Moncloa dona llum verda a la reforma de les pensions

La nova norma lliga la revaloració de les pensions a l'IPC i incorpora incentiu per allargar l'edat de jubilació

El Consell de Ministres ha inaugurat el nou curs polític aprovant el decret llei per a la reforma de les pensions, el pas previ per traslladar el text al Congrés dels Diputats. La norma ha estat consensuada amb els sindicats de Comissions Obreres (CCOO) i la Unió General de Treballadors (UGT), juntament amb la patronal CEOE, i ha estat definida com “una de les més importants de l’última dècada en matèria de diàleg social”.

El principal canvi consisteix a lligar la revaloració de les pensions a l’Índex de Preus al Consum (IPC), una proposta que havia quedat enterrada amb l’última reforma impulsada pel PP l’any 2013. La norma també incorpora incentius per allargar l’edat de jubilació i reforçar l’estructura d’ingressos de la Seguretat Social. Així, la norma suprimeix els aspectes més polèmics de la reforma aprovada pel govern de Mariano Rajoy el 2013: l’índex de revaloració de les pensions (IRP), que limitava la seva pujada anual a un 0,25% en situacions de dèficit i l’anomenat factor de sostenibilitat, que serà reemplaçat per un nou mecanisme d’equitat intergeneracional.

La ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha recordat que aquestes reformes formen part dels compromisos adquirits amb la Comissió Europea en el marc del programa de recepció de fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

La jubilació

Per altra banda, la reforma incorpora diferents mesures que tenen com a objectiu equiparar l’edat efectiva i l’edat ordinària de jubilació. En primer lloc, el govern espanyol ha fet una revisió de la jubilació anticipada voluntària, on els coeficients passen a ser mensuals per tal de “donar més flexibilitat” als futurs pensionistes. Amb aquest canvi també es busca afavorir aquelles carreres en què la cotització ha estat més llarga.

Quant als incentius per allargar la jubilació, els treballadors rebran un plus per cada any de demora. O bé se’ls atorgaran un percentatge addicional del 4% del seu salari, una quantitat determinada en funció de la quantia de la pensió –i premiant aquelles carreres de cotització més llargues- o una combinació de les dues opcions.

Sobre la jubilació forçosa, el nou text estableix que els convenis col·lectius no podran fixar clàusules que facin possible l’extinció del contracte de treball en edats inferiors als 68 anys. En aquesta mateixa línia, i amb l’objectiu d’afavorir la permanència dels treballadors de més edat en el mercat de treball, s’estableix una reducció del 75% de les quotes empresarials a la Seguretat Social durant una situació d’incapacitat temporal d’aquells treballadors de més de 62 anys.

Finalment, el govern espanyol contemplarà cada any una transferència dels Pressupostos Generals de l’Estat a la Seguretat Social, per tal de reforçar l’estructura d’ingressos d’aquest organisme.

“Pot ser millorada” al Congrés

Precisament per la tramitació parlamentària ha estat preguntada Isabel Rodríguez, després de les crítiques rebudes pel ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en la seva presentació de les mesures acordades. No solament eren crítiques del PP, Vox i Ciutadans, sinó també de socis parlamentàries del govern espanyol, com Esquerra Republicana, el PNB o EH-Bildu.

Rodríguez ha recordat que l’acord de pensions ve “precedit per l’acord del Pacte de Toledo en el qual van estar la majoria” de formacions parlamentàries, però que a més “ve avalat i recolzat pel diàleg social”. “Crec que això ha de ser tingut en compte per part de tots els grups polítics en el Parlament”, ha assenyalat i, fins i tot, el projecte de llei, ha dit, “és susceptible de ser millorat en la tramitació parlamentària”. “Espero que s’intensifiquin aquests treballs”, ha dit Rodríguez.

Comentaris

  Quico 24/08/2021 3:15 pm
  Trabajar hasta los 67 años, estes como estes, los sindicatos, como se notan. Derechos, que derechos, vamos para atras a pasos agigantados. Los jovenes se tienen que ir de España, porque aquí tienen una mierda de sueldo , si posibilidades de abanzar. Vamos muy mal, pero tranquilo, que mientras nos entretengan con futbol y otras cosas ya no pasa nada
  Pako Jones Menda 24/08/2021 3:50 pm
  Teoria del Lute, camina o revienta.
  Pensionista. 24/08/2021 4:51 pm
  Mama, por!
  ciutadà 25/08/2021 8:07 am
  Doncs, què voleu que us digui?. S'exclamen perquè volen endarrerir l'edad de jubilació al 67 anys. Mireu, quan es va fixar als 65, molts no hi arribaven; les condicions del treball i les sanitaries feien que sovint, un home als 60 estigués acabat. Ara tot ha canviat. D'altra banda cal valorar l'experiéncia que, sovint, no es valora.

Nou comentari