De Guindos no contempla donar incentius per al retorn de les empreses

El ministre d'Economia assegura que les dades d'octubre a Catalunya "són molt dolentes" però que el 155 i les eleccions "hi han donat la volta"
El ministre d'Economia, Luis de Guindos
El ministre d'Economia, Luis de Guindos | RTVE

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, no contempla donar incentius per afavorir que les empreses que han traslladat la seu fiscal fora de Catalunya hi retornin "un cop es normalitzi la situació" després del 21-D. El ministre ha assegurat que, al seu entendre, "l'economia catalana és suficientment atractiva" perquè un cop s'hagin eliminat "les polítiques irracionals", les empreses hi tornin per elles mateixes.

 

"Si es normalitza la situació de l'economia catalana en el conjunt de l'espanyola i la zona euro, estic convençut que serà així", ha assegurat Luis de Guindos. Durant el seu discurs a la XXII Trobada d'Economia de S'Agaró (Baix Empordà), de Guindos ha defensat l'aplicació del 155 i la convocatòria d'eleccions perquè han permès "donar la volta" a la "contracció" que ha viscut l'economia catalana aquest octubre.


El ministre d'Economia ha afirmat que les dades econòmiques d'aquest octubre "són molt dolentes" per a Catalunya, quan s'ha viscut "una contracció del consum privat" molt més intens que a la resta d'Espanya. Luis de Guindos ha assegurat que la inestabilitat política ha llastat el creixement que Catalunya havia mantingut durant els tres primers trimestres del 2017, però que la convocatòria d'eleccions i el 155 han suposat "donar la volta a la situació".

 

"A curt termini, el camí per tornar a la normalitat s'ha traduït ja en una evolució del consum i de les expectatives; i espero que aquesta situació, després de les eleccions, es normalitzi definitivament", ha dit el ministre. Ara bé, De Guindos sí que no contempla incentius per afavorir que les empreses que han traslladat la seu social fora de Catalunya hi retornin. Una petició que, ara fa pocs dies, el president de Foment del Treball va fer a Mariano Rajoy. 


 

"Crec que més enllà d'incentius, l'economia catalana és suficientment atractiva perquè, un cop es faci el procés de normalització, les empreses tornin", ha afirmat. A més, el ministre també ha assegurat que, a Catalunya, "no hi ha model Quebec" (en referència a la fuga de companyies que ha viscut la regió francòfona les darreres dècades, després del segon referèndum d'independència).

"No tinguin cap dubte que, amb la tornada a la normalitat i a la convivència, un cop eliminades les polítiques irracionals, les empreses tornaran", ha dit el ministre d'Economia. De Guindos ja ha avançat que el govern espanyol farà "tot el possible" perquè es reverteixi el trasllat de seus fiscals, i s'ha mostrat convençut que, després del 21-D, "Catalunya continuarà liderant el creixement econòmic al conjunt d'Espanya".


 

"El llop no arribarà"

 

Luis de Guindos ha clausurat aquest dissabte la XXII Trobada d'Economia de S'Agaró, organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Fundació Internacional Olof Palme. Durant la seva intervenció, el ministre ha avançat que la situació a Catalunya "restarà unes 5 dècimes al creixement de l'economia espanyola" per al 2018 (situant l'augment en el 2,3% del PIB).

 

"Però jo sóc optimista", ha subratllat De Guindos, reprenent la idea que el 155 ha permès que la societat s'adoni "que allò que es fa és tornar a la legalitat i a la normalització". El ministre ha explicat que la convocatòria d'eleccions, a més, ha acabat amb la percepció que l'independentisme "seria una Arcàdia feliç". "Ara que s'han vist les orelles al llop, però, estic convençut que el llop no arribarà", ha subratllat, en referència a la fuga d'empreses.

 

A la jornada d'aquest dissabte a S'Agaró hi han assistit, entre d'altres, el president de CaixaBank, Jordi Gual; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el delegat de l'Estat a Catalunya, Enric Millo, i el president de Freixenet, de la Cambra d'Espanya i de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet.

Comentaris
BS Palafrugell
les empreses que han marxat no cal que tornin. Total, no penso comprar mai mes cap brevatge freixenet , cutrades horteres dels tous , ni treballar amb el botifler banc sabadell...
Tampoc ho espero, que s'hi quedin!
És clar que no faran res per que tornin, ja tenen el que volien, lo seu és fer mal i anticatalanisme. Convé recordar quines han estat aquestes empreses que han seguit el joc als franquistes i no comptar amb elles per a res, elles s'han posat a la política i han triat als franquistes, ara que no ens vinguin a fervla pilota, que els comprin els feixistes, nosaltres hem de buscar i potenciar les empreses catalanes i les que no fan política, les que donen un bon producte i que no ens giren la cara.
La butxaca és on més mal es fa
Ells ho saben, ja es veu amb les fiances que demanen als nostres polítics, veritable impost revolucionari. Cal que ens organitzem i comencem a boicotejar les empreses que han fugit com a rates. Seria bo crear una banca catalana, però de moment es podria arribar a algun acord amb 2 o 3 bancs estrangers (i no espanyols) perquè s'implantessin al territori -o s'hi expandissin- i on poguessim traslladar els nostre comptes. La Caixa i el Sabadell han de petar, però la resta d'espanyols també
Ali baba y los 400000 ladrones
JordiP
No donareu incentius perquè tornin, però sí que en vàreu donar perquè s'en anessin oi, canalles? Esteu intentant implementar aquell vell somni d'en Queipo de Llano: "Haremos de Madrid un vergel, de Bilbao una gran fábrica y de Catalunya un inmenso erial", oi?
Miquelet de Blanes
No fa falta que tornin. Que es quedin a Madrid i les prostitutes que han anat amb els seus clients també //*//

envia el comentari