El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’IPC cau per segon més consecutiu
  • CA

La inflació ha baixat per segon mes consecutiu al conjunt de l’Estat, segons les dades provisionals de l’Institut d’Estadística. Al setembre la taxa interanual s’ha situat en el 4,6%, tres dècimes menys que el mes anterior. A l’agost, els preus ja van caure quatre dècimes, fins al 4,9%, després que registressin un màxim històric. I és que al juliol es va arribar a una taxa del 5,3%, la més alta des que es tenen dades, el 1997, i 3,3 punts superior a la que recomana el Banc Central Europeu per als països de la zona euro.

Es tracta, però, de la tercera baixada de l’any, ja que a l’abril ja hi va haver una reducció dels preus, també de quatre dècimes. Des del setembre del 2007, el continu encariment del preu del petroli i de les matèries primeres van fer que les taxes d’inflació no paressin de pujar, però l’agost passat hi va haver un punt d’inflexió, amb la reducció del preu del barril de Brent, el de referència a Europa, que ha passat de superar el 147 dòlars al juliol als 100 dòlars al setembre.

Tot i aquest descens de l’índex avançat, la dada és 1,9 punts superior a la que es va registrar fa un any, quan la taxa interanual dels preus es va situar al 2,7%. Aquestes dades, però, s’hauran de confirmar, ja que l’IPC avançat l’elabora l’Institut d’Estadística per enviar les dades a l’oficina d’estadístiques comunitària, que alhora confecciona les xifres d’inflació a Europa. La xifra definitiva es donarà a conèixer a mitjans d’octubre, però no acostuma a variar més d’una o dues dècimes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa