El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rècord rere rècord: el preu de la llum segueix l’escalada
  • CA

El preu de la llum continua la seva escalada i encadena rècord rere rècord. Segons les darreres dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE) aquest dijous arribarà fins als 188,18€, el nou màxim històric. Així, la llum ha augmentat setze euros en només un dia, i supera el rècord d’aquest dimecres. El preu arribarà al màxim de la jornada entre les 21 i les 22 de la nit, on registrarà un import de 198’85€.

L’import ha augmentat un 32% respecte la xifra del dijous de la setmana passada i triplicarà l’import registrat ara fa un any, de 51€. Per estalviar a la factura, els consumidors haurien de fer servir els electrodomèstics entre les quatre i les sis de la matinada, quan la llum costarà 180€ per megavat.

Pla de xoc de la Moncloa

Davant les crítiques al govern espanyol per no frenar la pujada de la llum i les pressions dels socis de coalició de Podem, Pedro Sánchez va anunciar aquest dimarts un pla de xoc per aturar l’increment de la factura. El Consell de Ministres va aprovar un paquet de mesures per abaratir el preu de la llum i reduir “l’excès de benefici” de les elèctriques. Entre aquestes mesures, el govern espanyol ha anunciat que retallarà 2.600 milions a les elèctriques i els farà repercutir en la factura domèstica. A banda, el paquet de mesures també redueix del 5,1% al 0,5% l’impost especial de l’electricitat i allarga fins a finals d’any la suspensió de l’impost sobre el valor de producció d’energia elèctrica (7%).

El pla de xoc de Sánchez estarà en vigor fins al març del 2022 i preveu una rebaixa mensual del 22% de la factura. Així, esperen que a finals del 2021 els consumidors hagin pagat, de mitjana, un import similar al del 2018. Les rebaixes de les taxes ja anunciades es mantenen, per la qual cosa l’IVA de la llum seguirà sent d’un 10% fins a finals d’any.

Malgrat aquestes mesures, que ja han provocat la reacció de les elèctriques, el preu de la llum segueix la seva escalada inexhorable i asfixia les petites i mitjanes empreses.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a setembre 15, 2021 | 19:06
    Anònim setembre 15, 2021 | 19:06
    Cal organitzar un impagament massiu. Si no fem res, aquesta banda de delinqüència organitzada que es el monopoli de l'electricitat i que compta amb la complicitat del govern espanyol ens acabarà arruïnant a tots
  2. Icona del comentari de: Un de pas a setembre 15, 2021 | 19:49
    Un de pas setembre 15, 2021 | 19:49
    Si el preu es de 173€ Mwh, el kilowat hauria de sortir a 0,173€... Fins als 0,33,que passa aquí...? Impostos i distribuidores sempre a part... Marxem ja d'Ñ Salut i República Catalana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa