El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La patronal d’Uber i Cabify acusa l’Estat de cedir al “xantatge” dels taxistes
  • CA

 

La patronal que representa plataformes com Uber o Cabify, Unauto, ha acusat el govern espanyol de cedir al “xantatge” del sector del taxi. El secretari d’Estat de Transports, Pedro Saura, rep aquest dimarts els representants d’aquesta patronal, l’endemà de reunir-se durant quatre hores amb els taxistes i prometre’ls un nou marc normatiu que faci realitat la proporció d’un vehicle de transport amb conductor (VTC) per a cada 30 taxis. L’Estat també s’ofereix a transferir competències a ajuntaments i comunitats per tal que es pugui donar també una llicència urbana. El president d’Unauto, Eduardo Martín, ha dit que arriben “sorpresos” a la trobada perquè el govern espanyol ha “cedit” davant els taxistes, que són els que “dicten les normes”, segons Martín. A més, ha assegurat que les més de 15.000 llicències que s’han donat fins a finals de novembre de 2015 són “legals” i que així ho estableix la sentència del Tribunal Suprem de principis de juny. Martín ha qualificat de “disbarat” transferir les competències a comunitats autònomes i ajuntaments.

 

A les portes de la sala on es reuneix amb el secretari d’Estat, Martín també ha demanat al govern espanyol que intercedeixi perquè cessi la violència contra els conductors de Cabify i Uber. Martín ha dit que més d’un centenar de vehicles han patit danys i que els conductors surten a treballar “atemorits”. Fins i tot ha parlat d’agressions amb arma de foc que, segons diu, la policia està estudiant. 

 

Martín ha defensat que el 60% del negoci d’aquestes plataformes és de persones autònomes i empresaris que han adquirit la llicència i que “paguen impostos a Espanya” i, per tant, assegura que no pensen cedir i que les més de 15.000 llicències concedides fins a la sentència del Suprem són “legals” i no pensen renunciar a cap d’elles. També ha afegit que aquestes plataformes paguen entre 9 i 11 cops més impostos que els taxistes i que les usen més de 6 milions a tot l’Estat. 

 

“El sector del taxi vol eliminar qualsevol tipus de competència, defensar el seu monopoli i qualsevol cosa és vàlida, és el moment de dir prou”, ha subratllat. Abans de la reunió, ha avançat que demanaran al govern espanyol que no “cedeixi al xantatge” però assegura que els comunitats de premsa i les promeses expressades als taxistes són un símptoma de “debilitat” de l’executiu de Pedro Sánchez. 

 

Unauto també s’oposa a la transferència de competències a ajuntaments i comunitats autònomes i diu que és un “disbarat”. El president acusa l’Ajuntament de Barcelona d’haver fet una “mesura il·legal” impulsant la llicència urbana (permisos que concedeix l’autoritat del transport per aquells vehicles que només circulen per la capital catalana) i diu que prova d’això és la suspensió cautelar que manté el TSJC per haver envaït competències estatals ja que, de moment, és l’Estat qui autoritza les llicències VTC. 

 

Continua l’aturada de taxis a Madrid

 

La reunió es celebra al Ministeri de Foment on, des de dilluns al matí, els taxistes de la capital espanyola mantenen tallada la Castellana. Els taxistes han passat la nit als vehicles o a les tendes de campanya que han muntat a les zones verdes del mateix passeig i, de moment, asseguren que no es mouran. La policia espanyola manté un cordó de seguretat i no deixa acostar a aquesta zona cap vehicle de plataformes com Cabify i Uber. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa