El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Catalunya serà el motor de l’ocupació a l’estat espanyol el 2022, segons el BBVA
  • CA

El BBVA té previst que Catalunya es converteixi en el territori de l’estat espanyol que encapçali la generació d’ocupació entre 2020 i 2022, amb 215.000 llocs de treball més, segons informa l’agència ACN. A més a més, la taxa d’atur es podria reduir fins al 12,3% aquest any i el 10,9% el següent. L’economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, ha alerta de totes formes que encara hi ha algunes incerteses, com l’augment del preu de l’electricitat i els combustibles, la manca de contenidors o la interrupció de les cadenes de subministrament.

A més, Cardoso ha dit que l’entitat esperava una major execució dels fons Next Generation aquest any. En qualsevol cas, ha comentat que l’activitat encara no ha tornat a nivells precrisi però sí alguns dels seus indicadors com l’ocupació, l’afiliació i la producció industrial. Quan al creixement de l’economia catalana, Cardoso ha assegurat que manté la rebaixa anunciada a finals d’octubre fins al 5,3% aquest 2021, davant les estimacions inicials d’un 6,6%,i del 5,6% per a l’any que ve.

Cardoso ha afirmat que l’entitat es basa en les dades de l’INE, que en el segon trimestre van mostrar un creixement “bastant reduït”. Novament, també hi ha influït que la suspensió de la cadena de subministrament no s’espera que es resolgui almenys fins al segon o tercer trimestre del 2022 i no en aquesta segona part del 2021.

Aquestes previsions són una dècima superior al creixement esperat a l’Estat per a aquest 2021 i estan afavorides pel creixement del consum, especialment en el sector serveis com l’hostaleria, la restauració i l’oci després de l’aixecament de les restriccions. “El pitjor de la crisi ha quedat enrere”, ha assegurat Cardoso en la roda de premsa per presentar l’Informe ‘Situació Catalunya’. El PIB, però, encara es manté uns sis punts per sota del nivell precrisi mentre l’ocupació ja ha tornat a valors del 2019, fins i tot una mica per sobre.

En aquest sentit, l’economista en cap per a Espanya de BBVA Research ha constatat com el comportament de la creació d’ocupació aquest 2021 ha estat molt diferent a Barcelona i fora de la capital. Així, a les demarcacions de Girona, Lleida i Tarragona el descens ha estat menor i la recuperació “més intensa”, ha apuntat. De fet, es va arribar a nivells precrisi al segon trimestre ja. Això té a veure amb els desplaçaments dels ciutadans de Barcelona cap a aquestes àrees després de l’aixecament de les restriccions, junt amb la resta del turisme espanyol, i la davallada del turisme internacional que visita la capital catalana.

Pel que fa les exportacions, Cardoso ha destacat que el sector de l’automòbil –actualment en transformació i afectat per la manca el subministraments i l’augment del preu de l’energia entre d’altres- ha tingut un “rebot significatiu”, juntament amb béns d’equip i manufactures de consum i les vendes a Europa. L’entitat adverteix, però, que les disrupcions en la cadena de valor podrien afectar la producció en els propers mesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa