El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La inflació es dispara a l’eurozona
  • CA

La inflació s’ha disparat fins al 4,1% a l’eurozona a l’octubre. Aquesta dada evidencia l’alça generalitzada de preus, que ja es comença a notar a les butxaques. La pujada dels preus es produeix per l’increment del cost de l’energia -amb un augment del 23,5% a l’octubre, gairebé sis punts més que al setembre- i els carburants, així com l’augment de preu de les matèries primeres. Segons dades preliminars de l’Eurostat, la taxa d’inflació interanual ha augmentat set dècimes a la zona euro respecte al setembre.

A l’augment del preu de l’energia la segueixen els serveis, que s’han encarit un 2,1% a l’octubre, quatre dècimes més que el mes anterior. En canvi, el preu dels productes industrials no energètics ha caigut una dècima fins al 2% a l’octubre i el de l’alimenació, l’alcohol i el tabac s’ha mantingut en el 2%.

Per països, la major pujada de preus a l’octubre s’ha registrat Lituània i Estònia, on la inflació s’ha disparat al 8,2% i 7,4% respectivament. En el cas d’Espanya, la inflació s’ha situat en el 5,5% a l’octubre, més d’un punt per sobre de la mitjana de l’eurozona. A Alemanya el preus han crescut un 4,6% a l’octubre, a França un 3,2% i a Itàlia un 3,1%.

La catedràtica d’Economia i Empresa de la UB Montserrat Guillén situa la causa de l’increment de preus de les matèries primeres i subministraments en l’augment dels preus del transport marítim. Tot i així, assegura que si la inflació és temporal “no ha de preocupar”, perquè és “una resposta normal” després de la pandèmia, que va provocar una aturada de la producció a escala mundial. “Ara que es reactiva l’economia hi ha més demanda que oferta”, explica aquesta experta economista. El que sí que seria preocupant, sosté, seria una inflació sostinguda en el temps per sobre del 2%, ja que els ciutadans perdrien poder adquisitiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa