“La sensació és de gran desesperació. D’abandonament, de por pel dia després”. Així descriu Miquel Camps, president d’Autònoms de la patronal Pimec, el sentiment d’aquest col·lectiu, que a Catalunya suma 550.000 persones (el 60% de les quals han hagut de cessar totalment la seva activitat pel coronavirus), davant la crisi econòmica que ja s’obre pas en paral·lel a la greu crisi sanitària pel coronavirus. El pla d’ajudes de l’executiu espanyol per als autònoms no satisfà, ni de bon tros, les necessitats d’un col·lectiu que ha estat ignorat i exclòs de bona part de les mesures decretades per l’Estat per afrontar la crisi. Perquè de fet, les dues mesures estrella, una línia de crèdits i una moratòria de fins a sis mesos per satisfer les quotes de la seguretat social aprovada a corre-cuita aquest dimarts després de disset dies d’estat d’alarma, només dilataran els pagaments, però ni es condonen ni es redueixen. 

“A hores d’ara, la solució que ens dona Madrid és que ens endeutem per seguir pagant quotes, tributs (IVA) i les despeses recurrents com lloguers de locals, rentings de cotxes o maquinària, nòmines de treballadors si en tenim i altres obligacions, quan la majoria dels autònoms estan produint zero ingressos. Ens ofereixen crèdits, però no diuen ni amb quins interessos i terminis”, denuncia Camps en declaracions a El Món. Davant d’aquesta situació, alerta que molts autònoms es plantegen donar-se de baixa: “El pitjor que pot passar és produir zero i haver de pagar, més quan no és per causa de la mala gestió d’empresaris, autònoms i treballadors, sinó perquè hi ha una emergència sanitària. Volem tornar a produir i tornar a engegar els nostres projectes, però les mesures decretades per l’Estat suposadament per ajudar l’economia no sembla que tinguin en compte els petits autònoms i les pimes, i tampoc no ofereixen, de moment , la seguretat jurídica que ens caldria”, lamenta el president d’Autònoms de Pimec.

Després que els autònoms aquest dimarts hagin vist carregada en el seu compte la quota del mes de març i que poques hores després el consell de ministres aprovés una moratòria, la confusió encara és més gran. Sobre el paper, moratòria a banda -un ajornament però no un perdó-, només se sap que Madrid articularà una prestació extraordinària per a tots els autònoms obligats a tancar per l’estat d’alarma o amb una caiguda d’ingressos del 75% respecte al mes anterior a la sol·licitud de la prestació. En aquest supòsit, estaran exempts de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social i rebran una prestació equivalent al 70% de la base reguladora, un mínim de 661 euros. Però aquestes ajudes són poc més que un plat de llenties per als 3.200.000 autònoms que hi ha a tot l’Estat, molts dels quals no podran accedir-hi perquè no podran demostrar les pèrdues, tot i que les despeses recurrents amb ingressos zero els ofeguin. 

A Sui?ssa les escoles tambe? han tancat i moltes empreses fan teletreball

Els autònoms temen que s’hagin d’endeutar encara més per sostenir els seus negocis després de la crisi del coronavirus 

“Justificar pèrdues del 75% és molt difícil. I si te’n surts, en el millor dels casos cobraràs 900 euros, que no resol res. Qualsevol ajuda és benvinguda, però entres en un bucle de paperassa i discriminacions que et deixen en un carreró sense sortida. Calen ajudes lineals a tots els autònoms”, demana Miquel Camp, que a més alerta que els autònoms sovint “avalen els crèdits que tenen per fer funcionar el negoci amb patrimoni personal. Se la juguen molt, poden perdre la casa, no per negligència seva sinó per la crisi sanitària, i no és just”. En aquest sentit es pregunta per què només es pensa en moratòries d’hipoteques i lloguers de particulars, però no en el cas dels autònoms: “Ningú està obligant els bancs a fer moratòries per al rènting de cotxes per a autònoms. O del lloguer del local ningú no en parla. Ho resolen oferint un crèdit a no se sap quin interès perquè la bola se’t faci més gran”, conclou.  

 

Informació confusa i canviant

Certament, intentar desxifrar si tenim accés o no a alguna ajuda com a autònoms no és fàcil. Les informacions que ha donat Madrid són confuses i canviants. Natàlia Cugueró, consultora i professora de la UOC, reconeix que “s’ha anat fent tot de forma molt improvisada, amb canvis a mig confinament que ens han obligat –als gestors- a revisar si allò que vam aconsellar inicialment es manté o si per contra s’ha creat alguna inseguretat jurídica”. És el cas, per exemple, del darrer decret sobre el permís retribuït: “Hem hagut d’interpretar que els autònoms poden continuar treballant, de fet, han de fer-ho perquè no tenen el dret d’accedir a un permís retribuït i han de seguir pagant les seves despeses”. I encara més, la moratòria en les quotes de la seguretat social, quan el mateix dia s’ha procedit al seu cobrament. 

Cugueró considera que l’Estat hauria de donar ajudes “a la liquiditat real, perquè els crèdits es tornen, no són una ajuda directa per evitar tancar un negoci”. A més, recorda que els préstecs bancaris amb l’aval de l’Estat “no es podran formalitzar fins el 6 d’abril, i val més que estiguis al dia de tots els pagaments, perquè molts bancs demanen el certificat”, avisa.

Per al representant dels autònoms de Pimec encara hi ha un altre factor de risc importantíssim que pot conduir al desastre d’aquest sector: “Fa molta por que es trenqui la cadena de pagaments. Els autònoms són dels perfils més dèbils, perquè si la gran empresa comença a tenir por i no paga, qui no cobrarà serà el petit autònom, i estem parlant de feina ja feta i compromesa”. De fet, assegura que ja hi ha empreses grans a Catalunya que han enviat cartes als proveïdors comunicant-los que no pagaran factures de gener o febrer. Tot plegat, amb l’obligació de pagar l’IVA trimestral encara que no s’hagi cobrat la factura.

En aquest escenari, amb autònoms endeutadíssims per sostenir el seu negoci i no tancar, Miquel Camps alerta que l’endemà que se superi la crisi i es reprengui l’activitat, molts petits empresaris es poden trobar que no els fien i han de pagar els materials o productes al comptat: “El proveïdor no et vendrà si no tens crèdit, el dia de demà pots tornar a tenir feina però no capacitat per fer-hi front. I això t’aboca al tancament. Certament, la incertesa és brutal”, sentencia.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez

Davant de la manca de resposta per part de l’Estat a les necessitats d’aquest col·lectiu, la patronal independentista Anem per Feina ha fet una “crida a la responsabilitat” demanant a patronals, associacions d’autònoms i sindicats que promoguin que pimes i autònoms “suspenguin els seus pagaments de tributs i Seguretat Social a qualsevol administració” com a mesura de pressió perquè Madrid s’avingui a aplicar mesures reals d’ajuda al teixit productiu del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa