats no poden regular el curs legal de la moneda única, però sí que tenen potestat per adoptar normes que obliguin o dispensin als seus administracions públiques d’acceptar el pagament en efectiu.

D’aquesta manera el lletrat s’ha pronunciat a favor d’acceptar el pagament en efectiu, destacant que el valor de curs legal atribuït als diners en efectiu pot tenir una connexió directa amb l’exercici dels drets fonamentals en els casos en què el seu ús funciona com a element d’inclusió social.

En les seves conclusions, l’advocat de la UE estableix únicament dues excepcions que podrien regular els països davant d’aquesta obligació: que les dues parts acordessin altre mitjà de pagament o que l’estat en qüestió restringís l’ús de bitllets d’euro per motius d’interès públic.

Pitruzzela es pronuncia així per donar la raó a dos ciutadans alemanys que van sol·licitar pagar en efectiu el cànon audiovisual a l’empresa de ràdio i televisió de Hesse (Hessischer Rundfunk) i la cadena es va negar a acceptar els diners en metàl·lic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa