El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Pastes Gallo no tanca una fàbrica a Catalunya per instal·lar-se a Andalusia
  • CA

Què es verifica?

Pastes Gallo ha tancat la seva fàbrica a Granollers (Vallès Oriental) per anar-se’n de Catalunya i instal·lar-la en Andalusia, a Còrdova o a Granada.

Conclusió

És fals. La fàbrica continua oberta i només traslladarà fora de Catalunya dos empleats, que treballaran en la seva planta cordovesa del Carpio. Pastes Gallo no ha tancat la seva fàbrica de Granollers per portar-la fora de Catalunya i instal·lar-la a Andalusia, com afirmen missatges difosos per WhatsApp i xarxes socials, que situen el suposat nova destinació a Granada o Còrdova, província on es troba una de les seves plantes. Des de fa setmanes circulen a Twitter, Facebook i WhatsApp diferents publicacions en què s’afirma que aquesta companyia alimentària ha tancat la seva fàbrica de Granollers per allunyar-la de la Catalunya, governada per l’independentisme, i instal·lar-la en territori andalús.

“Pastas Gallo cierra su fábrica de Granollers, una de las más modernas de Europa. Se largan a Córdoba y nadie en la Generalitat se pregunta por qué”. Aquest és un dels missatges en castellà més compartits a Facebook entre els quals elogien a l’empresa i lamenten la suposada cloenda d’aquesta planta. En sentit contrari, també ha estat molt difós a WhatsApp i Twitter un text en català crític amb la companyia, en què s’assegura que Pastas Gallo “ha tancat a Granollers, ha acomiadat els treballadors i s’ha instal·lat a Granada”.

Després de recomanar consumir els productes elaborats per una altra “fàbrica de pastes” competidora en el proper municipi de Moià i “que treballa molt bé”, aquest missatge en català conclou: “Defensem les nostres empreses i que es fotin les que se’n van”.

La fàbrica de Granollers seguirà oberta amb 147 empleats

En realitat, Pastas Gallo no tanca la seva fàbrica de Granollers, que seguirà activa amb 147 empleats, i només dos treballadors es traslladaran a Andalusia per incorporar-se a la planta cordovesa del Carpio, l’única fora de Catalunya i que pertany a aquesta empresa alimentària des 1958, segons les dades proporcionades a EFE per la companyia. A més, enfront dels missatges virals que situaven a Granada aquest suposat futur de la producció de pastes, el Grup Gall no posseeix cap fàbrica en aquesta província ni en cap altre punt d’Andalusia a part del municipi cordovès del Carpio.

Pastas Gallo va ser fundada el 1946 per José Espona a partir de la compra d’una fàbrica de farines a Rubí i el 1958 va adquirir la planta cordovesa del Carpio, que es va transformar en una semolería i en què actualment treballen 122 empleats.

A l’octubre de 2017 va traslladar la seva seu social a Còrdova

El Grup Gall si va traslladar el 2017 fora de Catalunya, a aquest centre cordovès del Carpio, la seu social de l’empresa. Ho va fer quinze dies després del referèndum d’l’1 d’octubre, igual que moltes altres companyies, davant l’escenari polític d’aquelles dates. La companyia, llavors encara propietat de la família Espona, va explicar el trasllat de la seva seu perquè “necessitava operar en un ambient d’estabilitat” i “de cara a garantir la seguretat jurídica i els interessos dels nostres consumidors, clients, empleats i accionistes”. El grup alimentari va precisar llavors a més que Gallo era una empresa familiar “en què es respectava cadascuna de les opinions i opcions personals, sense que cap d’elles ens representi”.

Alguns dels missatges sobre Pastas Gallo que s’han viralizat a les xarxes les últimes setmanes al·ludien a aquest trasllat de la seu social. I altres difonien la falsedat que l’empresa –controlada des 2019 pel fons d’inversió Proa Capital– posava fi a la seva producció a Catalunya, tergiversant l’abast d’un conflicte laboral que va coincidir amb les últimes eleccions catalanes.

Només dos dels seus 169 empleats de Granollers aniran a Andalusia

En vigílies de la jornada electoral del 14 de febrer, el comitè d’empresa de Gallo va expressar el seu rebuig al pla d’especialització de la producció que podia suposar el trasllat de 37 dels 169 treballadors de la planta de Granollers perquè la fabricació de pasta seca havia de passar a concentrar-se al centre cordovès del Carpio.

Uns deu dies més tard, la direcció de l’empresa i el comitè van tancar un acord per limitar el trasllat a Carpio només a dos empleats, facilitar la sortida amb indemnització de sis i reubicar la resta de treballadors afectats per la negociació dins de Catalunya.

Tretze d’ells romandran fins i tot a la pròpia fàbrica de Granollers –12 a la divisió de Fresc i un a la de Plaques–, mentre que altres 14 s’incorporaran a la planta de Ta-Tung (marca de plats orientals precuinats adquirida el 2020 per Gallo) a Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat. L’estratègia d’especialització de Gallo inclou una tercera fàbrica a Catalunya, la d’Esparreguera, igualment al Baix Llobregat, ​​que se centrarà en l’elaboració de productes sense gluten.

Per tant, Pastas Gallo no tanca la seva fàbrica de Granollers ni prepara el seu trasllat a Granada, on no posseeix cap centre. I només dos dels 169 empleats actuals d’aquesta planta catalana es traslladaran a Andalusia per treballar en la del Carpio (Còrdova).

Comentaris

  1. Icona del comentari de: JordiP a març 18, 2021 | 16:30
    JordiP març 18, 2021 | 16:30
    No, però es va sentir tentada per "La Voz" que li demanava traslladar la seu a Còrdoba. Sí, ja sé que el valor de lo de El Carpio supera en molt les "facilities" de les de Catalunya, però crec que no calia que s'en anés. Personalment, no compro quasi res de Gallo. Ni han de millors i més catalanes.
  2. Icona del comentari de: Ton a març 18, 2021 | 17:09
    Ton març 18, 2021 | 17:09
    Mentre conservin la planta de Granollers, continuaré consumin aquesta pasta. Quan la tanquin la consumirá la seva santa mare, pel que fa a mi, mai més voldré saber res d'aquesta firma. Ells mateixos.
    51
    Icona de dislike al comentari de: Ton a març 18, 2021 | 17:09 58
    Respon
  3. Icona del comentari de: Ramon A a març 18, 2021 | 18:15
    Ramon A març 18, 2021 | 18:15
    Un empresa (que era) catalana i que mai va voler ni ha volgut etiquetar els seus productes en català. Fa anys vaig telefonar-los per preguntar-los per què no etiquetaven en la nostra llengua i no varen saber que respondre...
  4. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a març 18, 2021 | 19:22
    Tripartit no, gràcies març 18, 2021 | 19:22
    Fotin el que vulguin. Com que retolen les etiquetes dels seus productes en la llengua colonial, no entenc el què diuen i compro les marques blanques de Bonpreu. Si volen marxar a Andalusia, bon vent !
    • Icona del comentari de: Eps a març 18, 2021 | 20:24
      Eps març 18, 2021 | 20:24
      Has mirat qui és el fabricant dels productes marca blanca de Bon Preu? Espero que no sigui Gallo!
  5. Icona del comentari de: Jo a març 18, 2021 | 19:25
    Jo març 18, 2021 | 19:25
    Si no la tanquen, per quina raó el fill d'una amiga l'han fotut fora? Segons diuen, l'importa'n, va a Andalusia, sols queden quatre treballadors pel que queda. Jo ja no en compro.
  6. Icona del comentari de: Susanna a març 18, 2021 | 20:05
    Susanna març 18, 2021 | 20:05
    El món dels Nyordos és molt petit, obsessionats amb Catalunya. Nosaltres hem d'anar a la nostra intentant competir amb el món encara que portem aquesta càrrega a sobre que és l'Estat espanyol.
  7. Icona del comentari de: Català a març 19, 2021 | 07:32
    Català març 19, 2021 | 07:32
    A casa, de comú acord amb la dona, d'ençà que van trasladar la seu social, hem deixat de consumir Pastas (sic) Gallo. I si no és possible aconseguir-ne d'altra, menjem altra cosa.
  8. Icona del comentari de: Català a març 19, 2021 | 07:32
    Català març 19, 2021 | 07:32
    A casa, de comú acord amb la dona, d'ençà que van trasladar la seu social, hem deixat de consumir Pastas (sic) Gallo. I si no és possible aconseguir-ne d'altra, menjem altra cosa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa