L'IBEX 35, més espantat amb la moció de censura que amb la DUI

L'indicador borsari ha arribat a caure un 3% i la prima de risc es dispara un 16,4%, davant la inestabilitat de l'executiu espanyol, xifres que superen les caigudes més fortes de l'octubre del 2017 per Catalunya
La Borsa de Barcelona
La Borsa de Barcelona | ACN

El 27 d’octubre del 2017, el Parlament de Catalunya aprovava la declaració d’independència, i en les hores prèvies a la votació, cap a les 15h, l'IBEX-35 queia en picat per la incertesa que causava en els inversors aquest moviment polític. Perdia un 2%. 30 minuts després, el Senat espanyol aprovava l’aplicació del 155 contra Catalunya, fet que frenava una mica la caiguda i la deixava en un 1,45%, en 10.197 punts. L'indicador borsari espanyol registrava caigudes des de l'1-O, i l'endemà de les càrregues policials contra els votants, amb unes imatges que van fer la volta al món i amb la comunitat unternacional avisant Mariano Rajoy que els conflictes no es podien resoldre amb violència, l'IBEX acabava perdent un 1,21%, situant-se en 10.255 punts. I aquell dia, la prima de risc espanyola es va disparar. 


 

Ara bé, un dia especialment negre per a la borsa espanyola va ser el 4 d'octubre del 2017, quan el president anunciava que el dia 10 compareixeria al Parlament per parlar sobre els resultats de l’1-O (es va donar per fet que es declararia la independència). Aleshores, l’indicador borsari registrava la caiguda més important des de l’anunci del Brexit britànic. Va perdre un 2,85%, i els bancs catalans, el Sabadell i Caixabank, van caure més d’un 5%. A partir d’aquell dia, agències de qualificació van emetre informes sobre el possible impacte que podria tenir una declaració d’independència en l’economia espanyola. El dia abans, Felip VI traslladava un missatge als ciutadans espanyols amb un to clarament amenaçador cap a les institucions catalanes. Curiosament, les paraules del monarca no només no van tranquil·litzar els inversors, sinó que van disparar la incertesa sobre la situació política a Catalunya. L’IBEX perdia 292 punts bàsics i queia fins als 9.964 punts. Un mínim que feia retrocedir la borsa fins el març del 2017, quan va tocar fons amb 9.978 punts.


 

El president espanyol, Mariano Rajoy, rep el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a la Moncloa
El president espanyol, Mariano Rajoy, rep el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a la Moncloa | ACN

 

El procés català va colpejar la borsa durant dos mesos, efectivament. Però la inestabilitat de la política espanyola, amb una moció de censura al govern de Mariano Rajoy prevista per a finals de setmana, ha provocat una caiguda encara més brusca de l'IBEX des d'aquest dilluns. Ha començat el dia en 9.666 punts, confirmant la tendència a la baixa de les darreres setmanes, i a mig matí ja havia baixat dels 9.500, amb una pèrdua acumulada del 3%. L'acció més castigada era Santander, que perdia el 6%, Sabadell amb el 5,9% i Bankia el 4,1%. La banca és, de fet, el sector més afectats en una situació d'inestabilitat política, en dependre d'un marc legal estable. BBVA, amb el 4%, CaixaBank amb el 3,5%, i Bankinter, amb el 2,8%, confirmen aquesta tendència de pèrdues abruptes. 


Puigdemont porta al Parlament els resultats de l'1-O
Puigdemont porta al Parlament els resultats de l'1-O | Jordi

 

La prima de risc, disparada

 

Un altre indicador clau per als mercats internacionals per determinar l'estabilitat d'una economia, i per tant, el risc d'invertir-hi, és la prima de risc, especialment sensible a les convulsions polítiques. L'espanyola ha arribat als 140 punts, això és, un 16,4% més que aquest dilluns, i a mig dia s'ha estancat en 137 punts -18,50 punts més que ahir-, un 15,66% d'increment. Cal remarcaar que la prima de risc es mantenia per sota dels 120 punts des de feia tres mesos en la franja més alta, i havia arribat a mínims de 65,9. A tall d'exemple, el 27 d'octubre del 2017, el dia de la declaració d'independència al Parlament, va prima de risc va arribar als 122 punts. I el 2 d'octubre, l'endemà del referèndum, als 123. Només el 4 d'octubre, quan Puigdemont va anunciar la seva compareixença al Parlament per dur els resultats de l'1-O, la prima de risc va assolir un nivell de 133 punts, és a dir, 7 menys que la marca que ha registrat aquest dimarts, després que dilluns el líder del PSOE, Pedro Sánchez, anunciés el registre al Congrés d'una moció de censura. 

Comentaris
1410
És clar, ja sabien que no arribaria enlloc. Quina vergonya. I quant d'autoengany.
Dinerets
Ànims! A veure si ensorreu la vostra cosa. És comença robant i mira, un dia cau la Borsa. Quines coses, eh! Sempre podreu dir que és culpa dels catalans.
Pedro
Ibex 35, en vez de financiar a ciudadanos, lo mejor habria sido dar apoyo y soporte a Catalunya en todos los aspectos. Con una Catalunya independiente ganariais muchisimo mas, con una Catalunya autonomica a nivel del Pais Vasco tambien. Pero como sois muy burros todavia no os habeis enterado de lo que va la economia productiva. Solo especular es lo que sabeis hacer. Dificilmente hay un futuro prospero con todos vosotros. Os hace falta leer a Santiago Niño Becerra y a Sala Martin!
Els bancs creadors de Siumarranus, en caiguda lliure
Banco Sabadel, dels 8,35 Euros per acció al 16 de febrer de 2007 al 1 euro i escaig que valen ara. Avui han tornat a caure gairebé un vuit per cent i Cajabank, prop d'un quatre. Felicitats, Sr. Olivo, Sr. Faenero, ressucitar la Falange ha estat una gran idea.
Dons, aixó aes alusinan, tu, dons, la acunumia catalana, dons, la mes impurtan dal mon sansé, dons, ia ra el ibex aspantat par una musió da sansura, dons,
@Dons, aixó aes alusinan...
No fas cap gràcia, subnormal (amb perdó dels subnormals).
TRUCAFORT
Diuen que ja fuga massiva d'empreses espanyoles capa la "China Popular" o capa a la merda. SOM REPÚBLICA

envia el comentari