El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els pressupostos, una prova de foc per a la majoria independentista
  • CA

Els pressupostos de la Generalitat per al 2022 arriben aquest dimarts al Parlament i suposaran una prova de foc per a la majoria independentista del 52% que van permetre la investidura de Pere Aragonès. El primer escull que hauran de superar els comptes serà la votació de les esmenes a la totalitat. Els grups tenen fins aproximadament el 19 de novembre per decidir si en presenten i el debat i votació al ple del Parlament apunta al 22 de novembre. El Departament d’Economia preveu que es faci la votació final dels comptes el 23 de desembre o a principis de gener si algun grup els porta al Consell de Garanties Estatutàries.

La CUP va anunciar aquest diumenge que decidirà amb la militància el pròxim cap de setmana si presenta esmena a la totalitat. Aquest dimarts està previst que la Mesa admeti a tràmit el projecte de llei dels pressupostos aprovat pel Govern. I a partir d’aquí, comencen a córrer els terminis. Segons l’article 131 del reglament del Parlament, s’obren dos períodes d’esmenes: una durada no inferior a 10 dies naturals per a les esmenes a la totalitat i una durada no inferior als 20 dies naturals per a les esmenes a l’articulat.

Segons el reglament, la Mesa ha d’habilitar en els 7 primers dies un període perquè cada conseller comparegui davant la comissió que correspongui per informar sobre el contingut del pressupost de cada departament. Uns compareixences que es preveuen per a principis de la setmana que ve. La Mesa del Parlament que es reunirà dimarts confirmarà el calendari però es dona per segur que el debat i votació de les esmenes a la totalitat contra els pressupostos serà dilluns 22 de novembre. Segons el reglament, s’han de sotmetre a votació conjuntament totes les esmenes. En cas que es rebutgin, els comptes continuaran la tramitació en comissió. Però si prosperessin els pressupostos quedarien rebutjats i no hi hauria opció de continuar debatent-los a la cambra catalana.

El Departament d’Economia calcula que el Parlament pot aprovar de manera definitiva els pressupostos just abans de Nadal però en cas que algun grup parlamentari porti el projecte de llei al Consell de Garanties Estatutàries, la votació no es podria fer fins a principis de gener de l’any que ve.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Georgiana a novembre 08, 2021 | 17:47
    Georgiana novembre 08, 2021 | 17:47
    Quina majoria independentista? Si depenem de les lleis, ordres i forces de l'Estat espanyol. Autonomistes! De que serveix declarar els impostos a l'Agència Tributària de Catalunya si desprès l'agència catalana els transfereix a l'Hisenda espanyola, com bons vasalls que sou. Fakes que sou tots i totes uns fakes! CUP per quan la moció de censura?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa