Mercadona supera els 200 proveïdors de productes de proximitat

L'empresa de supermercats també treballa amb 1.870 petites i mitjanes empreses de Catalunya

 

Cada vegada hi ha més gent que es preocupa per tot allò que menja. Una bona manera de mantenir una bona alimentació és consumir productes de proximitat. I no només per la qualitat del menjar, sinó perquè consumir aquest tipus d’aliments té un valor afegit, i és que fonamenta l’economia local perquè, entre d’altres coses, crea llocs de feina.

 

Mercadona aposta per aquest tipus de producte. I la seva oferta de proximitat no deixa d’augmentar. Així doncs, aquesta empresa de supermercats ja ha superat els 200 proveïdors de productes de quilòmetre zero i ha arribat a treballar amb 1.870 petites i mitjanes empreses de Catalunya. Això es tradueix en què Mercadona no només ofereix una gran varietat de producte local al consumidor, sinó que, a més, contribueix a l’economia catalana creant llocs de treball, tan directament com indirecta.

 

 

El producte català, a taula

 

Aquesta implicació de Mercadona amb el territori es pot notar si ens ve de gust -posem per cas- fer un dinar en què tot allò que posem a la taula és producte de proximitat. En el cas de Mercadona, és més que possible, gràcies a la quantitat i diversitat d’aliments de quilòmetre zero que ofereix.

 

La cadena de supermercats aposta cada vegada més per aliments amb més frescor i més especialitzats. Així que la primera cosa que podríem posar sobre la taula seria qualsevol tipus de peix de llotja que arriba a Mercadona de les costes catalanes.

 

Abans de dinar, però, també es podria fer un aperitiu. Les mítiques conserves Dani són un dels aliments que té Mercadona dins del seu arsenal de productes locals. Això es pot acompanyar amb cervesa o amb vermut, per exemple. Des de la Damm fins a Bacardí, passant per la cervesa Falke.

Mercadona

 

Per picar també es podria servir, entre molts d’altres productes locals, l’Hummus que produeix Rensika, un dels proveïdors de Mercadona. O també el llarg assortiment de xarcuteria que trobem en aquests supermercats de la mà de Embutits Monter o Noel, entre d’altres.

 

Si tornem als plats principals, trobem des dels caldos preparats de Gallina Blanca a diversos tipos d’aliments carnívors, com el porc que arriba de Girona o el pollastre i altres tipus de carn que es produeix a Lleida.

 

Tot això es pot acompanyar amb molts tipus de beguda. No només amb la Coca-Cola que es produeix a Catalunya, sinó que també amb moltes marques de vins de cellers i terres catalanes. Des de l’Armonico que es produeix a la Terra Alta, passant pel Caprici del Priorat o el Raimat de Costers del Segre. Això, però, és només una petita part del vi negre i blanc català que es produeix a Catalunya i que podem trobar a Mercadona.

Mercadona

 

I del vi, a un producte que per si sol ja és marca catalana: el cava. Podríem prendre aquesta beguda després de dinar, tot menjant els postres. Mercadona disposa d’un gran assortiment de reposteria, gràcies a proveïdors com Pastisfred de Montblanc o Horno de San Juan de Girona.

 

I pels que prefereixin làctics com el iogurt o xocolata després del dinar, poden prendre’s qualsevol dels iogurts que ofereix La Fageda, Danone o Pastoret, per exemple, o algun producte de xocolata produït per l’empresa Cantalou, ubicada a Pallejà.

Mercadona

 

Altres productes

 

Tots aquests exemples, però, representen només una petita part del producte local que ofereix Mercadona. A tots els passadissos d’aquesta línia de supermercats trobem una gran oferta d’aquest tipus de producte.

 

L’assortiment no finalitza en els aliments. També trobem producció local a l’apartat de cosmètica, per exemple, on bona part de les coses que hi podem comprar es fabriquen a Gavà, de la mà de l’empresa You Cosmetics. O també Wecolors, proveïdor ubicat a Vilassar de Dalt. I pel que fa al xampú, per exemplificar un producte, es pot comprar el que fabriquen els laboratoris Maverick, a Tarragona.

 

I no tot acaba a la cosmètica. També hi ha proveïdors catalans que aporten productes de neteja per a Mercadona, com per exemple les bosses de plàstic per les deixalles. L’empresa Saplex, ubicada a Canovelles, és qui aporta aquest producte perquè es venguin als diferents supermercats de la línia.

 

 

I tot això en què es tradueix a l’economia catalana?

 

El catedràtic de la Universitat de València (UV) i director adjunt d’investigació de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie), Joaquín Maudos, i el professor d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Walter Garcia-Fontes, van fer conjuntament un informe sobre l’impacte econòmic que genera Mercadona a l’economia catalana en termes de renda i ocupació, atenent les dades corresponents a l’exercici 2017. La principal conclusió és que, tenint en compte la totalitat d’impactes generats, l’activitat de la cadena de supermercats aporta 2.494 milions d’euros en termes de renda, xifra que equival a l’1,1 % del PIB català, i 64.255 ocupats, xifra que representa l’1,8 % de l’ocupació a Catalunya.

 

De manera directa, el 2017 Mercadona va aportar 643 milions d’euros al PIB de Catalunya (un 0,3 % del PIB català) i 12.895 llocs de treball (0,4 % de l’ocupació total de Catalunya). No obstant això, l’impacte total de la companyia a Catalunya és considerablement superior, ja que a l’impacte directe cal afegir els impactes que genera al llarg de la cadena de producció (l’indirecte i l’induït). Si considerem la suma dels tres impactes que Mercadona genera a Catalunya, en termes de renda (PIB) l’informe quantifica en 2.494 milions d’euros l’impacte total, mentre que en termes d’ocupació ascendeix a 64.255 empleats a temps complet/any. Aquestes xifres suposen que Mercadona va generar l’1,1 % del PIB català i l’1,8 % de la seva ocupació el 2017.

 

Nou comentari