El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Professions sanitàries de l’àmbit privat, desemparades per l’administració
  • CA

Les mesures d’aïllament social prohibeixen passejar el gos en parella, viatjar dues persones en cotxe si no és estrictament necessari o fer un passeig per la muntanya. En canvi, podem anar a fer-nous un tractament de fisioteràpia, una sessió amb el logopeda, rebre tractament de l’odontòleg o revisar-nos la vista sense problema. I és que les institucions espanyoles i catalanes no consideren que la prestació d’aquests serveis sanitaris, la majoria dels quals tenen lloc en petites clíniques privades, suposi un evident perill de contagi del coronavirus. En la normativa dictada tant per l’administració catalana com l’espanyola s’estableix que no tenen per què romandre tancats mentre duri l’estat d’alarma.

“Ens sentim desemparats per la Generalitat, que hauria pogut pressionar l’Estat perquè ordenés el tancament d’aquests centres. El temps d’exposició a una possible infecció, tant per part del pacient com per part nostra, és molt alt, i a més, no disposem del material necessari per protegir-nos i no tenim manera d’aconseguir-lo donada l’escassetat que es viu a tot el país. Estem jugant amb la salut, no se n’adonen”, denuncia a El Món el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Ramon Aiguadé. Però els fisioterapeutes també creuen que la Generalitat, com han fet altres territoris, com Galícia, Castella-La Manxa i Andalusia, podria decretar el tancament d’aquests centres atenent-se al marge que al seu entendre dóna el decret de l’Estat quan diu que se suspèn qualsevol altra activitat –a banda de les conegudes- o establiment que, a judici de l’autoritat competent, pugui suposar un risc de contagi.

De fet, els fisioterapeutes, odontòlegs i podòlegs van adreçar la setmana passada una carta a la consellera de Salut, Alba Vergés, sol·licitant-li que procedís a ordenar el tancament de tots els centres que presten aquest servei al país per garantir la seguretat dels treballadors i dels pacients. La resposta, amb data 20 de març, remet al reial decret espanyol, que dictamina que aquests serveis queden exempts de la suspensió d’obertura. La consellera els explica que “el reial decret no obliga al tancament de locals on desenvolupa l’activitat la majoria del vostre col·lectiu. S’entén que els professionals de fisioteràpia han d’oferir únicament aquella activitat urgent i no demorable, en coherència amb les mesures de distanciament social decretades pel Govern de la Generalitat de Catalunya”.

Els odonto?legs, un dels sectors que l'administracio? considera que no han de tancar. pixabay

Els odonto?legs, un dels sectors que l’administracio? considera que no han de tancar. pixabay

“Això és impossible de dur a terme, atès que hem de mantenir contacte físic molt proper amb els pacients per poder realitzar els tractaments. Segons la proposta de la consellera, només hauríem de realitzar les actuacions urgents i/o no demorables, que a la pràctica suposen un 3% o 5% de l’activitat ordinària dels nostres centres. És a dir, que tinguem obert tota la setmana per atendre un sol pacient…”, argumenta Ramon Aiguadé, que remarca un altre element clau: “El risc que suposa el desplaçament i el contacte mantingut per realitzar el tractament és major que el benefici que produirien els nostres procediments terapèutics. En aquest sentit, considerem que només cal prestar servei davant de situacions en les quals l’actuació urgent dels professionals que siguin fonamentals per a l’evolució del pacient, i prèvia avaluació telefònica”.

Tancament voluntari dels centres

Amb tot, la majoria d’aquets centres catalans han tancat voluntàriament els seus negocis, assumint les pèrdues que els comportarà i les dificultats per accedir a les ajudes que disposin les administracions. És el cas del fisioterapeuta Toni Román, que ha decidit tancar el centre Osteodynamic “per una qüestió ètica”: “Si jo vaig a treballar, em poso en risc a mi mateix i a la meva família, però també als pacients i les seves famílies. Per responsabilitat, i assumint els costos econòmics que suposarà, he decidit tancar”.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez

L’estat d’alarma no inclou el tancament de serveis sanitaris complementaris, tot i el risc de contagi que suposa 

Més enllà de les consideracions de salut, Román també posa el focus en el fet que els fisioterapeutes, odontòlegs, podòlegs, optometristes i logopedes, tindran dificultats per accedir a les ajudes que habiliti tant el govern de Madrid com la Generalitat per als autònoms: “Com que el decret espanyol no obliga al tancament, no podrem rebre ajudes com a autònoms. “Per codi deontológic, ètica i compromís social, no anirem a treballar, això implica que no facturem, però mantenim despeses com lloguers de locals, de les màquines, els impostos trimestrals, i per postres, arriba la declaració de la renda, on a la majoria d’autònoms ens surt a pagar.”, alerta Román, que vaticina que “molts centres de fisioteràpia faran fallida si això, com sembla, s’allarga”. 

En aquest sentit, també li preocupa que alguns professionals, per salvar el seu negoci, acabin obrint, i això faci que “els pacients es desplacin a la clínica i s’obri un nou focus de contagi permanent”. “Tenim clar que som un cap de turc econòmic, la mesura –deixar alguns negocis fora de la prohibició d’obrir- està presa per estalviar-se uns calers amb els autònoms, que som els últims monos, perquè no som ni treballadors ni empresaris”, conclou Román.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa