Sales de concerts, teatres i cinemes reben com una galleda d’aigua freda les noves mesures

Els recintes que acullen música en directe fa vuit mesos que estan tancats al públic

Les sales de concert catalanes han criticat que les noves restriccions aprovades pel Govern en la lluita contra la pandèmia generen un “greuge comparatiu”. “Per una banda estem igual que estàvem, i l’impacte és pràcticament nul perquè les sales ja estaven tancades, però ens sap greu pel teatre i el cinema, que com a mínim teníem una mínima activitat que estàvem demanant per nosaltres”, segons ha lamentat en declaracions a l’ACN la gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Carme Zapata. Tanmateix, una de les conseqüències serà la cancel·lació dels concerts del Sala Barcelona a Montjuïc, una iniciativa prevista per a la reactivació de les sales i els seus col·lectius.

Zapata ha lamentat que el que no s’entén és que “les sales porten gairebé vuit mesos tancades i això és un greuge comparatiu”. Per a ella, això vol dir que hi ha una cultura de primera i una de segona, una en majúscules i una en minúscules, el que implica que se’ls “menysté absolutament”. La gerent ha assegurat que el seu sector s’emmiralla en el teatre, una cosa que no haurien de fer perquè si són cultura, són cultura “tots”.

A més a més, ha considerat que les activitats que són segures no tenen perquè no mantenir-se, i ha defensat que si la cultura és essencial “hauria de predominar per sobre de les altres coses”. “També crec que la cultura cura i crec que estem en una situació lamentable, i el que no s’entén és que puguem treballar i no puguem gaudir de l’aliment de l’ànima”, ha afegit. Per contra, ha lamentat que després el transport públic va ple, i aquesta decisió “és un greuge comparatiu indescriptible” en aquest sentit.

Zapata ha dit que no s’entén que el cicle Sala Barcelona, a l’aire lliure i amb metres de distància, s’hagi de cancel·lar d’un dia per l’altre, i ha criticat la “improvisació” de la mesura. El cicle tenia programats aquest cap de setmana els concerts de Pony Bravo i Pablo Undestruktion amb les entrades gairebé exhaurides per part d’espectadors que venien de fora: “És un drama tot plegat”, ha afirmat Zapata, que considera que després del “sotrac” caldrà seure i veure si es poden reubicar en noves dates en lloc de cancel·lar, sabent que “cada setmana és una sorpresa”.

“Ho estem fent bastant malament”

La gerent ha criticat que tot siguin restriccions i no hi hagi “cap pla” per a l’assistència sanitària. “Si seguim aturant tota l’activitat, i sobretot l’activitat segura com és la cultura, i no estem destinant recursos allà on cal, que és la sanitat, diria que el que estem, ho estem fent bastant malament”, ha sostingut. Zapata s’ha preguntat què és el que s’aconseguirà tancant de nou la cultura sense incrementar els recursos per a la sanitat.

La presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Isabel Vidal, ha considerat el tancament dels teatres com una “molt mala notícia”, però ha celebrat que per primera vegada s’acompanyi la decisió d’un pla de rescat de 17,2 milions d’euros. Tot i això, creu que l’ajuda hauria de ser superior. Vidal ha valorat les noves mesures de Govern per frenar el coronavirus, entre les quals hi ha la suspensió de les activitats escèniques i musicals, incloent teatres, concerts i cinemes. “El públic ens ha respost i ara ens tornem a quedar sense el públic i necessitem ajuda i un canvi estructural del sistema teatral i cultural a Catalunya”, ha dit, en declaracions a l’ACN.

Vidal ha valorat les noves mesures com “una molt mala notícia” però que ve acompanyada per “un rescat puntual de 15 dies. És la primera vegada que se’ns diu que se’ns tanca i que hi ha un ajut per intentar suportar aquests 15 dies sense cap tipus d’ingrés”.

Vidal ha assenyalat que si arribava el moment del tancament, tenien clar que la mesura havia d’estar acompanyada per un pla de rescat. Ha admès, però, que voldrien que aquest pla de 17,2 milions d’euros fos més elevat però almenys hi ha aquesta aportació, ha afegit.

Ha remarcat que tothom està fent molt esforços per aguantar i aquest “tancament” els torna a la casella de sortida amb un pla de rescat. “No és que doni tranquil·litat però ara hi ha una mesura econòmica per pal·liar el tancament”.

Cinemes

El president del Gremi de Cinemes, Camilo Tarrazón, ha assegurat aquest dijous que “la decisió de tornar a tancar els cinemes i els espais culturals és un desastre” perquè “compromet tots els esforços de programació que estaven fets” i pel que fa als cinemes, les estrenes previstes. En declaracions a l’ACN, Tarrazón ha demanat al Govern que es faci realitat “el més ràpid possible” la partida cultural de 17,2 milions d’euros anunciada perquè “el sector cultural està trinxat amb situacions molt complicades”. Tarrazón ha valorat les noves mesures de Govern per frenar el coronavirus, entre les quals hi ha la suspensió de les activitats escèniques i musicals, incloent teatres, concerts i cinemes.

Tarrazón ha afegit que si el Govern els trasllada que “no hi ha més remei” i que el creixement de la covid-19 “és exponencial i està fora de control” s’haurà “d’acatar el tancament”.

Així mateix, ha agraït que el Govern hagi actuat diferent en aquesta ocasió i que la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, hagi reunit el sector cultural per explicar-los-hi les mesures i hagi posat sobre la taula una dotació pressupostària extraordinària de 17,2 milions d’euros per “intentar pal·liar l’impacte del tancament”.

En aquest context, ha demanat que l’anunci es faci realitat “el més ràpid possible” perquè “el sector cultural està trinxat amb situacions molt complicades, d’extrema necessitat i els perjudicis es van acumulant”.

Nou comentari