Les pèrdues de la restauració per culpa de les restriccions que hi ha vigents aquesta nit de Cap d’Any arribaran als 90 milions d’euros, segons els càlculs de la Federació Catalana d’Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm). Tot i que gran part de les places disponibles per als sopars de Cap d’Any s’ompliran, l’aforament és del 50% i el toc de queda obligarà a acabar l’activitat a correcuita i no hi haurà ball –i les consumicions que hi van associades– fins a altes hores de la nit.
El sector esperava que la revetlla d’aquesta nit es podria arribar a les xifres de negoci del 2019, ja que l’any passat la restauració estava tancada a la nit. Eren objectius “ambiciosos” i hi havia optimisme, però la setmana passada es van anunciar les restriccions i va canviar el panorama completament: els aforaments s’han reduït i la nit ha perdut atractiu a causa del toc de queda. Això, afegit a les recomanacions de reduir les interaccions socials, han portat una allau de cancel·lacions.
Les ajudes de compensació que ofereix el Govern pel negoci perdut són, segons l’opinió del portaveu de la Fecasarm, Joaquim Boadas, “molt miserables”, segons recull l’Agència Catalana de Notícies.
Fins aquest dijous, la previsió era que els establiments haguessin de tancar a les 00.30 h en plena celebració del Cap d’Any. Una norma que la patronal demanava flexibilitzar fins a la 1 h per a què els clients poguessin celebrar mínimament la benvinguda al 2022 “i no haver de marxar ràpid just després de les campanades”. Finalment, la Generalitat hi ha accedit.
Des de Fecasarm insisteixen que el toc de queda i les limitacions a la restauració són mesures “contraproduents”. Boadas assegura que l’ús del passaport covid havia incentivat la vacunació i, per tant, la protecció contra la malaltia. “Però amb l’oci nocturn tancat i el toc de queda, la gent ja no veu necessari vacunar-se”, afegeix.