El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El sector cultural estima les pèrdues en 960 MEUR en un mes per la crisi del coronavirus
  • CA

Els autors, artistes, editors i productors agrupats a Adepi (Associació pel desenvolupament de la propietat intel·lectual) ha xifrat les pèrdues directes i indirectes en el sector cultural en 960 milions d’euros en un mes per la crisi del coronavirus, segons les primeres estimacions que han realitzat les entitats membres de l’associació. A través d’un comunicat, Adepi considera que la situació exigeix una “resposta coordinada entre els afectats i els poders públics que permeti pal·liar l’afectació completa durant un mes al funcionament d’un sector que significa el 3,5% del PIB”. Així mateix, l’associació ha alertat d’una “contracció del PIB cultural” que ja es pot xifrar en un mínim de 3.000 milions d’euros.

Des d’Adepi, han ofert la seva completa col·laboració al govern espanyol per fer front a les conseqüències de crisi del coronavirus “especialment greus pel sector cultural”. Segons el comunicat, la situació ha estat qualificada de “ruïnosa” i “extremadament greu” per les principals associacions de sector que constaten “que ha estat inevitable no només pel tancament de teatres, museus, cinemes, biblioteques, llibreries o discoteques, sinó pel cessament complet de tota activitat cultural presencial des dels concerts en bars o grans recintes fins les funcions escolars de música, teatre o màgia”. Tot això, segons Adepi, confirma “l’excepcionalitat” d’una situació amb uns efectes que es manifesten des de fa diversos dies amb “especial cruesa”.

També considera “l’inevitable canvi d’hàbits de consum durant els propers mesos provocarà una contracció del PIB cultural” que actualment “ja es pot xifrar en un mínim de 3.000 milions d’euros”. Adepi indica que les mesures econòmiques i fiscals del govern espanyol i la Comissió Europea per donar liquiditat a pimes i empreses de sectors específics han de contemplar des del seu inici al sector cultura, que segons dades del Ministeri de Cultura aporta el 3,6% de llocs treball total a Espanya amb 700.000 professionals. Han insistit en oferir la col·laboració de la comunitat creativa al Ministeri de Cultura per a que les mesures especials de suport a la cultura puguin ser definides i implementades amb el consens necessari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa