El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
L’IPC anual a Catalunya se situa en el 5,2%
  • CA

L’Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya d’aquest octubre ha crescut un punt i mig respecte el mes de setembre i ha situat la taxa interanual en un 5,2%, el percentatge més alt de la sèrie històrica des que es recullen dades per comunitats (l’any 2002). Aquest increment es deu a la caiguda de preus que es va registrar l’any passat (-1,1%) i al gran encariment que s’ha registrat en els darrers mesos en la llum, l’aigua i gas (+17,7%) i els carburants (+12,6%).

Pel que fa a la taxa intermensual, els preus entre setembre i octubre creixen un 1,7%. Aquest augment també representa un rècord històric. I pel que fa a l’Estat, finalment la variació interanual de l’IPC és del 5,4%, una dècima menys del que s’havia pronosticat fa dues setmanes. De totes maneres, es tracta de l’increment més alt registrat des del 1992. A Catalunya, pràcticament tots els productes s’han encarit aquest darrer mes d’octubre, excepte els productes i serveis vinculats al sector de les comunicacions (-0,5%). Els preus de la llum, el gas i l’aigua continuen a l’alça, i ja acumulen set mesos consecutius amb taxes interanuals superiors al 8%, un fet totalment inèdit. Així mateix, els carburants també fan més de mig any que registren raxes de creixement similars als de l’electricitat. La darrera vegada que els carburants van experimentar pujades de preu continuades i accentuades a Catalunya va ser a principis de 2011.

A més d’aquest augment de preu en els subministraments i els carburants, també destaquen els increments en aliments begudes no alcohòliques (+1,7%), restaurants i hotels (+1,7%) i el l’oci i la cultura (+1,5%). Després apareix l’educació (+1,4%), el sector de vestit i calçat (+1,2%) i la sanitat (+a,a%), alhora que el sector dels mobles i articles de la llar i el de les begudes alcohòliques i tabac van registrar taxes de variació de l’1% i el 0,7%, respectivament.

Pel que fa a les demarcacions, l’únic territori que registra una pujada de preus inferior a la mitjana del país és Barcelona, amb una taxa del 4,9%. Mentre que a Tarragona, la variació de l’IPC en aquest mes d’octubre ha estat del 5,8%. Ho ha impulsat sobretot l’encariment de la llum, l’aigua i el gas (+23,8%). Per altra banda, la pujada de preus a les comarques gironines és encara superior, concretament del 6%, mentre que la inflació a Lleida puja fins al 6,2%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa