L'ANC insta els consumidors a triar empreses "alternatives" per "fer efectiva la República"

Ofereix una llista d'empreses per facilitar informació als ciutadans" perquè després "prenguin les seves decisions"
Jaume Guardiola és el conseller delegat de Banc Sabadell
Jaume Guardiola és el conseller delegat de Banc Sabadell | ACN

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha presentat aquest dijous la campanya de "consum estratègic", que pretén modificar els hàbits de consum dels ciutadans perquè triïn empreses que no van participar de la "campanya de catastrofisme" de la tardor de l'any passat, quan més de 3.000 empreses van traslladar les seus socials fora de Catalunya. Segons ha explicat la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, no es tracta d'"una llista de bons i dolents", en referència a les empreses, sinó que es pretén "facilitar la informació als ciutadans" sobre aquestes companyies perquè després "preguin la seves decisions". L'objectiu de la iniciativa és contribuir a "donar efectivitat real a la proclamació de la República Catalana" a través de la selecció d'empreses "alternatives" per part dels consumidors. Les empreses que ho vulguin podran apuntar-se al registre que ja ha obert l'Assemblea, i en una segona fase l'entitat facilitarà el contacte entre els ciutadans i les companyies.

 

Amb aquesta iniciativa, l'ANC pretén trencar amb el que ha anomenat "nacionalisme econòmic" de l'Estat espanyol, on les empreses "estan lligades als poders polítics", i crear així un sistema econòmic català "obert i autònom" que s'allunyi de la presa de decisions "amb marcat caràcter polític". "El que volem és posar en mans de la gent tota aquella informació necessària perquè cadascú prengui les decisions més ajustades a les seves necessitats diàries", ha defensat l'entitat. En aquest sentit, segons l'ANC la campanya del "consum estratègic" no només fa èmfasi en hipotètiques empreses compromeses amb la República Catalana, sinó que també sobre aspectes com el medi ambient, l'economia circular, la responsabilitat social o "el respecte i/o promoció de la llengua catalana".

  

Paluzie ha defensat que l'entitat independentista no crearà llistes de companyies "bones o dolentes", sinó que seran aquestes mateixes les que en la primera fase del projecte s'hi hauran d'inscriure. En una segona fase, han explicat, s'obrirà "el directori d'empreses que reuneixen els requisits per oferir els seus productes i serveis" i "seran els consumidors" els que decideixin contactar-hi.

  

 La presidenta de l'ANC i el coordinador de la comissió Fem República, David Fernàndez, han explicat que han decidit iniciar la campanya per "canalitzar el desig que hem vist fora". En aquest sentit, diuen que no tenen xifres sobre quants usuaris estarien disposats a sumar-se al projecte, però asseguren que així els ho han demanat "molts sòcies i sòcies" i que "els més de 100 fires i actes" sobre economia i procés independentista que han fet en l'últim any fan evident aquesta suposada demanda.

 

L'entitat ha insistit que la iniciativa neix d'un "aprenentatge de les lliçons" que els va deixar l'octubre de l'any passat, en què malgrat tota la "campanya de catastrofisme i terror", i les més de 3.000 empreses que van canviar la seu social, "no va tenir cap incidència real" en l'economia. Per tot això, l'ANC vol preparar ara el sistema econòmic català per a un nou episodi d'"embat democràtic". "Com menys depenguem d'empreses grans que depenen dels poders polítics, menys campanyes de catastrofisme econòmic ens podran fer quan estiguem disposats a l'embat democràtic", ha assegurat Paluzie, per afegir que així "no només ens preparem per la independència" sinó que també "s'ajuda l'economia catalana".Comentaris
Joan
La clau és esforçar-se en fer les compres i contractar serveis a empreses que tinguin la seu a Catalunya i una escala de valors que prioritzi les persones i el respecte pel medi ambient. La República també es va construint amb decisions personals com aquesta.
Puro nazismo; listas y antorchas nocturnas.
Expectación para saber que empresas iran a la quiebra; los cerdos de Osona no cuentan y Bonpreu Esclat tampoco, desaparecerá muy prontito por si sola.
magrab
Sra Paluzie, on va? De veritat no hi ha res més? Quin desengany.
Fat Boy
Doncs jo si que vull una llista de bons i dolents.
pauline
Cal evitar les companyies que han marxat. Bon vent i barca nova. Ajudem a les nostres empreses. Tenim bon vi, bon oli... doncs a fomentar Km 0. .
indignat
Invertir en catalunya és crear treball, creure en el petit comerç i fer km0
Bona iniciativa,
La tria ja fa anys que he mirat de fer-la, però aquest nou llistat serà interessant per disposar d'un ventall més ampli d'empreses i serveis preferiblement catalans.. MOLT BONA INICIATIVA DE L'ANC. ENDAVANT!!!!
Consumidor
Pels hiperventilats que opinen airadament: no us preocupeu, sempre podeu fer el contrari del que proposa legítimament l'ANC... Per què tant d'odi?
republica
ni banco de sabadel, ni la caja, ni planeta ni faichanet ni grupo godo
.........................
Israel.
kiko
Compte que no totes les empreses amb seu a Catalunya donen suport al govern de la Generalitat escollit democraticament, no és tracta tant d´on tinguin la seva seu sino de la seva actitut cap al resultat del referendum del 1-O.
Sisco
Començeu per la "Loteria Nacional" jo fa deu anys que no en compro, entre altres coses.
Normal
Per exemple evitar caves i vins del grup Freixenet
pauline
Em sumo a no comprar loteria nacional ni de nadal ni de res. Si compro per nadal, compro la grossa.
Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU
AIXO SERA FER BOICOT A UNES EMPRESES I A ALTRES NO , Cuan se tindria que FER BOICOT a totes les empreses que ban MARXAR DE CATALUNYA . Tambe demano FER BOICOT ALS PRODUCTES ESPANYOLS Ara BE NADAL Comprar productes ben catalans fets a Catalunya i portin la Etiqueta tambe en Català .Compre LLET NO LECHE COMPREU VI NO VINO ..NO COMPREU RIOJA NI OLI ANDALUZ NI ROJA NI RIOJA ..
LSO
Por supuesto, mi banco Triodos, he cambiado a Catgas, consumo productos veganos, y tantas cosas que se pueden hacer como consumidores, es una de las mayores fuerzas que tenemos y no la sabemos utilizar, el mes que viene es el mes del consumo, que no caigan en la provocación de comprar por lo menos en Cat. es un ejercicio que lo recomiendo, menuda libertad no celebrar tal manipulación.
David
El meu antic banc era Caixabank , han donat premis a SCC i van marxar de Cat, doncs fora! Nomina i estalvis a un dels pocs bancs catalans que hi ha o qualsevol banc que no sigui espanyol . Zurich (assegurances) va marxar , jo també els he deixat a ells. El Barça va triar jugar el partit de l'1-O, ja no sóc culé. Els d'Extremadura i Huelva diuen "a por ellos", doncs adeu pernil ibèric. Així de senzill.
pere Paluzié aquesta vegada no m´has agradat.
Si això tira endavant, serà dolent, en primer lloc per moltes empreses catalanes i també, és clar, per molts treballadors. Ha estat una mala idea. No poden contestar els boicots feixistes amb un altre boicot, ja m´agradaria, però en sortiriem perjudicats de ben segur.
Anselm Llorenç
Els lladres són lladres, estiguen arrelats a Espanya, a Nova York o a Catalunya.
Gepeto
Aixo sen diu nazisme economic jo comprare a qui millor preu calitat mofereixi apart que es molt injust provocareu acomiadaments de treballadors catalans ,esteu fatal de la teulada sou uns amargats

envia el comentari