El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Renfe i Alstom formalitzen la compra de 152 trens de Rodalies per 1.447 milions d’euros
  • CA

Renfe i Alstom han formalitzat la compra de 152 trens de gran capacitat per a les xarxes de Rodalies per un import de 1.447 milions, tot i que tots ells aniran destinats a altres punts de l’Estat. Els nous trens, que seran construïts a la planta d’Alstom a Santa Perpètua de Mogoda, disposaran d’un 20% més de capacitat que els actuals Civia, i tindran uns 100 metres de longitud. De moment, no s’espera que cap d’aquestes unitats es quedi a Catalunya ja que s’està a l’espera de concretar un nou contracte programa entre Renfe i la Generalitat, segons fonts del sector.

Si es tanca l’acord, la planta d’Alstom rebria l’encàrrec per fabricar 76 unitats més per valor d’uns 700 milions i mantenir l’ocupació de 1.500 de persones durant dos anys més. El president d’Alstom España, Leopoldo Maeztu, i el de Renfe, Isaías Taboas, han formalitzat l’acord aquest dilluns. Segons ha explicat Alstom en un comunicat, a la planta de Santa Perpètua es crearan uns 500 llocs de treball directes i 1.000 d’indirectes. El contracte també inclou les peces del parc, el magatzem inicial de recanvis i el manteniment durant 15 anys de 56 dels trens.

El consell d’administració de Renfe va aprovar el març passat la compra de 211 nous trens per als serveis de Rodalies a tot l’Estat i de Mitjà Distància. En el cas dels primers, els 152 trens encarregats a Alstom disposaran d’uns 100 metres de longitud i estan pensats per minimitzar el temps d’espera entre la pujada i la baixa dels passatgers. Els 59 trens restants —24 unitats de 100 metres de longitud, i 35 de 200 metres cadascun, per import de 998 milions d’euros— seran fabricats a València per Stadler, amb qui Renfe ja va signar el contracte fa uns dies.

La planta de Santa Perpètua de Mogoda disposa de 360.000 metres quadrats de superfície i és la fàbrica d’Alstom més gran de tota la península Ibèrica. Actualment, dona feina a un miler de persones i compta amb la capacitat de produir de forma integral combois de metro, trens, tramvies i trens regionals tant a l’Estat com a la resta del món. Està previst que en els pròxims anys es dupliqui al plantilla actual, amb mig miler de llocs de feina qualificats i el doble d’indirectes.

Els nous trens que es destinaran al servei de Rodalies dels principals nuclis de població de l’Estat tindran capacitat per unes 900 persones, un 20% més que el actuals Civia, i minimitzaran la pujada i baixada dels viatgers, que podran accedir als combois a través de 12 portes a cada banda. Disposaran de connexió wifi, seran accessibles i tindran un apartat per a bicicletes i cotxets infantils.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa