Sindicats i patronal ultimen l'acord sobre l'augment dels sous i el salari mínim

UGT i CCOO aposten per una “derogació per elevació” de la reforma laboral
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els agents socials
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb els agents socials | ACN

Els sindicats i la patronal ultimen l’acord sobre la negociació col·lectiva, que es podria signar en les pròximes hores i dies, sobre la base d’un augment de l’entorn del 2% dels sous i la fixació del salari mínim interprofessional en 1.000 euros (14.000 a l’any, amb les dues pagues extra incloses), segons han explicat totes les parts aquest dimecres després de reunir-se a La Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra d’Ocupació, Magdalena Valerio.

 

Les parts també han abordat les mesures que el govern espanyol posarà en marxa en els pròxims dies en matèria laboral, tot i que en aquest aspecte el gpvern espanyol s’ha mostrat reservat respecte a les actuacions que emprendrà, mentre que els sindicats han demanat una “derogació per elevació” de la reforma laboral del 2012, de manera que el nou marc no impliqui un retorn a mrcs anteriors i tingui en compte noves realitats. En tot cas, els sindicats han afirmat que les concentracions i mobilitzacions convocades estan en aquests moments “suspeses”.


“En aquests moments la negociació està bastant més avançada del que vam estar l’any passat”, malgrat que “cal donar-li una última empenta i ser valents” perquè l’augment dels salaris tindrà “efectes molt positius” per a la millora de l’economia del país. Així ho ha apuntat el secretari general d’UGT, Josep Maria Àlvarez, a la sortida de la reunió que s’ha allargat dues hores. Ha estat la primera convocada pel president del govern espanyol a La Moncloa, fet que segons sindicats i patronal indica l’interès de Pedro Sánchez d’actuar en aquest camp.

 

També el secretari general de CCOO, Unai Sordo, que ha afirmat que l’acord de la negociació col·lectiva “esta a prop però no tancat” i que per als sindicats ha de comportar “un augment important dels salaris i sobretot dels més baixos”. Segons Sordo, “cal modificar amb profunditat l’actual regulació salarial i de relacions laborals producte de la reforma del 2012”.


 

El president de la CEOE, Joan Rosell, també ha destacat la proximitat en les posicions sobre els salaris: “Aquest any estem amb una proposta que creiem que és realista dins del marc de creació econòmica, que és favorable i de creixement del PIB i creació d’ocupació, i amb més del 54% dels convenis signats”.

 

Segons Rosell, en aquests moments “estem parlant del 2% i amb una qualitat variable per definir, i en els pròxims dies veurem arribem a un acord final”. L’objectiu, ha dir, és “arribar a un acord en condicions i favorable per a tots”.

 

La ministra d’Ocupació, Magdalena Valerio, ha assegurat que el govern espanyol surt de la reunió amb una “percepció molt positiva” per la “magnifica disposició” dels agents socials per debatre sobre les relacions laborals. “Hem dialogat de manera molt tranquil·la”, ha afirmat Valerio, que ha desatacat que les parts arriben a aquest punt després de “mesos treballant”.


 

Valerio s’ha mostrat convençuda que “hi poden haver acords” en totes les matèries entre els agents socials, un fet que “serà molt bo en aquest país”, i “sobretot pel que fa al salari mínim anual de 14.000 euros” que “millorarà les condicions laborals dels treballadors i els ingressos de la tresoreria general i per donar més seguretat al sistema públic de pensions”.

Valerio refreda les expectatives de derogació de la reforma laboral

 

Respecte a la derogació de la reforma laboral, i Valerio ha afirmat que el seu executiu té ara la necessitat d’actuar amb “pragmatisme” i ha recordat que només disposa del suport de 84 diputats al Congrés. “Hem de ser conscient que en aquests moments l’aritmètica parlamentària és la que és”, ha afirmat la ministra.

 

En aquest sentit ha afirmat que el seu objectiu és plantejar “amb temps” una reforma “consensuada” i no “unilateral” per veure “a quins punts” hi ha entesa en matèries com el conveni col·lectiu, la ultra activitat i mesures de lluita contra la temporalitat. ”Crec que podríem arribar a una sèrie de temes amb consens i diàleg social”.


 

En tot cas, el secretari general de CCOO ha advertit que la derogació "no ha de ser un retorn al 2009” sinó un model de relacions laborals “molt més inclusiu i democràtic” i ha de tenir en compte “l’impacte de gènere” i la gent jove”. “Cal obrir un espai tripartit de diàleg en profunditat sobre les mesures per a la igualtat”, ha dit.

 

Més inspecció

 

Valerio també ha apuntat que el govern espanyol incrementarà les inspeccions laborals perquè “l’única manera de reforçar la lluita contra el frau i l’ocupació irregular és tenir una inspecció molt potent”.
Comentaris

envia el comentari