El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Moody’s avisa Madrid que l’article 155 pot passar factura a l’economia espanyola

 

La prestigiosa agència de qualificació de deute Moody’s ha advertit Madrid dels riscos que corre si acaba aplicant, com sembla que té intenció, l’article 155 de la Constitució espanyola. En un comunicat, assegura que suspendre l’autonomia de Catalunya podria “augmentar la crisi territorial” a l’Estat i deixaria “poc clara” la trajectòria de la qualificació creditícia d’Espanya. És a dir, que una repressió política podria comportar una increment de la desconfiança dels inversors sobre la solvència d’Espanya a l’hora de retornar els diners que demana en préstec al mercat inernacional a través de l’emissió de deute. 
 
 
L’agència recorda  que l’article 155 mai no ha estat aplicat i que la seva activació “podria afavorir encara més les tensions separatistes”. Moody’s apunta que aquesta mesura excepcional “asseguraria que Catalunya continuaria essent part d’Espanya a curt termini”, però que la seva utilització també augmentaria la “incertesa” sobre la resolució del conflicte català a llarg termini. En aquest sentit, Moody’s afirma que “la probabilitat de la secessió catalana continua sent baixa”, però que “la ràpida escalada de les tensions, juntament amb l’impàs polític en curs”, suggereixen que aquesta probabilitat d’independència “ha augmentat una mica en les últimes setmanes”.

D’altra banda, Moody’s considera en el seu informe “molt probable” que hi hagi eleccions a Catalunya aquest 2017, sigui quin sigui l’escenari, és a dir, autonòmiques o constituents, però sí que assenyala que la forma en què es convoquin aquests comicis serà un senyal sobre com hauran evolucionat les “tensions”. Si les convoca la Generalitat o si arriben per la via de l’article 155. L’agència de qualificació recorda que l’aplicació del 155 permet al govern espanyol “prendre totes les mesures necessàries” per obligar una comunitat a complir amb la llei, incloent la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

L’agència de qualificació assenyala que “l’escalada de la crisi” és negativa per al deute públic de l’Estat, de manera que podria situar a la baixa les millores que han viscut darrerament l’economia i el sector financer a Espanya. Així mateix, Moody’s ha recordat que el govern espanyol es troba en minoria al Congrés i que ja ha hagut d’ajornar la presentació dels pressupostos generals de l’Estat per al 2018. En aquest sentit, tot i mantenir la qualificació d’Espanya en Baa2 (de grau mitjà-baix) estable, adverteix que la independència de Catalunya tindria efectes negatius en aquesta nota. Moody’s manté la qualificació de Catalunya en Ba3 (grau de no inversió) negatiu i afegeix que el moviment de les seus socials fora de la comunitat i el “malestar polític” poden tenir efectes nocius sobre l’economia catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa