L'Audiència de Madrid condemna la banca a retornar tots els diners cobrats per les clàusules sòl

Les entitats encara poden recórrer la resolució al Tribunal Suprem
Afectats per les clàusules sòl, protestant a una de les seus del BBVA a Barcelona, en una imatge d'arxiu
Afectats per les clàusules sòl, protestant a una de les seus del BBVA a Barcelona, en una imatge d'arxiu | ACN

L’Audiència de Madrid ha condemnat aquest divendres una quarantena d’entitats bancàries a retornar els diners indegudament cobrats per les clàusules sòl des de la signatura de les hipoteques, i no –com pretenien les entitats- només des del 2013, com havia fixat el Tribunal Suprem. La Secció 28 de l’Audiència Provincial de Madrid ha estimat íntegrament un recurs d’apel·lació interposat per l’Associació per a la Defensa dels Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (ADICAE) contra una sentència del Jutjat Mecantil de Madrid, i ha revocat parcialment aquesta resolució.

 

L’Audiència de Madrid resol ara que la banca ha de restituir íntegrament les quantitats cobrades per les clàusules sòl tal com va establir la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), i no parcialment com volien les entitats. Els clients podran reclamar els diners cobrats indegudament i els interessos. 


 

La resolució de l’Audiència de Madrid es pot recórrer al Tribunal Suprem, que fa només unes setmanes va corregir una sentència també favorable als consumidors per acabar establint que han de ser els clients, i no les entitats, qui afrontin l’impost de les hipoteques. 

 

L’ofensiva d’ADICAE és una macrodemanda que es dirigia contra totes les entitats bancàries que han cobrat aquesta clàusula sòl als seus clients. Són una quarantena de bancs que ara hauran de pagar aproximadament 100 milions d’euros. 

 

La demanda d’ADICAE representava 9.000 persones que han signat hipoteques i han afrontat el pagament de clàusules sòl en els últims anys. És una via paral·lela a la que el govern espanyol va articular per decret després que el Tribunal de Justícia de la UE declarés nul·les les clàusules sòl des del moment de la seva aplicació, i no –com havia establert prèviament el Suprem- únicament invàlides des del 9 de maig del 2013. 

Comentaris

envia el comentari