El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha advertit que hi ha una “incertesa claríssima” quant a la recuperació de les cadenes de producció després de la crisi del coronavirus. Ho ha dit en la sessió ‘Reptes fiscals, monetaris i financers’ celebrada aquest divendres en la XXVI Trobada d’Economia a S’Agaró, juntament amb el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos. Goirigolzarri ha explicat que en els últims anys s’ha generat un model basat en la deslocalització, amb un trànsit de mercaderies “extraordinàriament àgil” i amb emmagatzematges mínims, quelcom que ara està canviant i que obre “una finestra d’oportunitats”.
Goirigolzarri ha defensat que Espanya està “en un moment d’expansió econòmica clara”, amb una forta demanda en termes hipotecaris i una evolució positiva de la facturació amb targetes de crèdit en comerços, encara que una tènue demanda de crèdit en el món hipotecari. Per això, considera que la crisi del coronavirus ha trobat al sistema bancari “capitalitzat”, i que el Banc Central Europeu (BCE) ha posat en marxa polítiques molt diferents a les restrictives “que va impulsar durant la crisi del 2007”.
El president de CaixaBank ha posat en valor la posada en funcionament dels préstecs parcialment avalats per l’ICO, que han estat “un gran èxit”, i ha defensat que el sistema bancari espanyol ha mobilitzat durant un any, en termes d’ajudes, el 14% del PIB espanyol. També ha afirmat que els nivells de moratòries són actualment “molt positius”, per la qual cosa els impagaments s’estan situant a nivells més baixos dels esperats, encara que inicialment la banca europea tenia un horitzó pessimista sobre l’evolució de la qualitat del crèdit.
Quant als fons europeus de recuperació, ha celebrat que és “la primera vegada” en la seva trajectòria que apareix l’oportunitat de sortir d’una crisi mitjançant un canvi de model econòmic. En aquest sentit, considera que la capacitat de transformació dels fons està lligada al fet que arribin a les pimes. “Estaríem encantats de poder agilitar els processos d’arribada” dels fons a les pimes, ha dit.
A banda, ha demanat una reforma del sistema educatiu, perquè creu que hi ha “un desgavell extraordinari” entre les habilitats que requereix el mercat laboral i les que realment tenen els ciutadans, i ha insistit que les empreses privades poden tenir un rol molt més actiu en aquest sentit. “No oblidem la figura de l’empresari, que és el que canvia les regles del joc”, ha dit, i ha instat les administracions a ajudar a la promoció de les empreses i atreure i desenvolupar el talent.