El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La indústria reclama mesures urgents per pal·liar el cost de l’energia
  • CA

La indústria catalana reclama un seguit de rebaixes fiscals en l’IVA o l’impost elèctric per afrontar l’escalada del preu de l’energia, que amenaça la viabilitat de moltes empreses i que ja ha fet aturar la producció de grans indústries com Sidenor, Fertiberia o Ferroatlántica. “Si això segueix així, més grans empreses hauran de parar”, ha pronosticat Laura Garcia, directora executiva d’Onsen Energia i membre del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (EIC) en una jornada sobre l’efecte del preu de l’energia en la indústria.

El sector espera que sigui una crisi “transitòria”, però alerta que amenaça de ple la recuperació econòmica i que pot acabar amb una pujada de preus generalitzada a partir de gener del 2022. Entre les mesures urgents que l’EIC proposa per mirar de reduir el cost de l’energia elèctrica hi ha aplicar una nova metodologia de càlcul per evitar les puntes de preu del mercat majorista, consolidar l’IVA al 10% sobre les factures de clients amb potències contractades inferiors a 10kW, accelerar la tramitació del projecte de llei que actua sobre la retribució del CO2 i que té com a objectiu reduir el preu final en el mercat majorista o refinançar el deute del sistema elèctric, augmentant el període d’amortització per tal d’aconseguir reduir les anualitats. “Tindria un efecte directe sobre la factura a través dels càrrecs. A 2020, el deute del sistema elèctric va ser de 14.200 milions”, ha recordat Garcia.

La factura de gas de la indústria: de 4.500 milions pot passar a 18.000

“La indústria consumeix el 60% del gas natural i és una de les principals afectades per aquest augment desbocat del preu de l’energia”, ha constatat la vicepresidenta de Foment del Treball, Virginia Guinda. De fet, Guinda ha afirmat que la factura de gas per a la indústria es pot quadruplicar passant dels 4.500 milions anuals fins als 18.000 si es mantenen els preus d’octubre de 2021. “Això és impossible d’absorbir-ho econòmicament”, ha sentenciat la vicepresidenta de Foment del Treball, que ha recordat que la demanda de gas a la indústria ja s’ha reduït un 6,5% en aquest desè mes de l’any i que aquesta minva pot arribar al 8%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa